Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

Tisk

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro ARD režíruje Claudia Garde. Pro talentovaného českého herce, který se navíc uplatnil také jako šansoniér, je to už čtvrtá zkušenost se zahraniční produkcí.


Barvitý životopisný snímek, který se odehrává na rozhraní 19. a 20. století, přinese příběh o německé baronce, jejíž rodina založila výrobu pastelek a psacích potřeb. Ze známých německých herců se v očekávaném filmu objeví Kristin Suckow, Martin Wuttke, Johannes Zirner nebo Hannes Wegener. Premiéra filmu, v němž český herec ztvárnil postavu okultisty Aleistera Crowleyho, je ohlášena na příští rok.

"To natáčení provázely nejrůznější organizační komplikace, bylo to celé trochu zakleté. Ale každé filmování je velké dobrodružství. Mě čekala takzvaná nočka, skončili jsme před čtvrtou ráno. Hrál jsem postavu šamana Aleistera, vyvolával jsem na seanci ve starém šlechtickém sídle ducha ztraceného člověka. A protože každá hra má svou pravdu, tak doufám, že jsem na sebe něco nenachytal,“ říká herec.

jiri barton 

Po letních prázdninách čeká Jiřího Bartoně nejen zájezdová představení s divadelní komedií Pan Kaplan má třídu rád, kde hraje titulní roli, ale také reprízy hudebního pořadu Staré filmové melodie, jehož premiéra proběhla letos v březnu. V pořadu zpívajícího herce a šansoniéra doprovází klavíristka Marie Drkulová, zatímco průvodkyní, respektive moderátorkou, je Romana Blažková.

Právě s tímto programem, kde zaznívá celá řada písní ze starých českých filmů, se Jiří Bartoň představí 15. září v Dobrušce, a to v rámci třetího ročníku Dobrušské filmové klapky, a 18. října ve Vyškově. V plánu a jednání jsou i další města jako Oslavany, Luhačovice nebo Liberec.

"Na koncerty se moc těším. A nejvíc na diváky a posluchače. Na to, jak bude kontakt mezi námi fungovat,“ říká Jiří Bartoň.

jiri barton 1

 

Ještě předtím ho však čekají dvě akce na Kroměřížsku: 13. září bude protagonistou besedy, kterou povede v Centru pro seniory v Holešově na téma Filmoví herci první republiky a protektorátu, zatímco o den později zazpívá na Neslýchaně zábavném večeru v Domě kultury v Kroměříži, kde vedle něj budou účinkovat ještě Yvetta Simonová, Leona Machálková, Aleš Cibulka, bubeník Hanz Sedlář, Karel Gott revival Morava a kouzelník Pavel Kožíšek.

V bohatém podzimním programu Jiřího Bartoně nebude chybět ani práce v nahrávacím studiu, kde by měl natočit dva nové šansony, které mu přímo na tělo napsali Vítězslav Hádl a Vlady Gryc.

Foto Robert Rohál a archiv Jiřího Bartoně


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...

Literatura

Další wow efekt z pera Blakea Crouche

zhrouceny cas 200V říjnu vyšla u nakladatele Laser v Edici světový bestseller další kniha amerického autora Blakea Crouche. Věřte, že Zhroucený čas vás nenechá chladnými a donutí vás zapnout mozkové závity na maximum!

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...