Oáza klidu a pohody, českolipská klášterní zahrada

Oáza klidu a pohody, českolipská klášterní zahrada

Tisk

KZCL perexNedílnou součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě je i veřejně přístupná klášterní zahrada. Je řešena v pojetí renesančně-francouzských zahrad v čistých liniích zelených ploch a chodníčků.

 

 

Centrální část tvoří zahradní divadlo /amfiteátr/, které navazuje na stavbu kulturního domu Crystal. Na zelených plochách jsou vysázeny okrasné květiny a léčivé vonné byliny. Zahrada se rozkládá na ploše 5956 metrů čtverečních.

KZCL 3

Přivonět si můžete k dobromysli, levanduli, mateřídoušce, šalvěji, třezalce, tymiánu. Cestičky lemují nízké živé ploty a živé obruby. Do areálu zahrady byly přemístěny sochy z různých míst okresu a tvoří tak jedinečný soubor regionálních skulptur, který představuje poměrně kvalitní odkaz regionální sochařské produkce.

KZCL 5

Klášterní zahrada je oázou klidu a pohody. Přijďte se podívat a odpočinout si. A když už se tady ocitnete, rozhodně nevynechejte ani návštěvu samotného muzea.

KZCL 4

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě sídlí v areálu bývalého augustiniánského kláštera, založeného v roce 1627 Albrechtem z Valdštejna. Na areál navazuje jednolodní kostel Všech svatých. Výstavba rozsáhlého klášterního komplexu trvala téměř 140 let. Na konci 17. století byla vybudována kaple P. Marie Loretánské, která se po rekonstrukci v roce 2000 znovu otevřela pro návštěvníky.

KZCL 1

Loretánskou kapli obklopuje ambit s křížovou chodbou, kaplemi v nárožích a Svatými schody. Dnes se v těchto prostorách pravidelně pořádají výstavy.

Kaple Nejsvětější Trojice s oltářem od barokního malíře Ignaze Josepha Raaba je přístupná přímo z ambitu. Zdobí ji dřevořezby Křížové cesty z Bezdězu a je využívána jako koncertní, svatební a přednášková síň. Nyní nese jméno barokního hudebního skladatele Ignaze Biebera, narozeného v nedaleké Stráži pod Ralskem.

KZCL 2

V jedné z bývalých rohových kaplí ambitu je dnes otevřena historická knihařská dílna, kde mohou návštěvníci vidět práci knihaře.

Předchůdcem muzea byl vlastivědný spolek Excursionsclub, založený v roce 1878. Vlastní muzejní historie se začala psát rokem 1899, kdy byla zahájena činnost Muzejního spolku, k otevření muzea došlo v roce 1900. Základem sbírky muzea jsou přírodovědné, společenskovědné a knihovědné fondy, které vznikaly činností místních spolků a nadšených jednotlivých sběratelů - donátorů muzea.

KZCL 6

Dnes pečují odborní pracovníci o bezmála půl milionu předmětů a sbírku dále rozšiřují a doplňují. Na ploše 2100 m2 je ve stálých expozicích muzea vystaveno na 5400 exponátů.

Foto: autorka článku
Zdroj informací: www.muzeumcl.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umělecké dílo by mělo svého tvůrce přesahovat, říká Martin Němec

martin nemec200I když jsem věděl, že je Martin Němec scenárista, spisovatel a malíř, jehož obrazy jsou obdivuhodné, na začátku mě upoutal svou hudbou a texty, které vytvořil pro skupinu Precedens. V té době tam zpívala i začínající Bára Basiková, která v ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...


Literatura

Staré křivdy musí být odčiněny

kalypsoS norským spisovatelem Ingarem Johnsrudem se mohli čtenáři seznámit v jeho prvotině Vídeňské bratrstvo. Nyní nakladatelství Host přichází s druhým pokračováním série s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem a opět si užijeme cestování ve dvou časových rovinách....

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

povaha lasky 200„Láska je iluze, jejíž pomocí se příroda stará o zachování rodu,“ prohlásil německý filozof Arthur Schopenhauer. Podle Platóna je naopak „šílenství lásky největším nebeským požehnáním.“ Obě tyto teorie perfektně ovládá hlavní hrdinka filmu...