Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

Tisk

clint IIIClint Eastwood patří k největším hollywoodským legendám a ikonám. Nejdříve si vybudoval jméno jako úspěšný herec, byť s trochu omezeným rejstříkem, posléze také jako výtečný a dvěma Oscary (western Nesmiřitelní, drama Million Dollar Baby) oceněný režisér. Vzhledem k tomu, že se narodil už v roce 1930, je jedním z mála pamětníků zlaté éry Hollywoodu, zažil i tzv. novou vlnu a přechod do současné komerčnější a trochu puritánské podoby kinematografie.


Není tedy divu, že právě on se dočkal vlastní knihy, která je jakousi encyklopedií jeho života a nese příznačný název Retrospektiva. Jejím autorem je loni zesnulý respektovaný historik Richard Schickel, který byl jediným Eastwoodovým oficiálním životopiscem. Knihu u nás vydalo nakladatelství Omega a sluší se mu za to poděkovat, protože je naprosto vyčerpávající. Je koncipována velmi jednoduše, takže na prvních zhruba čtyřiceti stránkách je klasický tvůrcův životopis, v němž je zachyceno vše podstatné a shrnut jeho přechod od televizního herce, který upoutal spíš fyzickou krásou než svými výkony, k respektovanému filmovému herci, který je spojen především s westernem a rolemi drsných a nekompromisních mužů a posléze i uznávanému a oceňovanému režisérovi, jehož autorský rukopis je ve všech jeho počinech zcela jasně patrný. Milým bonusem budiž předmluva samotného Eastwooda.


clint II

Větší část knihy ovšem tvoří vesměs dvoustránkové „rozbory“ všech filmů, v nichž se objevil, případně „jen“ režíroval. Nečekejte tedy žádné detailní analýzy a studie, ale velmi čtivý souhrn těch nejdůležitějších informací, které se k jednotlivým filmům vztahují. Schickel vždy to které dílo uvede do kontextu doby, vyzdvihne všechny podstatné informace a přidá krátké hodnocení toho, jak by měl být film vnímán, na co reflektuje a proč je jeho výsledná podoba taková, jaká je. Sympatické je, že se nevyhýbá ani kritice, takže u těch méně povedených a úspěšných počinů, které ani Eastwooda neminuly, se pokouší rozebrat, proč si nenašly své diváky, nebo to, proč nejsou kvalitativně až tak vydařené. Každý film je uveden citátem buď přímo z onoho filmu, nebo od některého z představitelů, většinou ale spíše samotného Eastwooda. Kniha vyšla v zahraničí poměrně nedávno, takže posledním rozebíraným dílem je dva roky staré drama Sully: Zázrak na řece Hudson, takže jde o vskutku skoro aktuální dílo.
Nedílnou součástí knihy je i obrazová příloha, která je hodně bohatá, doprovází prakticky každou stránku a nejde jen o obrázky z filmů a natáčení, ale také o některé fotky z tvůrcova archivu. Navíc jsou vesměs barevné, takže knize dodávají estetičtější rozměr a divákům připomenou některé památné scény z legendárních filmů.


clint

Česká mutace knihy je vynikající, překlepů a závažnějších edičních a pravopisných chyb je v ní naprosté minimum, což je u Omegy skoro zázrak a buďme za něj rádi, protože tahle kniha si podobně vybroušenou edici zasloužila. Čtenářsky trošku nevděčný je snad jen velký formát, který se dost špatně drží a souvisí s ním i trošku větší váha celé knihy, takže ta opravdu není vhodná na přenášení a čtení někde ve veřejných prostředcích, což ale vůbec nevadí, protože vzhledem k encyklopedickému uchopení nemusí být čtena stránku po stránce. Její koupi tak všem fanouškům Clinta Eastwooda rozhodně doporučuji, protože v knihovně bude zabírat čestné místo, budou se k ní často vracet, především se v ní ale dozvědí vyčerpávající informace o celém jeho životě a díle. Odradí snad jen vyšší cena, která je ale pěknému křídovému papíru a celému formátu knihy naprosto adekvátní, takže žádný fanda by jich neměl litovat. Nic lepšího o jedné z posledních žijících filmových legend totiž nesežene.
PS: Životopis Americký rebel - Život Clinta Eastwooda, který česky vyšel před pěti lety, s Retrospektivou prohrává na celé čáře, protože byl zaměřen a psán trošku bulvárněji a některé informace v něm nejsou úplně přesné, nehledě na to, že český překlad je místy hodně toporný.

 

Název: CLINT Retrospektiva
Autor: Richard Schickel
Český překlad: Jiří Stárek
Vydalo v roce 2017 nakladatelství Dobrovský, s.r.o. (Knihy Omega)
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

 

Zdroje k obrázkům: IndieWire, Entertainment Focus




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Teď už jen sklízíme z bohaté úrody celoživotní inspirace

houser200Mám ráda české autory, ostatně, tohle už jsem říkala několikrát. Nejen proto, že domácí produkci tak nějak nejlépe rozumím, ale v neposlední řadě i proto, že jsem sama autorka. Ráda se nechávám inspirovat a obohacovat názory zkušenějších a úspěšných sp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poslední James Bond v podání Daniela Craiga porazil doposud nejúspěšnější filmy tohoto roku

bond 200Návštěvnost kin díky fanouškům Jamese Bonda láme rekordy. Od premiéry dlouho očekáváného akčního snímku Není čas zemřít uplynulo teprve pár dní a za první víkend si Daniela Craiga v roli agenta 007 nenechalo ujít 126 018 lidí, což dělá z tohoto snímku ...


Literatura

Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

posledni tango v havane 200V srpnu vydalo nakladatelství Epocha další kousek bruntálského řezníka a jednoho z nejopěvovanějších moderních autorů fantasy – Františka Kotlety. Servíruje nám příběhy Tomášek Koska ze svérázné detektivní kanceláře...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Konečná uprostřed cesty

altTéma umírání - zpravidla následkem zhoubné choroby - se ve filmech vyskytuje odedávna, ale zpravidla bylo nějak zušlechtěno a zacíleno k významovým přesahům. Tak jsme mohli spatřit příběhy lidí, kteří přehodnotili svůj vztah...