Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

Tisk

bajkeri 200Letní komedie Bajkeři vstupuje v těchto dnech do našich kin a slibuje slušnou porci zábavy i romantiky. Ale jak už tomu u podobných filmů bývá, jen pro určitou sortu lidí.

 

 

Hlavními hrdiny je trojice chlapců Jáchym, David a Saša. Každý z nich tráví většinu svého volného času na mobilu nebo počítači a má svou vlastní “úchylku“. Jáchym (Jan Komínek) je neustále na sociálních sítích, kde rozesílá vymyšlené informace svým internetovým přítelkyním. Jejich počet se přehoupl přes deset. David (Adam Mišík) je zarytý pařan a jeho největším snem je sex s orkyní nebo elfkou. A nakonec Saša (Vojtěch Machuta) je takový módní guru, kterého mnozí považují za homosexuála.

Jednoho dne dojde jejich rodičům trpělivost a už nehodlají snášet jejich vysedávání u počítačů. Vyšlou je na dvousetkilometrový cyklovýlet, na kterém na ně bude dohlížet půvabná Davidova macecha Tereza (Hana Vágnerová). Po mnoha útrpných okamžicích bez Wi-Fi začínají pomalu zjišťovat, že i ve skutečném světě se najde mnoho zajímavých věcí a lidí. Zejména se jedná o několik dívek, které jim náhodou vpadnou do cesty a připojí se k nim na jejich cyklistické pouti.

Ano, Bajkeři jsou další komedií ve stylu Snowborďáků či Rafťáků, která svým způsobem naivním přístupem cíli zejména na mladší až pubertální publikum. Na druhou stranu si tyto filmy i přes řadu odpůrců vždy najdou i velké množství fanoušků, takže je velice dobře, že se natáčejí stále nové a nové.

Tentokrát se režisérské židličky chopil poměrně mladý pán jménem Martin Kopp. V jeho filmografii se jedná o první větší snímek po několika studentských projektech. Takže vlastně takový debut. Ale nenechte se mýlit. Zkušeností už stačil získat dostatek z mnoha úspěšných českých seriálů. Vedle Ulice či Vinařů totiž spolupracoval zejména na velice oblíbených dílech Vyšehrad a Ohnivé kuře.

bajkeri

A nyní již k samotnému filmu. Vlastně vám nabídne přesně to, co od něho očekáváte. Pro někoho trapné, pro druhého velice vtipné scénky, ve kterých je i množství romantiky. V příběhu je silně zakomponována cyklistika, takže se dočkáte i mnoha sportovních slangů. Zároveň se v něm ovšem vyskytne i řada zábavných situací ze světa počítačů. Takže prostě pro každého trochu.

Herecké obsazení je poměrně rozmanité a není vůbec špatné. Jednu z hlavních rolí si střihla Hana Vágnerová, která zde doslova omládla. Vedle ní totiž postavili tvůrci trojici mladíků v čele se zpěvákem Adamem Mišíkem, Janem Komínkem a Vojtěchem Machutou. Hana alias Tereza je tu po většinu filmu za tu vážnou, zatímco její mladší kolegové vás v nejedné situaci slušně pobaví. Dobře, hlášky typu “A co je to ten táborák“ už jsou možná trochu přes čáru, ale přesto se určitě nejednou zasmějete.

Ovšem tím rozhodně výčet zajímavých herců nekončí. V roli rodičů se můžete těšit na Tomáše Matonohu, Michala Suchánka nebo Václava Postráneckého. Mezi dívkami vyniká zejména Celeste Buckingham nebo exotická Esther Lubadika. Osobně mě velice zaujalo množství tzv. štěků, které si střihli další slavní herci. Milan Šteindler hraje štamgasta v hospodě, David Suchařípa zase otce cyklistické rodiny. Ovšem na scénu se dostal i Jakub Štáfek, který se ve filmu skrytě objeví i jako Lavi. A maličkou příležitost dostal rovněž Vojta Záveský alias Vojtaano. Od něj dokonce zazní i část jedné jeho písně, která dokonale dokreslí jednu vtipnou situaci ve filmu.

A na koho jsme to ještě zapomněli? Ano, na Pavla Nečase. Ten hraje lehce úchylného cyklistického trenéra a vlastně ve své roli předvede opravdu dobrý výkon. Můžete se těšit i na jeho slizké řeči či joke a projevenou lásku ke kolům.

Při natáčení filmu museli herci na kole ujet slušnou porci kilometrů, i když to zdaleka nebylo tolik jako ve filmu. Pouze Pavel Nečas jich najezdil o něco víc při svých přejezdech mezi lokacemi. Cyklistická tématika je zde téměř všudypřítomná a dostane se i na méně populární sport s názvem kolová.

Samozřejmě se můžete těšit na romantickou zápletku mezi hlavními hrdiny a dívkami od cyklistického trenéra Pavla Nečase. Ta je už lehce provařená. Ze začátku si holky kluků příliš nevšímají a mají s nimi rozbroje. Ovšem hádejte, jak to na konec dopadne? I přesto nejednoho z vás určitě pohladí na duši. Protože láska je prostě láska.

Bajkeři nejsou vůbec špatným filmem ve svém oboru. Naopak dokážou slušně pobavit a zaujmout cílovou skupinu, kterou jsou především mladí. Nenabízejí příliš složitý děj (vlastně ani příliš originální), ale přesto mají slušnou šanci stát se hitem mezi sporťáky i iťáky. Na film se zřejmě snese od kritiků palba negativních názorů, ale nenechte se odradit. I řada z nich se při projekci smála, přestože to nyní nepřiznají. A jestliže se i vy chcete pobavit u nenáročné letní komedie, určitě na Bajkery zajděte do kina.

Bajkeři
Komedie, Romantická
Česká republika, 2017, 95 minut
Režie: Martin Kopp
Scénář: Petr Kolečko
Kamera: Jan Drnek
Hudba: Jan P. Muchov
Producent: Tomáš Vican
Střih: Adam Dvořák
Zvuk: David Matušek, Tomáš Bělohradský
Scénografie: Milan Býček
Masky: Lída Kopecká
Hrají: Adam Mišík, Hana Vagnerová, Jan Komínek, Vojtěch Machuta, Celeste Buckingham, Štepánka Fingerhutová, Esther Lubadika, Julie Šurková, Pavel Nečas, Tomáš Matonoha, Vanda Hybnerová, Michal Suchánek, Václav Postránecký, Dana Batulková, Jakub Štáfek, David Suchařípa a další
Hodnocení: 77%
Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...


Literatura

Bylo první vejce nebo slepice?

co nevime o slepicich 200Co nevíme o slepicích je název knihy Melissy Caugheyové, kterou nám v květnu přineslo nakladatelství Esence. Není to klasická chovatelská příručka, ale spíš povídání o slepicích, jejich životě a dalších zvláštnostech,...

Divadlo

Casting na popravu – události léta 1945 ve Švandově divadle

pankrac 200Válečné a poválečné období i po sedmdesáti letech stále láká ke zpracování mnoho umělců různých žánrů. Přece jenom tato doba s sebou přinesla naprosto neuvěřitelné situace a osudy. Jak by to vypadalo, kdyby se v jedné pankrácké cele potkaly Adi...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...