Seznamte se se Soňou Červenou

Seznamte se se Soňou Červenou

Tisk

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzleni.

 

 

Soňu Červenou jsem zaznamenala především v dokumentu Moje 20. století režisérky Olgy Sommerové. Každoročně se vracím k osudům tří žen, které dokument představil, na pozadí zlomových událostí dvacátého století – do svého života nechaly nahlédnout výtvarnice Adriena Šimotová, spisovatelka Lenka Reinerová a právě Soňa Červená.

Olgu Sommerovou k celovečernímu filmu o Soně Červené inspiroval film Zkáza krásou. Chtěla představit další osobnost narozenou za první republiky. Soňa, dcera Jiřího Červeného, zakladatele Červené sedmy, se už od mala pod vlivem jejího otce věnovala umění. K opeře ji však přivedla hospodyně (panská) z jejich domácnosti.

Otce i matku Soni Červené deportovali do koncentračních táborů. Oba rodiče se nakonec vrátili. Maminka ale neměla klid, po roce 1948 se o ní začali zajímat i komunisté, z věznice na Pankráci už se domů nevrátila. V hledáčku byl i Sonin manžel František, který nakonec emigroval. Soňa měla zakázáno vystupovat. Dlouhá léta žila v cizině, nyní je zpět v Praze a i v jednadevadesáti letech je stále velmi aktivní. Ale to je jen velmi zkratkovitý výčet – celovečerní film vám odhalí daleko více. Na četné dotazy o její neskutečné vitalitě odpovídá: „Moje kondice je moje čisté svědomí."

{youtube}kniFbg17H3Q{/youtube}

Osmdesát minut se Soniným životním příběhem uplyne jako voda. Není tam ani sekunda navíc, režie i závěrečný střih jsou perfektní. Není to ale film pouze o Soně Červené, nýbrž o zásadních událostech naší historie. O tom, že je třeba si hrůzy dvacátého století připomínat a dělat vše pro to, aby se nic podobného neopakovalo. Pokud nemáte srdce z kamene, vezměte si s sebou balíček kapesníků.

cervena

Červená
Dokumentární
Česko/Slovensko, 2017, 80 min
Scénář: Olga Sommerová
Režie: Olga Sommerová
Kamera: Olga Špátová
Hrají: Soňa Červená, Jan Werich (a.z.), Jiří Voskovec (a.z.)
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...


Literatura

Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

smrt nosi rude skorne 200Nakladatelství Brána udělala v červenci radost všem nadšencům historických detektivních příběhů, když vypustilo do světa druhé vydání knižního debutu Pavla hrdličky Smrt nosí rudé škorně. Přijmete i vy pozvání do Prahy...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...