Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

Tisk

spanelska kralovna 200Na filmová plátna vstupuje počin ze španělské režie. Zanechává za sebou smíšené pocity a nezodpovězenou otázku „co tím chtěl básník říci“. Jediným highlightem je herecká ikona Penelope Cruz a úsměvná scénka homosexuálního znásilnění v podání Caryho Elwese.

 

Linie filmu se odehrává po druhé světové válce, v roce 1956, kdy fašistickému Španělsku vládne generál Franco. Banda amatérských filmařů se tu rozhodne natočit film o královně Isabele. I Franco je do projektu velmi zainteresovaný a je ochoten projekt zafinancovat. Neví však, s kým má tu „čest“. Režisér je starý ožrala, který nikdy nenatočil zvukový film, scénárista nikdy nenapsal dobrý scénář a producent jakby smet. Jedinou opravdickou hvězdou je tedy herečka Macarena Granada (Penélope Cruz), která strávila několik let v tom slavném Hollywoodu. Na scéně se současně objevuje i španělský režisér (Antonio Resines), o kterém si všichni mysleli, že zemřel v koncentračním táboře. Dostane místo jako režisér komparzistů, ale záhy je z politických důvodů zatčen a poslán na nucené práce. A začíná se rozjíždět nenápadná akce na jeho záchranu. Toho se samozřejmě ujímá hlavní hvězda Macarena, která ho nejprve v táboře navštěvuje převlečená za „dceru“. Diváci tak nejsou ochuzeni o incestní scénku. A pak pod vedením mladého technika, s nímž má Macarena taktéž poměr, se skupina jeho přátel pokusí během natáčení v exteriéru o jeho vysvobození. Pro oživení zápletky americká hvězdička filmu, kterou ztvárnil Cary Elwes, análně znásilní jednoho ze španělských herců.

 spanelska kralovna 2 

No uznejte sami, kdo by jí odolal?

Film je prazvláštním či spíše nijakým počinem, ze kterého má divák smíšené pocity. O komedii se rozhodně nejedná, i když je to v anotaci uvedeno. Nachází se zde několik rádoby vtipných scén, kde se divák uchechtne, ale tím to hasne. Vrcholem dramatu má být setkání Macareny s generálem Francem, ale to taktéž vyzní do ztracena. Právě v takových momentech jsou diváci vděčni za Penélope Cruz, známou ze snímků Vanilkové nebe, Fanfán tulipán, Sexy Pistols a mnoha dalších, díky které se film stává stravitelnějším.

 spanelska kralovna 3 

Španělská královna (La reina de Espaňa)
Země: Španělsko
Scénář: Fernando Trueba
Premiéra v ČR: 3. srpna 2017
Žánr: komedie, drama
Stopáž: 128 min
Režie: Fernando Trueba
Hrají: Penélope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patinkin, J.A.Bayona
Hodnocení: 50 %

Foto: Fenix distribution

 spanelska kralovna


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spevák zo novomestskej skupiny Genuine Jacks Juraj Ondrejka

GenJ perex„Najlepšie sa nám hra doma. Máme tam svojich skalných poslucháčov, ktorí chodia na naše koncerty úplne od začiatku. Nemôžeme sa sťažovať ani na Bratislavu. Ľudia sú tu tiež úplne super,“ aj to sú slová

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V Maroku vzniká nový film a videoklip s českou koprodukcí

maroko 200Režisér David Stejskal se opět spojil s Milanem Matyášem Deutschem, hercem, producentem a zpěvákem, v novém projektu Magician. Snímek se stejnojmenným názvem připravují v česko-marocko-španělské koprodukci. Vzniká také videoklip s hlavním soundtracke...


Literatura

Opět výborný Michael Connelly a jeho Obhájce

obhajce200V lednu vyšla u nakladatelství Slovart kniha Obhájce od předního amerického autora Michaela Connellyho. Přinesla osobitého protagonistu – právníka, zamotaný případ a pěknou porci napětí.

 

...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Zpověď režiséra Hynka Bočana

bocan moje cesta zdivocelou zemiMladí režiséři, kteří v šedesátých letech zjednali tuzemské filmové tvorbě mezinárodní věhlas, byli s nástupem normalizace počátkem 70. let odstaveni; někteří natrvalo (jako v případě Jana Němce, Pavla Juráčk...