Připravte se na porod s chytrou knihou

Připravte se na porod s chytrou knihou

Tisk

PnP perexKniha Příprava na porod od kolektivu autorů je sice poněkud odbornějšího rázu, ale to nic nemění na tom, že přináší cenné informace nejen budoucím porodním asistentkám, ale především nastávajícím maminkám. Kromě zajímavostí z historie v ní najdete přehledně ilustrované návody na cvičení s gymnastickým míčem.

 

Cílem této odborné publikace je nejen poskytnou základní informace pro výuku oboru porodní asistence, ale také přiblížit zájemcům o téma komplexní přípravu na porod, a to jak fyzickou, tak také psychickou. Kniha je zaměřena na prenatální péči o ženu, obsahuje stručné informace a popisuje spíše teoretické hledisko. Zaujmout ale může i bohatě ilustrovaná praktická část, kterou tvoří celá třetina knihy. Najdete v ní podrobné návody na cvičení v různých období těhotenství, s využitím gymnastického míče a overbalu. Záměrem je naučit ženu posílit konkrétní svalové skupiny a zautomatizovat cvičení pro rozvoj dobré fyzické kondice.

Tato učebnice pro budoucí porodní asistentky podporuje individuální přístup ke každé těhotné ženě a ukazuje důležitost psychické i fyzické přípravy na porod. V první části knihy se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací z historie porodnictví, střední část je více praktická a biologická, v závěru je zdůrazněn vliv psychiky, přístupu a připravenosti rodičů na celý prenatální vývoj dítěte, včetně vývoje jeho mozku a inteligence. Na konci najdete příklady edukace těhotných žen.

Publikaci bych zhodnotila jako přínosnou pro každou průměrně inteligentní ženu, která se chystá stát se matkou nebo se již matkou stala. Není na škodu si připomenout něco z anatomie a uvědomit si, jak velký vliv na dítě v děloze má všechno to, co nastávající matka prožívá, a jakým způsobem to ovlivňuje celý jeho budoucí život. Příprava rodičů na příchod dítěte na základě kurzů a odborné fyzické a psychické profylaxe patří mezi běžný standard, který se dnes ze strany odborníků nabízí. V knize je shrnuta organizace a konkrétní cíle celého edukačního procesu. Mě osobně kniha moc bavila, hlavně historie porodnictví a poznatky o vývoji prenatální psychiky dítěte.

O autorkách:
Doc. PhDr. Zuzana Hudáková, PhD.je vedoucí katedry Fyzioterapie na Katolické univerzitě v Ružomberku a Doc. PhDr. Mária Kopáčiková, PhD.působí jako profesorka na katedře Ošetřovatelství a Porodní asistence téže univerzity.

PnP

Příprava na porod
Autorky: Doc. PhDr. Zuzana Hudáková, PhD., Doc. PhDr. Mária Kopáčiková, PhD.
Žánr: odborná publikace, učebnice
Vydáno: 2017
Stran: 136
Vydalo nakladatelství: Grada
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Petr Zelenka dokončuje kontroverzní „Ztraceni v Mnichově“

Ztraceni v Mnichove 200Trojnásobný  držitel Českého lva, režisér Petr Zelenka ( Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) , dokončuje svůj nejnovější film „Ztraceni v Mnichově“, jehož příprava trvala pě...


Literatura

Eve Makisová: Tymiánové dopisy

tymianove dopisy 200Hledáte čtení, které bude strhující, trošku historické, trošku limonádově romantické, voňavé po dobrém jídle a na druhé straně syrové válečnou tématikou a drsností etap lidské historie, na něž se raději zapomíná? Eve Makisová vy...

Divadlo

Svetový Slovák Štefánik v podaní hry Zuzany Mišákovej

stefanik 200„Musel odísť, pretože na tomto svete by už len nadľudsky trpel, pre jeho veľkosť tu nebolo dosť priestoru, pretože v skutočnosti ľudia nič tak nevedia nenávidieť ako veľkosť, priamosť, čistý charakter a nepodkupnú dušu.“ Sarah Claire de Bois de J...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...