Jablonec se stane hlavním městem skla, bižuterie a šperku

Jablonec se stane hlavním městem skla, bižuterie a šperku

Tisk

Sklo per12 zemí, 20 škol, 25 sklářských výtvarníků-pedagogů, 89 značek takové bude letošní Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017. Tvoří jej celkem pět výstav a řada doprovodných aktivit, které se budou konat na čtyřech místech v Jablonci nad Nisou od 24. června do 28. října.

 

 

Cílem akce, kterou pořádá Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, je představit nejen aktuální podoby designu skla a bižuterie na českém trhu, ale přiblížit i další aspekty těchto oborů, včetně uměleckého skla, průmyslového skla a studentských prací.
Jablonecké muzeum je státní institucí s největší sbírkou bižuterie na světě a souborem skla evropského významu. Před třemi lety se rozhodlo rozšířit koncept pravidelných přehlídek současné bižuterie, pořádaných od roku 1998, na mezinárodní nekomerční přehlídku skla a bižuterie.

Sklo2
V hlavní budově jabloneckého muzea bude k vidění výstava TRENDY. DESIGN. PRODUKCE, zaměřená na prezentaci aktuální nabídky domácích i zahraničních sklářských podniků, bižuterních firem, designových studií a šperkařů působících na českém trhu. Letošního ročníku se účastní 80 značek z 8 zemí světa.
Ostatní výstavy muzeum připravilo v dalších prostorách v centru města.
Všechny výstavy Trienále bude možné navštívit jen s jednou vstupenkou, platnou navíc i pro expozici muzea na Kristiánově v Jizerských horách, otevřenou letos v květnu po náročné stavební rekonstrukci.

sklo uk

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...


Literatura

Politika očima mladého aktivisty

ocima mladeho aktivisty 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha Očima mladého aktivisty od Šimona Hlinovského, absolventa politologie zajímajícího se o veřejné dění.

 

...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...