Kniha pro milovníky kávy

Kniha pro milovníky kávy

Tisk

lexikon kavy perexV nakladatelství CPress před pár dny vyšla knížka s názvem Lexikon kávy… prostě milujeme kávu. Češi na kávu nedají dopustit a tak se určitě nechají nalákat i na tuto knihu.

 


Lexikon kávy je útlá kniha čtvercového formátu, která láká na to, že stručnou formou odpoví na základní otázky ze světa kávy. Co stránka, to jedno téma. Na začátku knihy se čtenáři dozví něco o historii kávy, kávovníku, jeho zpracování a podobně, následuje popis druhů kávy, pár slov o alternativní přípravě a na konci se nachází čtyři recepty.


Na starosti knihu má Jiří Plšek a Tereza Jirků Váňa jako autorka ilustrací a veškerého grafického zpracování. Ilustrace jsou moc pěkné, také jednoduché a názorné a skvělé je z tohoto pohledu také použité písmo u nadpisů.


Co se textů týče, jedná se o opravdu stručné popisy nejčastěji o dvou odstavcích, kdy je čerpáno z různých zdrojů, například z velmi zdařilých a obsáhlých webových stránek Kávové listy. Čtenář má tak pocit, že čte spíše nějakou seminární práci, než literární text.


Obsahově jsem od Lexikonu kávy čekala mnohem více - kdo má opravdu rád kávu, stěží zde najde něco nového. Těšila jsem se na nějaké trendy, pohled do zákulisí nějakých baristů nebo i více receptů. Některá témata mi navíc přišly poněkud mimo mísu, konkrétně například ta zaměřená na klasické židle nebo recept na levandulový sirup (logičtější by bylo, kdyby byl přímo na levandulové capuccino).


Nemůžu si pomoci, ale Lexikon kávy na mě působí jako taková líbivá kniha pro knihu – těžko říct, kdo přišel s nápadem něco takového vydat, ale chápu, že lidi na kávu slyší a v dnešní době mnohým taková stručnost a strohost vyhovuje.


Jiří Plšek je z týmu rodinné pražírny kávy CoffeeSpot z Huštěnovic. Je to nejzkušenější pražič, vizionář a tvůrce filozofie a směru celé pražírny. Vystudoval strojní průmyslovou školu, v tomto oboru pracoval celých třináct let a ke kávě odcházel z manažerské pozice nadnárodní společnosti v automobilovém průmyslu. Pražící zkušenosti sbíral od roku 2010 po boku nejzkušenějších pražičů z celé republiky a dnes se na jeho ruce a chuťové buňky může spolehnout několik desítek tisíc spokojených zákazníků pražírny.

lexikon kavy


Lexikon kávy… prostě milujeme kávu
Autor: Tereza Jirků Váňa, Jiří Plšek
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 71
Hodnocení:  50 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Svatý Václav aneb historický velkofilm z roku 1929

svaty vaclav plakatV souvislosti s prezentací Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci pracovníci Národní galerie připravili na měsíce září -  prosinec roku 2012  řadu doprovodných programů a akcí s vazbou k vystaveným...


Literatura

Jak to bylo v Kaddáfího Libyi?

Kaddafi 200Můžeme se dozvědět podrobně i z knihy Miroslava Belici Naši lidé v Kaddáfího Libyi. Její podtitul zní: Nejen o zbraních, semtexu a Lockerbie.

 

...

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...