„Co abych tě drahá oběsil?“

„Co abych tě drahá oběsil?“

Tisk
spalovac 1Dalším dílem z první úvodní třetice audioknih z edice Mistři slova je hororové dílo Ladislava Fukse: Spalovač mrtvol. Zhostil se jej oblíbený český herec Miroslav Táborský. Jak to dopadlo?
 

 

Spalovač mrtvol seznamuje čtenáře a posluchače se zaměstnancem pražského krematoria Karlem Kopfrkinglem. Ten se prezentuje jako velmi vzorný občan, který nepije a nekouří a miluje svou rodinu. Je také fascinován svou prací v krematoriu, rád hovoří o smrti a řád krematoria je pro něj až posvátný. Pod vlivem fašistické ideologie se Karl Kopfrkingl stává vrahem svých nejbližších.

Spalovač mrtvol  představuje metaforu k idejím rasové nesnášenlivosti a jejího řešení, prolíná se zde mnoho narážek (pálení v pecích, mandle jako vůně kyanidu, černé vlasy, jež mívají Židé). Příběh je děsivý i v dnešní době a ukazuje, jak člověka dokážou změnit a zblbnout ideologie.

Miroslav Táborský neměl s tímto dílem jednoduchou práci hned z několika důvodu. Za prvé jsem mu nezáviděla číst několikrát jméno Karl Kopfrkingl, ale s tím si profesionálové jako on dokážou lehce poradit. Tím druhým faktem je, že jde o dílo, které má většina lidí spojené s osobou Rudolfa Hrušínského, který exceloval ve filmovém zpracování. Táborský však nepodlehl nabízené inspiraci a audioknihu načetl naprosto po svém. Ač jsem si sama myslela, že se bude více podbízet a dramatizovat, tak jsem byla ráda, že to neudělal. A výborný a nezaměnitelný byl v replikách „malého tlustého muže“ i tehdy, když používal Fuksova oblíbeného výraziva typu „čarokrásná“ a podobně.

Skvělý projev Miroslava Táborského společně s dramatickou hudbou, za kterou stojí mistr zvuku Jan Kacian, dávají dohromady audioknihu, která rozhodně stojí za to a nezbývá než ji doporučit i vám.

Miroslav Táborský (1959) vystudoval pedagogickou fakultu v oboru fyzika a pokračoval Divadelní fakultou AMU v Praze. V roce 1987 nastoupil do svého prvního angažmá v kladenském divadle. Zahrál si na několika dalších českých scénách – v Divadle E. F. Buriana, Studiu GAG, Divadle pod Palmovkou a v Divadle Labyrint a od roku 1996 byl 20 let v angažmá v Divadle v Dlouhé. Zahrál si také v mnoha filmech jako Lotrando a Zubejda, Tmavomodrý svět, Bezva ženská na krku a v několika českých seriálech. Pro Audiotéku načetl audioknihu Rothschildova flaška a Přiznání Alana Turinga.
 
spalovac 1
 
Název: Spalovač mrtvol
Autor: Ladislav Fuks
Interpreti: Miroslav Táborský
Vydavatelství: Audiotéka
Délka: 6 hodin 6 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení:  90 %
 
 
Zdroj foto: Audiotéka

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bílý: Zapomínáme, že čas je cyklický

janbily perexKdyž jsem četla knihu Jana Bílého Živoucí kruh, poněkud jsem se tématu obávala. Už v prvních chvílích mne však neuvěřitelně nadchla a přečetla jsem ji na jeden zátah. Návrat do cyklického času se ukázal jako logická cesta duše, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nad námi Elysium jako běžným smrtelníkům nedostupné místo

200 filmJihoafrický režisér Neill Blomkamp upoutal nezvyklou sci-fi Distrikt 9, v němž se zcela obešel bez obvyklých žánrových klišé a příběh vybudoval jako varování před rasovými předsudky a ústrky, které postihnou zbídačené mimozemšťany, kteří nalezli pramál...


Literatura

Sandra Brown odhaluje Skryté zlo

skryte zlo 200Představovat českým čtenářkám ikonu Sandru Brown je zbytečné, u nás jí vyšla celá řada knih. Tou nejnovější je temně nazvaný román Skryté zlo, který v září vydalo nakladatelství Ikar. Čeká nás milostný příběh, životní útrapy ve vztahu, ale t...

Divadlo

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...

Film

Nad námi Elysium jako běžným smrtelníkům nedostupné místo

200 filmJihoafrický režisér Neill Blomkamp upoutal nezvyklou sci-fi Distrikt 9, v němž se zcela obešel bez obvyklých žánrových klišé a příběh vybudoval jako varování před rasovými předsudky a ústrky, které postihnou zbídačené mimozemšťany, kteří nalezli pramál...