Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

Tisk

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé komunity na Islandu.

 

Jak je zvykem u filmových čtvrtků, samotnému promítání předchází úvod s tématem týkajícím se vybraného filmu. Tentokrát nám Jitka Jindřišková představila herce Daniela Brühla, kterého jsme následně viděli jako představitele Juniorova kamaráda Ruperta. Možná ho znáte z filmu Good Bye, Lenin nebo si ho pamatujete jako válečného hrdinu, který je zároveň hercem v eposu o svém hrdinství v Tarantinových Hanebných panchartech. Vyslechli jsme si i jiná filmová doporučení.  Já osobně chci vidět film Kolonie založený na pravdivých událostech, kde hraje můj oblíbenec z trilogie (tedy dnes už trilogie úplně neplatí) Milénium Michael Nyqvist. A teď už k filmu samotnému.
Junior se vydává se svým kamarádem Rupertem na cestu na rodný Island. Dojedou na udanou adresu Královská cesta 7 a nestačí se divit. Nejenže mu řidič rádoby taxíku naúčtuje směšně velkou částku a obere ho o bundu, vypadá to, že se dostali na špatné místo. Jenže opak je pravdou a i když by adresa odpovídala spíše honosným vilám, všude okolo jsou karavany v celé své kráse.
Junior se setkává na svou babičku, jež má opravdu originálního mazlíčka – vycpaného tuleně, kterého tahá všude s sebou. Při čekání na otce Seniora naráží na jeho přítelkyni, která neměla ani potuchu o tom, že má Senior rodinu.
V osadě ale můžete potkat více zajímavých postaviček – bratry, kteří se starají o místní přechod. Správce osady, jenž pravidelně přejíždí přechod, i když je na něm stopka, a jehož rychlá jízda se mu jednou opravdu vymstí. Místní punkery trávící život v autě s rádiem na plné pecky a užívající si marihuanovou saunu.

Postupně se odhaluje pravý důvod příjezdu Juniora, vztahy se vyostřují, nálada je napjatější, přesto pořád můžeme hovořit o komedii, i když je severská a s nějakým dramatem je třeba počítat. Celý film je protkaný skvělou hudbou a výbornými hláškami. Není divu, že přilákal tolik zájemců, někteří museli být odmítáni, jelikož už bylo vyprodáno. Nenechte si ujít další jedinečná setkání se severskými filmy v originálním znění s českými titutlky.
Příští promítání nabídne finský film Černý led: http://www.skandinavskydum.cz/2016/severske-filmove-ctvrtky-cerny-led/

kralovska cesta

Královská cesta/Kóngavegur
Komedie/drama
Island, 2010, 93 min
Scénář: Valdís Óskarsdóttir
Režie: Valdís Óskarsdóttir
Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson
Hrají: Björn Hlynur Haraldsson, Daniel Brühl, Gísli Örn Garðarsson, Hanna María Karlsdóttir, Ingvar Eggert Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Margrét Vilhjálmsdóttir, Nanna Kristín Magnúsdóttir, Nína Dögg Filippusdóttir, Ólafur Darri Ólafsson, Sigurður Sigurjónsson, Þröstur Leó Gunnarsson
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: www.skandinavskydum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...


Literatura

Svět se změnil. Ale jinak, než se očekávalo

Fialová

Píše se rok 2159. Téměř před sto lety se lidé uložili ke spánku, aby přečkali ekologickou krizi, která na Zemi zavládla. Ti šťastnější pokračovali ve svém životě ve vesmírných stanicích. Ti d...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...