Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

Tisk

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu Jiří Bartoška, jeho programová poradkyně Eva Zaoralová, bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livií Klausovou, Kateřina Brožová, modelka Andrea Verešová, hokejový brankář Dominik Hašek, či ministr kultury Daniel Herman v doprovodu Dagmar Havlové, ale také další české filmové osobnosti a zahraniční filmové delegace.

 

Mezi nejvíce očekávaného hosta  patřil bezesporu americký herec Richard Gere, který při příjezdu zapozoval fotografům, natěšeným fanouškům v prvních řadách podal ruku a poté se odebral do Velkého sálu, kde Jiří Bartoška na úvod pozdravil všechny přítomné hosty: "50 let je v životě sic krátká doba, ale v tom kulturním rozhodně není".

vary1

"Připravovat festival nás hodně baví, naplňuje a doufám, že ještě dlouho budeme fungovat. Děkuji ministerstvu kultury, všem sponzorům a městu Karlovy Vary, které nám dál nabízí pro festival krásné prostředí, které vytváří příjemnou atmosféru". Na závěr, za velkého potlesku hostů, pozval na podium herce Richarda Gera, kterému předal Křištálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

vary5

Po tomto ocenění, se po představení nové filmové znělky s Melem Gibsonem, jenž byl zde loňským hostem, promítal dokument o festivalu s názvem Filmová lázeň, jenž mapuje jeho historii od roku 1946 až do součastnosti. Moderátor večera Marek Eben, vtipně doplňoval promítání svými proslovy. Letošní festival zahájil snímek Time Out of Mind (2014),  ve kterém Richard Gere ztvárnil hlavní postavu bezdomovce, jenž chce urovnat vztah se svojí dcerou.

vary7


Po skončení filmu následoval ohňostroj a koncert oblíbené kapely Lucie. Večer pokračoval ve slavnostním duchu za doprovodu jejich písní, které se nesly lázeňským městem do půlnoci.

zdroj fotografií A. Zeminová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...

Literatura

Doktor Proktor: 1+1 je mnohem víc než tři!

doktor proktor nesboJo Nesbø je nejen jedním z autorů populární severské krimi série s charismatickým, přidrzlým a nekonvenčním detektivem Harry Holem v hlavní roli (všechny u nás postupně vydává KNIHA ZLÍN

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Dvě televizní zastavení s GODARDEM
ImageRozbořil veškeré konvence, které filmová vyprávění ovládala až do konce 50. let. Původem švýcarský režisér JEAN-LUC GODARD (narozen 1930), nejprve pracující jako filmový kritik, se zapsal do dějin ...