Zlodějka knih – skvělý zážitek v knižní i filmové podobě

Zlodějka knih – skvělý zážitek v knižní i filmové podobě

Tisk

zlodejka 200Konec třicátých let v Evropě, Hitler u moci, nad mnoha skupinami lidí se stahují mračna. Tou dobou se matka dvou dětí rozhoduje je dát do pěstounské rodiny, protože její vlastní bytí je ohroženo. A tak se setkáváme s Liesel, které začíná úplně nová životní etapa v malém německém městečku Molching.

První dny v nové rodině jsou těžké, ale nový tatínek (Geoffrey Rush) se postupně dostává pod tvrdou slupku Liesel (Sophie Nélisse) a před maminkou (Emily Watson) skrývají společný zápal pro čtení.


Dny plynou a při hře venku se Liesel s kamarádem Rudym dozvídají o vypuknutí války. Prvotní nadšení se ale brzy mění v nekonečný strach a nepochopení. Zvláště potom, co do rodiny Hanse Hubermanna přichází Max, židovský mladík, jehož otci je Hans doživotně zavázán. A tak nejen, že je v rodině další strávník, jeho přítomnost ohrožuje všechny členy fatálním způsobem. I skvělé charakterové vlastnosti Hanse, který se nedokáže smířit s příkořím na svých židovských sousedech a dost riskuje, když svůj postoj dává veřejně najevo.

zlodejka


Jenže není tak úplně sám, kdo si zahrává. Malá Liesel na slavnosti führerových narozenin krade knihu, kterou Hitlerovi posluhovači nechali spálit. A někdo ji při tom vidí…


V případě filmu Zlodějka knih se těžko ubráníme srovnání s jeho knižní předlohou. Scénárista se musel poprat s těžkým úkolem a podle mě to zvládl dobře. Přestože v knize je hlavní hrdinkou spíše vypravěčka Smrt, ve filmu se dostává do popředí právě Liesel. A pro zhuštěnou filmovou verzi to bylo určitě moudré rozhodnutí. Koho film zaujme, může se začíst do knihy, aby zjistil další podrobnosti a dozvěděl se detaily, které se do filmu nevešly.


Pokud si na DVD zvolíte přehrávání v českém dabingu, přijdete o tu zajímavou kombinaci angličtiny a němčiny, která zaznívá v originále. A především byste byli ochuzeni o zcela zásadní oslovení „Saumensch“ nebo „Saukerl“. V bonusech na DVD, které distribuuje Bontonfilm, najdete tentokrát vynechané scény.

zlodejka1


Zlodějka knih je příběhem z válečného období, který ukazuje, že téma války se dá zobrazit i jinak, než v zákopech se zbraněmi a výbuchy kolem. A vše je podtrhnuto hudbou Johna Williamse, co víc si přát.



Zlodějka knih/The Book Thief
Drama/Válečný
USA/Německo, 2013, 131 min
Scénář: Michael Petroni
Režie: Brian Percival
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: John Williams
Hrají: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Nico Liersch, Ben Schnetzer, Joachim Paul Assböck, Carina Wiese, Kirsten Block, Rafael Gareisen, Roger Allam, Heike Makatsch, Oliver Stokowski, Julian Lehmann, Godehard Giese, Beata Lehmann, Stephanie Stremler, Gotthard Lange, Hildegard Schroedter, Marie Burchard, Barbara Auer
Hodnocení: 93 % 

           
Zdroj foto: www.csdf.cz, www.datart.cz
www.bontonfilm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamila Nováková: Jako správní nomádi jsme chtěli mít co nejvíce zvířat a pastvin

kovbojky obalkaNedávno vyšla kniha Kamily Novákové Co by se kovbojkám stávat nemělo. Kniha je nejen o chovu koní, o lidských a zvířecích dobrácích i potvorách, o krásách přírody v Jeseníkách, o nezaměnitelném kouzlu života v těchto horách,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...


Literatura

Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

vytah 200Knihy Linwooda Barclaye u nás dříve vycházely ve nakladatelství Readers Digest Výběr (ČR) a Knižní klub. Jeho posledního počinu se ujalo Domino a pro mě se jednalo o první setkání s autorem.

 

...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Příběh Lídy Baarové byl nepochybně mnohem barvitější než samotný Renčův film

lida baarova perexHned na začátku se musím přiznat, že jsem tvůrcům, když připravovali film Lída Baarová, nesmírně fandil. Dobře jsem si uvědomoval, že natočit dobový snímek není žádná legrace, ale současně se dnes nechci pouštět do nějaké sáhodlou...