Andělé všedního dne mají přehled

Andělé všedního dne mají přehled

Tisk

andele perexNový český film Andělé všedního dne byl natočený režisérkou Alicí Nellis podle úspěšné stejnojmené knihy spisovatele Michala Viewegha. Na motivy jeho knih vzniklo již několik českých filmů. DVD vyšlo 11.2.2015 ve společnosti Bontonfilm.

 

Film začíná záběrem na čtyři anděly, kteří ze střechy mrakodrapu mají dobrý přehled nejen o každodenním pražském životě, ale především dalekohledy můžou sledovat své smrtelné svěřence, jimž se v životě moc nedaří a jejichž dnešní den má být pro ně posledním.

V první řadě se jedná o krizi v manželství mezi učitelkou a instruktorem v autoškole, který se po 27 letech od svatby přesunul do stereotypu a špatné komunikaci mezi nimi, omezené na nákupní seznam a rutinní chod domácnosti. Příběh manželů je propojen s osudem syna kuchařky ve školní jídelně, který nemůže unést odchod manželky a dětí k synovi oné učitelky. Nyní opuštěný syn myslí na pomstu sokovi a dny tráví sledováním manželky, svých dětí a myšlenkou na sebevraždu. Poslední příběh je o čerstvé vdově, která pohřbila svého milovaného manžela a nyní se ocitla v samotě. Po manželovi zdědila auto a tak si bere u instruktora v autoškole cvičnou jízdu. Andělé, i když mají svěřence jen sledovat, se rozhodnou tu a tam nějakou situaci vyřešit za ně a pomoci jim. Jak ten dnešní den skončí? Bude opravdu poslední v jejich životě, nebo to dopadne úplně jinak?...

Film pojednává o každodenních tématech, jako jsou krize v manželství, smrt milovaného partnera, rozchod či nespněné sny, jež byly neustále odkládány a pak se již nikdy neuskutečnily. U filmu jsem se zasmála, ale také trochu ztratila.

Andělé mě bavili, skvěle se charakterově doplňovali, ale, bohužel, moc situačních odběhnutí jinam mi trochu vadilo.

andele

Andělé všedního dne
Žánr : Tragikomedie
Stopáž : 97 minut
Režie : Alice Nellis
Předloha: Michal Viewegh (kniha)
Hrají : Marián Labuda st., Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Bolek Polívka, Klára Melíšková, Zuzana Bydžovská, Václav Neužil ml., Zuzana Kronerová, Ondřej Sokol a další.
Titulky : české pro neslyšící
Zvuk : 5.1 česky

Hodnocení 60%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Febiofest se uskuteční na konci září. Podporu hledá na Hithitu

febiofest 200Koronovirová situace poznamenala osobní i pracovní životy nás všech. Tým Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest musel letošní ročník, který se měl uskutečnit v březnu, odložit na termín 18. až 25. září. Tisíce vytištěných progra...


Literatura

Příběh celého století na pozadí osudů tří sester

sestry perexV názvu knihy Anne Gesthuysenové Jsme přece sestry je obsaženo všechno – vzájemná láska i odpuštění za prohřešky. Autorka stvořila vyprávěním osudů svých tří pratetiček dokonalý portrét Německa v průběhu celého minulého století...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.