Delfín je nejlepší přítel

Delfín je nejlepší přítel

Tisk

Delfin 200Film Můj přítel delfín 2 (2014) je pokračováním příběhu o delfínovi Zimě, která má useknutou ocasní ploutev, ale i tak se ji podařilo zachránit. V hlavní roli jsou zde delfíni a děti, i když dospělí se zde taky objeví, aby si vyslechli, co se po nich chce.

Sluncem prosvětlený a velmi přátelský příběh o soudržnosti, ohleduplném chování a pomáhání lidem i zvířatům je jako na míru ušitý mladým a dospívajícím lidem. I proto jsou v hlavní roli dva mladí správci delfinária. Po škole po večerech čistí bazény a kromě toho mají s delfíny spoustu neuvěřitelných starostí.

Nejedná se totiž o ledajaké zábavní středisko, kam si sednete a necháte se delfínem jen pocákat. Tahle zvláštní zvířecí nemocnice pomáhá zachraňovat mořské tvory, kteří se ocitli v nesnázích, a protože jsou delfíni nejvíce ohroženým druhem v téhle oblasti, specializují se právě na ně. Nedávno se jim tak podařilo zachránit Zimu, které chybí ocasní ploutev, a Naději.

Delfin 1

Film diváka velmi důmyslně a zároveň s citem provází záběry na celou škálu fyzických zranění. Na holku s useknutou rukou, na veterána s useknutou nohou, nebo třeba želvu zamotanou do vlasce na chytání ryb. Přitom berou všichni svůj stav s úsměvem, ostatní se jim snaží pomáhat a nikomu v okolí to nepřijde jako nepřirozené. Třeba onu želvu objevil zvědavý pelikán a až do konce tvoří oba jakousi komediální dvojici. Pelikán při operaci želvy klepe na okno, a když ji vypouštějí do moře, letí za ní.

Mladí lidé a dospívající děti se kolem sebe neustále rozhlížejí a s naivními představami se učí různým věcem. Tenhle příběh je nejenom pro ně doslova prošpikovaný různými situacemi, které vzbuzují soucit a přátelství a nejen to. Dospělí a autority zde přitom nefigurují jako ti, kdo o všem rozhodují. Naopak, celý dav operátorů delfinária poslouchá instrukce mladých čističů bazénů a jejich spekulace, jak s dalšími problémy s delfíny nakládat.

Dalo by se říct, že tohle je už trochu přitažené za vlasy, jenže každý z nás jedná hlavně na základě zkušeností, se kterými se už úspěšně vypořádal nebo je alespoň odněkud zná. Když se později dostane do podobné situace, ví si rady. Asi proto tvůrci mladým ukazují, čím můžou jednou být.

 

Delfin 2

Čemu se příběh však vyhýbá, je situace, ve které tohle chování může nějakým způsobem eskalovat. Všichni okolo mají své dospívající potomky rádi, nechávají si od nich poradit a jednají s nimi jako se sobě rovnými, protože vlastně i delfíny berou spíš jako své přátele. Jenže když se člověk poprvé úspěšně realizuje a ostatní jej začnou respektovat, jen tohle mu většinou nestačí.

 

Můj přítel delfín 2/ Dolphin Tale 2
Drama / Rodinný
USA, 2014, 107 min
Režie: Charles Martin Smith
Scénář: Charles Martin Smith
Kamera: Daryn Okada
Hudba: Rachel Portman
Hrají: Morgan Freeman, Ashley Judd, Harry Connick Jr., Kris Kristofferson, Nathan Gamble, Cozi Zuehlsdorff, Austin Stowell, Mae Whitman, Zachary Gordon, Cameron Boyce, Spencer Breslin,Caitlin Gerard, Bethany Hamilton, Carlos Gómez, Christina Perri, Austin Highsmith, Juliana Harkavy, Betsy Landin, Megan Brown, Ashley Sperrazza

Distributor: Magicbox

Hodnocení: 100 %

Foto: www.magicbox.cz

Blu-ray k dostání:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/muj-pritel-delfin-2-blu-ray


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím na šťastné konce a velké návraty, říká Josef Bouda, frontman kapely Karel Gott revival Morava

josef bouda perexNa svých vystoupeních má stále výraznější úspěch, což se už děje i za hranicemi Česka. Řeč je o kapele Karel Gott revival Morava, kde je tím "goťákem" zpěvák Josef Bouda. Hudební formace, která má základnu v Bučovicích, je stále pop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...


Literatura

Musíme si promluvit o Kevinovi – je zlo vrozené, nebo je způsobeno okolnostmi?

kevinEva a její manžel Franklin jsou šťastný pár, kterým na první pohled nic nechybí - dokud nedojde na otázku dětí. Eva cestuje pracovně po světě, vede úspěšnou firmu a na dítě nemá ani pomyšlení, navíc k nim nemá moc vřelý vztah. Fra...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...