Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

Tisk

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

 

 

Konkrétně v roce 1999 způsobil velký poprask tehdy neotřelý a svým způsobem odvážný a revoluční thriller s hororovými prvky Šestý smysl, jímž na sebe poprvé upozornil nadějný režisér a scenárista indického původu M. Night Shyamalan. Ten se dočkal velkého kritického a diváckého ohlasu a zastínil všechno ostatní, co tehdy v podobném žánru vzniklo. Není se tak co divit, že snímek s názvem Ozvěny mrtvých se našim kinům zcela vyhnul a dnes patří k pozapomenutým žánrovým příspěvkům, což je trošku škoda, o čemž se momentálně můžete přesvědčit díky DVD, které u nás v polovině listopadu vyšlo u společnosti Magic Box.   

ozveny


Hlavním hrdinou je obyčejný muž Tom Witzky, který nade vše miluje svou manželku a malého synka. Jednoho večera se z legrace a značně posilněn alkoholem nechá zhypnotizovat svou švagrovou, protože na tom nevidí nic špatného, jelikož nevěří na duchy a nic podobného. Jenže to evidentně nehraje roli, protože od této události už jeho život není stejný, neboť má děsivé vidiny, v nichž účinkuje neznámá dívka, která mu evidentně chce něco říct. A brzy je víc než jasné, že ho neopustí, dokud Tom nezjistí pravdu o jejím osudu.

Film je druhým celovečerním režijním počinem relativně slavného scenáristy Davida Koeppa (Jurský Park, Mission: Impossible, Spider-Man, Válka světů), který v něm už od počátku pracuje s velmi hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosférou, která vydrží prakticky po celou dobu, což je jedině dobře. Nepotrpí si na nějaký sáhodlouhý úvod, ale jde hned k věci, takže klíčovou událost uvidíme velmi brzy, divák tedy nemá moc šancí se nudit a podobný přístup navíc vysloveně vyzývá k dalšímu sledování.

ozveny 2


Vše ještě podtrhává minimalistický a znepokojující hudební doprovod Jamese Newtona Howarda a několik naturalistických scén, při nichž mohou slabší povahy odvracet zrak. Rozhodně jich tu ale není tolik, aby se to celé stalo samoúčelným a nechutným. Taktéž obsazení se vyvedlo na výbornou a nelze mu vytknout vlastně vůbec nic zásadního. Titulní Kevin Bacon sice občas zbytečně přehrává, jinak ale proměnu obyčejného chlapíka v médium posedlé touhou po pravdě zvládl bravurně a hlavně uvěřitelně. Vedle něj se ovšem neztratili ani v té době pětiletý a naprosto výtečný Zachary David Cope v roli malého synka, jenž komunikuje se záhrobím, pro něhož šlo bohužel o roli poslední, protože podle různých databází v dospělosti s kariérou nepokračoval, a velmi dobrá Kathryn Erbe, pro níž šlo pro změnu o největší úspěch v její ne až tak obsáhlé filmografii. I z tohoto hlediska tak Stir of Echoes, jak zní originální název snímku, stojí za pozornost.


Po solidně rozjetém začátku tak je veliká škoda, že s blížícím se závěrem začíná tvůrce notně polevovat a hraje tzv. na efekt, což se ne vždy daří. Na druhou stranu ale nedojde k tomu, že by podobné hrátky dílo úplně zničily a poslaly ho o úroveň níž. Snímku také chybí lepší a působivější pointa, protože ta, která v něm je, je pro zkušenějšího diváka odhadnutelná, a dost tuctová a spíše než jako čistý horor tak film vyznívá jako temný duchařský thriller.

ozveny 3


Ačkoli od uvedení Ozvěn mrtvých uplynulo již šestnáct let, nejde o úplně dokonalou podívanou a spousta jiných příspěvků je překonala, jedná se stále o velmi dobrou žánrovku, kterou si divák čas od času rád připomene. Někomu navíc možná s odstupem času může přijít daleko upřímnější než už zmiňovaný Šestý smysl.

Pokud si tedy koupíte (nebo půjčíte, jestli vám v okolí ještě nějaká půjčovna zbyla) DVD, dostanete přidanou hodnotu v podobě dvou položek. Tou první je desetiminutový dokument s názvem Pohled na duchy, v němž spisovatel Richard Matheson, jenž je autorem literární předlohy filmu, vzpomíná na situace a podivné události, které ho k napsání vedly, a jichž prý byl svědkem. Zdánlivě krátká stopáž je v tomto případě oprávněná, protože jeho vyprávění nejspíš zaujme jen ty, kteří na podobné věci věří, protože nejsou nijak podložené. Sympatické je ovšem to, že Matheson je nikomu nevnucuje, ani nikoho nepřesvědčuje, jen zkrátka povídá o tom, co vlastně údajně viděl.

Druhá položka pak má jednoduchý název Vynechané scény a skrývá opravdu pár vynechaných, většinou však prodloužených scén, které zaslouženě skončily ve střižně, protože příběh nijak nerozvíjejí. Oba bonusové materiály disponují českými titulky, takže se jich nemusíte bát ani v případě, že neovládáte angličtinu. U filmu samotného pak je samozřejmostí kromě původního znění i dabing.

Budete-li si tedy domácí kinotéku rozšiřovat tímto titulem a patříte k fanouškům podobných žánrovek, koupí rozhodně chybu neuděláte.

Název: Ozvěny mrtvých (originální: Stir of Echoes)
Režie: David Koepp
Scénář: David Koepp
Kamera: Fred Murphy
Hudba: James Newton Howard
Žánr: Thriller / horor
Rok výroby: 1999
Hrají: Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Zachary David Cope, Illeana Douglas, Kevin Dunn
Na DVD vydala společnost Magic Box

Hodnocení filmu: 70%
Hodnocení DVD: 70%

Zdroj k fotografiím: pixgood.com, sky.com, imdb.com

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

I ten nejmenší zvuk vás může zabít

Tiche misto perexLee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Zatím jsou všichni naživu. Jejich nejstarší dcera je neslyšící, a proto byla pro ně znalost znakové řeči absolutní nutností. A právě to jim možná zachránilo...


Literatura

Co se děje v lidském těle hravou formou

co se deje v lidskem tele 200Spolu se začátkem školy nás v září nakladatelství Edika chtělo poučit děti o tom, jak funguje lidské tělo a vydalo zábavnou knihu Pavly Šmikmátorové s parádními ilustracemi Pavly Navrátilové Co se děje v lid...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...