Robocop 1 - tip pro čtvrteční lednový večer

Robocop 1 - tip pro čtvrteční lednový večer

Tisk

Robo 200Za dob komunismu nešlo mnoho amerických filmů do československé distribuce, a tak si bohužel hodně filmů musí fanoušci zopakovat o mnoho let později na VHS, DVD a případně na Blu-ray. Jedním z filmů, které v době své americké premiéry nebyly pro československá kina dostupné, byl Robocop. V roce 1987 jej natočil holandský režisér Paul Verhoeven, pro kterého to byl první velký film v americké produkci.

 

Ani české televize nezapomenou připomenout tuto slavnou dobu 80. let. Prima Cool má na to v lednu vyhrazeny čtvrteční večery. Robocop nebyl opomenut. Sice jenom ve verzi, která je zcenzurovaná, ale když si koupíte Blu-ray, které lze bez problémů zatím sehnat, čeká na vás ještě více krve, která se v 80. letech objevovala velice často.

Díky tomu, že tento film je jenom pro dospělé, protože je tam hromada lidské krve, se z něho stal kult, o kterém jsem se dozvěděl, až když jsem šel ve svých deseti letech na druhý díl. Sám se tomu divím, že mě do kina samotného pustili, ale v našem malém kině na sídlišti to asi nehlídali. Z druhého dílu jsem potom měl děsivé sny a také mnoho zážitků z obrazů, které si pamatuji doteď.

První díl Robocopa jsem viděl celý až před několika lety na DVD a teď čerstvě na Blu-ray. Už jsem o hodně starší, a tak mne filmová krev neděsí, spíše umím ohodnotit kvalitu a nadčasovost filmu.

Robo2


Robocop je film ze staré školy 80. let, kdy počítače uměly vykreslit pouze jednoduché trojúhelníky, o počítačové grafice se filmařům pouze zdálo, a tak se veškerá moderní sci-fi technologie musela dělat pomocí mechanických a optických triků. Druhou možností, jak udělat film o budoucnosti, jsou malby a kamerové triky. Před počítači se totiž mnoho pozadí muselo kreslit a pomocí jednoduchých masek na kamerách se spojil obraz z reálu a namalovaný obraz.

Namísto současné moderní počítačové technologie se před 30 lety použila stará animace okénko po okénku za pomoci modelů, která se využívá už skoro 100 let. Při spojení už „historických“ technik vzniklo mnoho slavných filmů ze 70. a 80. let. Například Robocop, Total Recall, Hvězdné Války, ale třeba i Indiana Jones a další filmy, které bohužel musí objevit člověk 21. století až z digitálních nosičů. Už je namlsán moderními počítači, a tak nemůže správně ohodnotit vznik a tvůrčí proces filmu, kdy se vše dělalo na koleně bez počítačů, pouze mechanicky a opticky.

Jak jsem psal v prvním odstavci, Robocop z roku 1987 je prvním velkým úspěchem Paula Verhoevena, který dokázal vytvořit film přístupný pouze pro dospělé, jenž se stal jeho odrazovým můstkem pro další úspěšnější snímky.

Robo1

Jeho vize budoucnosti, plná násilí, reklam a smrti je možná blíž, než se zdá. Svět je plný smrti, drog a úplatků a určitě bude časem i plný robotů, kteří zničí své tvůrce a budou se bít za svá práva. Robocop je také první předchůdce Iron-mana, ale možná i poslední stádium, které čeká Tonyho Starka, až zůstane pouze jeho mozek.

V celém filmu je několik scén, které si i já pamatuji doteď. První je smrt Murphyho, potom záchrana ženy od násilníků, a v neposlední řadě až nechutná smrt hlavního záporáka a jeho první ruky. Na druhou stranu je ve filmu i několik humorných scén, které odlehčují depresivní dojem z něj. Sci-fi western seriál, dle kterého se řídí Murphy. Hlavní zbraň velké korporace (robot ED 209) a jeho znemožnění a zničení.

Jsem rád, že mám Robocopa ve své sbírce. Pokud se chci znovu vrátit do 80. let, které byly pro akční filmy zlatým časem, tak Robocop včetně Terminátora 1 patří mezi ty, ke kterým se určitě vrátím.

S autorem recenze můžete diskutovat na jeho Twitteru
(https://twitter.com/SimcaJB)

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Schneiderová: „Hodně mi záleží, aby člověk zapomněl, že je to jenom napsaný.“

schneiderova 200Jak se ze spisovatelky ‚do šuplíku‘ stane úspěšná blogerka, která trousí svá díla po světě? Co člověka nakopne, aby si začal plnit svůj sen a přitom se nezačal brát hrozivě vážně? Markéta Schneiderová je ženou činu. Osob...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér


Literatura

Uchvátil vás svět smrtek Neala Shustermana? Vraťte se do něj díky originálním povídkám

Kosen perexBestsellerovou sérii Smrtka asi není třeba představovat. Napínavá trilogie o světě, kde neexistuje smrt a kde lidský život může trvale ukončit jen smrtka, vyniká nejen neotřelým tématem, ale i poutavým zpracováním, a tak není divu, že si získala ob...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...