Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

Tisk

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne filmový dokument, kterým nás provází Miroslav Zikmund. Příběh inspirativní osobnosti a dobrodružného života průřezem téměř celého jednoho století.

 


Životní pouť Miroslava Zikmunda započala v roce 1919, v galantní době první republiky. Jestlipak vůbec někdo v té době myslel na to, co by se mohlo dít za sto let? Zikmund si na tuto otázku může odpovědět, jelikož prožil téměř všechny bouřlivé události 20. století – druhá světová válka, nástup komunistické vlády, normalizace, sametová revoluce, turbulentní doba dneška a do toho všeho stihnul procestovat celý svět a všechny své zážitky zprostředkovat prostřednictvím knih, reportáží, dokumentů a celovečerních filmů.

Co se ale dělo v jeho civilním životě? Jak se seznámil s Jiřím Hanzelkou? Jak bylo možné vycestovat ve 40. letech a jaká byla motivace obou mladíků? Na všechny neznámé se rozhodl odpovědět režisér Petr Horký a díky ochotě Miroslava Zikmunda nechat nahlédnout i do nejniternějších záležitostí jeho života máme možnost slavnou dvojici poznat opravdu zblízka.

Pro Zikmunda bylo poměrně lehké vzpomenout si na každý detail, jelikož si odmalička vedl podrobné deníky. I knihy o cestách byly vydávány především proto, že donutil svého spolucestovatele Hanzelku k zapisování si všech prožitků. V dokumentu Zikmund z některých sám předčítá, například i o tom, jak prožíval den atentátu na R. Heydricha.

Na první cestu vyrazili H+Z v roce 1947 jako komerční inženýři s cílem uzavírat v Africe a Jižní Americe smlouvy o prodeji automobilů Tatra. Celé putování zabralo 3 a půl roku, další tři roky pak trvalo zpracování veškerých materiálů o cestě. Během prvního výjezdu se také zcela zásadně změnila politická situace a oba cestovatelé byli varováni, aby se nevraceli zpět, ale to je ani nenapadlo, jelikož by to negativně (nebo spíše fatálně) ovlivnilo všechny, kteří se na přípravách cesty podíleli.

Druhá výprava započala v roce 1959 a tentokrát byla dvakrát delší, než první a H+Z objevovali asijské země, dokonce se při svém putování učili tamní jazyky. Dlouhé odloučení od rodiny mělo ale velmi negativní dopady především na vztahy k potomkům. Od oslavovaných hrdinů se v 70. letech z dvojice stala „štvaná zvěř“ a nepřátelské osoby komunistického režimu spojené se zákazem publikování a dalšími postihy.

Režisér Petr Horký nejen odhaluje život Miroslava Zikmunda, ale sám pátral po zatím neobjevených informacích, se kterými pak Zikmunda konfrontoval. V dokumentu byly použity historické záběry, také fotografie z cest. A i přesto, že Jiří Hanzelka již není mezi námi, Miroslav Zikmund nedovolil, aby na něj bylo zapomenuto a tak nás svým způsobem celou dobu provázali oba cestovatelé.

Miroslav Zikmund je pro mě (a věřím, že i pro vás) neuvěřitelně zajímavou osobností, která i přes rány života nezanevřela na pozitivní mysl. Jeho čiperný duch je naprosto strhující a já věřím, že se s panem Zikmundem alespoň prostřednictvím tohoto dokumentárního filmu také brzy seznámíte.

HZ obal

Století Miroslava Zikmunda
dokumentární
Produkce a distribuce: Magic Box
Scénář: Petr Horký
Režie: Petr Horký
Kamera: Pavel Otevřel
Hudba: Radůza, Robert Jíša
Zvukové formáty: česky DD 5.1
Titulky: české pro neslyšící
Obrazové formáty: 16:9
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: Magic Box

www.magicbox.cz/dvd/stoleti-miroslava-zikmunda-dvd

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sedmý syn

sed perexČas se krátí a do českých kin se neúprosně blíží nový fantastický film Sedmý syn. Dílo dle knižní předlohy si na starosti vzal ruský režisér Sergej Bodrov, který je známý především díky filmům Kavkazský zajatec, či Nomád. Jak zvládl ukočírovat směsici...


Literatura

Sejdeme se v zahradách

setkani-v-zahradach perexKomu někdy vykvetla hortenzie, rozvila se milovaná růže, nebo dozrálo rajče vypěstované ze semínka, dobře ví, jak magické je zahradničení. Vlastní radost je důležitá, ale mnohem více chutná, když se o ni můžeme poděl...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...