Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Tisk

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické situace, na jaké se dá narazit snad jen ve zkaženém světě.

 

Co když v dávných časech nebyly na obloze žádné hvězdy? Co když hvězdy nejsou tím, zač je považujeme?“ Začíná film proslovem dívka.
Už na začátku nutí první scény k zamyšlení, aby se jinak obyčejná dějová linka okořenila právě o tu spoustu nezodpovězených otázek. Obyčejný svět je velmi fádní a jednoduše popsatelný, pokud máte ty správné znalosti. Jenže za dveřmi toho všeho je spousta dalších relativních světů a záleží na tom, jakýma očima se na ně člověk dívá.

Děj se odehrává v období někdy začátkem minulého století. Jeden pár přijel lodí do Ameriky hledat štěstí, ale doktoři u něj našli tuberkulózu. Jsou ze situace ve své zemi tak zoufalí, že tam nechávají svého ročního syna samotného a odplouvají domů.

Zimni pribeh 1

Z Petera je v dospělosti zloděj, který prchá před zlodějským gangem. Jedinou výhodou, která mu zůstává, je jeho kouzelný bílý kůň. Pomoc od bílého koně přichází vždy ve správný čas, Peter ji nezneužívá, pouze si na něj v nesnázích nasedne a ujede i tomu nejrychlejšímu automobilu.

Jednoho dne jde, shodou okolností, vykrást rodinu zbohatlíků a slyší tam nádherně hrát na piáno mladou dívku. Místo aby se vypařil, dává se s ní do řeči. Ona nekřičí, ani nevyvádí, protože má tuberkulózu a zbývá jí už jen pár měsíců života. Zavřená v domě sama je ráda, že si s ní zloděj povídá a je zvědavá, jak se taková práce dělá.

V době, kdy byl Zimní příběh napsán, byly s nevyléčitelnými nemocemi a jakousi smířlivostí nad vlastním osudem bohaté zkušenosti. Očividně se z podobného důvodu začalo ještě dávno předtím věřit na zázraky a nadpozemské síly, které nám pomáhají a ovlivňují náš život více, než my sami.

Do randění zloděje Petera a umírající dívky brzy znovu vstupuje gang zlodějů a i když o ni Peter stále bojuje, stejně o ni přichází. Jenže tím příběh zdaleka nekončí, co se mu přihodilo v minulosti, ho stále pronásleduje a v jiném, tak trochu podobném příběhu. Vyprávějící dívka tedy dokazuje, že ačkoli člověk o někoho přijde, jeho nebe s hvězdami nemizí, dokud všechny nepohasnou.

Zimni pribeh 2

Zimní příběh si klade otázku proč je nemocný člověk přístupnější k tomu vidět „světlo“ a pozitivní životní momenty, jak se navzájem propojují. Biologicky jsme naprogramováni k tomu, porovnávat vše, co vidíme s tím, co známe. A vážné nemoci v nás vyvolávají soudržnost, kterou sami tolik potřebujeme. Ovšem silní lidé tyto vlastnosti postrádají, protože se jejich starosti netýkají bezmoci.

Zimní příběh
Žánr: Fantasy / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, 2014, 118 min
Režie: Akiva Goldsman
Předloha: Mark Helprin (kniha)
Scénář: Akiva Goldsman
Kamera: Caleb Deschanel
Hudba: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams
Hrají: Colin Farrell, Russell Crowe, Jessica Brown Findlay, William Hurt, Will Smith, Matt Bomer,Jennifer Connelly, Kevin Durand, Kevin Corrigan, Lucy Griffiths, Graham Greene, Eva Marie Saint,Caitlin Dulany, Mckayla Twiggs, Ripley Sobo, Corey Hawkins, Finn Wittrock, Beth Katehis
Distributor: Magicbox

Hodnocení: 95%


Blu-ray k dostání:
www.magicbox.cz/blu-ray/zimni-pribeh-blu-ray

Foto: www.magicbox.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...

Literatura

„Dort musí být zážitkem“

sexy dorty 200Kuchařky Josefa Maršálka se těší velké oblibě a není proto divu, že v nakladatelství XYZ vyšla loni jeho další kniha zaměřená na Sexy dorty.

...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Vrah se vrací patří k lepším béčkovým thrillerům

Jak se jednoduše pozná dobrý producent? Podle toho, s jakou rychlostí dokáže parazitovat na úspěchu jiných. Po úspěchu temného thrilleru Sedm se podezřele často začala objevovat díla s vraždícími náboženskými psychopaty. K pozdním dílům této v...