Najdou Tři bratři Kouzlo měsíčního svitu, nebo jej rozsvítí až Emma Stone?

Najdou Tři bratři Kouzlo měsíčního svitu, nebo jej rozsvítí až Emma Stone?

Tisk

Allen perexDvě filmové premiéry, které měli možnost diváci zhlédnout v kinech během uplynulého týdne, vás přenesou do světa tajemna a fantazie, nechybí v nich stateční a ztepilí muži a krásné a chytré ženy. Český pohádkový příběh Tři bratři a Allenovský snímek Kouzlo měsíčního svitu.

 

 

Už první z filmových trailerů napovídá, že nově natočená pohádka Tři bratři od tvůrců Jana a Zdeňka Svěráků bude povedeným kouskem hodným návštěvy kina. Hned na začátku traileru J. Lábus vnadí na prapodivné lektvary tři ústřední postavy; bratry. V jednohubkovém traileru svérázný Tomáš Klus představuje divákům, do čeho při zhlédnutí filmové premiéry vlastně půjdou. Jako první je představen Pepa, totiž nejstarší z členů sourozenecké jednoty tří bratrů, a to v zastoupení Vojty Dyka. Jeho největším nactiutrhačstvím je dle bratrů zbrklost, jak sám při očním styku s kamerou otevřeně doznává.

Bratri

Pepa na oplátku na svého sourozence Honzu (Tomáše Kluse) prozradí jeho nepozornost, která, jak sám Jan naznačí, si s jeho osudem během pohádkového maratonu pěkně pohraje. Matěj, nejmladší z bratrů (Zdeněk Piškula) se při pohledu na dva starší sourozence raději představí sám. Ani on však nevyvázl bez špatné vlastnosti. S ním jde pro změnu ruku v ruce nerozhodnost, kterou zbylí dva bratři hodnotí jako nepříliš povedenou vlastnost. Jako by na tom ti dva byli o něco líp… Po rychlé performance ústředních postav Lábus aka bradavičnatá baba z mokřin s nevysvětlitelnou rozkoší v hlase nabídne mladíkům, aby si cvakli odvar ze žabího hlenu coby stimul síly a krásy.

bratri1

V dalším z připravených trailerů uši diváka už v prvních vteřinách potěší hlas Zdeňka Svěráka vysvětlujícího podstatu pohádkového světa. Přitom neopomene zasvětit do zavedeného pravidla o očekávaném dobru a potlačovaném zlu, snad abychom pro jistotu nezapomněli, jak to vlastně v pohádkách chodí. Následná zmínka o rozdílné realitě trochu usměrňuje dosud přeslazený popis pohádkových pravidel, ale co nevidět do něj zase přímo po hlavě skočí. A proč by ne, vždyť to má vlastně coby pohádkář v popisu práce.

„Žili, byli bratři tři
to jsme my!
Měli mezi sebou při
to jsme my.
Vypráví si prostý lid
a náš děd
lze tu dívku probudit
za sto let.“

bratri2

Jak ústřední text písně Zdeňka Svěráka napovídá, Honza v podání Kluse má před sebou úkol postarat se o bdělý stav prozatím spící Šípkové Růženky.

„Jak se tak na ní koukám, nejspíš ne.
Spletl jsem si číslo popisné.“

Zpívá znechuceně Dykův Pepa při svých námluvách v momentu překvapení, jakmile před sebou uvidí nám známou postavu nemastné neslané Holeny Z Dvanácti měsíčků.

bratri3

„Až tvoje oči zaplanou
v úžasu
vetknu ti růžičku planou
do vlasů.“

Slibuje si při jízdě na koni v písni Jaroslava Uhlíře Honza, nadšen představou setkání se svou šípkovou vyvolenou.

V traileru se mimo jiné vznese pára jdoucí z nozder prohnilému vlčímu zástupci zla, který vystavuje své čelisti před vystrašenou červenou kápí, budoucí kandidátku na milou Matěje, nejmladšího z bratrů.

bratri5

Vše nasvědčuje tomu, že snímek potěší nejen mladší diváky, ale že také pohladí po duši i ty dospělé fandy Svěrákova humoru, sympatizanty melodických písní a textů dua Svěráka a Uhlíře.

Tři bratři
Česká republika/Dánsko, 2014; 99 minut
Námět a scénář: Zdeněk Svěrák
Režie: Jan Svěrák
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Jaroslav Uhlíř, Michal Novinski
Střih: Alois Fišárek
Kostýmy: Simona Rybáková
Choreografie: Jana Hanušová, Niclas Bendixen
Hrají: Vojtěch Dyk (Pepa), Tomáš Klus (Jan), Zdeněk Piškula (Matěj), Oldřich Kaiser (otec), Jiří Lábus (čarodějnice), Kateřina Kosová (Růženka), Lucie Maria Šťouračová (Karkulka), Ivana Chýlková (macecha), David Matásek (král), Zuzana Norisová (královna), Gabriela Míčová, Alena Doláková, Bolek Polívka
Premiéra 14. srpna 2014
Distributor: Bioscop

www.bioscop.cz
Foto: copyright  BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Obsah nové romantické komedie Woodyho Allena Kouzlo měsíčního svitu představuje Emmu Stone s  jejím rozverným kukučem a pověstnými grimasami, kterými zaujme čestné místo vedle atraktivního Colina Firtha coby jeho domnělý protipól. Fousatý Colin v roli Wei Ling Soo, britského kouzelníka jménem Stanley, jdoucího po stopách Emmiiny postavy Sophie ve snaze usvědčit ji z nepravostí, kterými údajně coby spirituální médium krmí své přívržence z vyšších vrstev. 

O tom, jestli Sophie klame tělem, či její mysl opravdu disponuje nevysvětlitelnými schopnostmi, není v případě této romantické komedie třeba diskutovat. Nabízí se však otázka, zda se Stone dokázala se svou rolí poprat natolik, aby byla Woodyho kinematografii přínosem. A také, jestli by za pomoci zrzavého účesu spleteného do Francie 20. let minulého století ve svých uhrančivých očích dokázala utopit Colina Firtha i ve skutečnosti. I přesto, že druhá otázka v našem případě zůstane pravděpodobně bez hlubšího šťourání otevřena, pojďme si alespoň nastínit její herecké schopnosti v krátké filmové rešerši její kariéry, a to v dosud nejsledovanějších snímcích, na kterých se (nejen herecky) podílela.

allen

Jakmile zapátráme v předchozích kinematografických zkušenostech této pětadvacetileté herečky, ať prostřednictvím jejího jména či vizuální pomůcky v podobě typického úsměvu vyplněného vykřičenou rtěnkou, dostaneme se do sekce hereckého obsazení v Ghosts of Girlfriends Past. Jedná se o snímek nadneseně popsaný aka americká duchařina z roku 2009, kde si Stone zahrála postavu Allison, nadpřirozenou vzpomínku pubertálního ducha bývalých milenek. 

allen2

Rok 2010 přišel s romantickou komedií Easy A, překvapivě opět americkou záležitostí, která Emmě přinesla nominaci na Zlatý Glóbus. Krom vysněného moderování epizody ze Saturday Night Live se následně v roce 2011 jako jedna z hlavních představitelek nechala obalit do cukrové vaty hned vedle svobodomyslného těla Ryana Goslinga; a to v další z řad amerických snažení o kvalitní romantiku, tentokrát s výstižným názvem Crazy Stupid Love.

Následně se od barových rozepínačů podprsenek plynule přesunula ke skákajícímu pavoučímu záchranáři, a to v dalším snímku z důmyslné filmařiny tvůrců z USA. Z prostopášných zrzavých kudrn se obratem k úhledně učesané blond ze Stone stala Stacy. Ta v roce 2012 při natáčení nechala bez známek arachnofobie svou dílčí postavu Gwen proběhnout po síti ve filmu Amazing Spider Man. 

allen4

Nyní z jiného filmového soudku; The Help pomohl Emmě stát se součástí série filmů, které se nesledují pouze z dlouhé chvíle, nýbrž proto, že je na co se dívat. Tento dramatický snímek byl hodnotícími uživateli čsfd zařazen do smysluplnějších žebříčků českých a slovenských kinematografických fajnšmekrů v sekci Nejlepší film, kde si vysloužil úctyhodné 120. místo.

allen5

O sympatiích této krásky z Arizony není třeba pochybovat. Doufejme, že to samé půjde říct i o její Sophie. Třeba mile překvapí a donutí diváky uvěřit v její schopnosti; když ne coby médium Sophie, tak alespoň jako herečka Emily Jean Stone.

Kouzlo měsíčního svitu
USA – 2014 
109 min.
Režie: Woody Allen
Hrají: Colin Firth, Simon McBurney, Emma Stone, Eileen Atkins, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Jacki Weaver, Erica Leerhsen, Jeremy Shamos

Zdroj foto: internet



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Herecký koncert Jana Wericha v krásné dvojroli

cisaruv-pekar 200Historická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) byla už v té době barevná, a přitom natočena tak dokonale, že dějový spád celého filmu nenudí ani dnešní, takzvaně uspěchané době. Režisér Martin Frič


Literatura

Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

prasatko pigy 200Ilustrátor Jan Vajda je zodpovědný za vytvoření jedinečných postaviček v čele s prasátkem Pigym. Ten pomáhá ztvárnit celý svět prasátka Pigyho a promítnout jej do knih. Vydavatelem je Nakladatelství Fragment a první ze série knih s ná...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...