Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Tisk

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že film je adaptací „méně“ známé divadelní hry Davida Seidlera. Naštěstí se po uvedení filmu do kin dokázala prosadit i samotná hra, a tak není divu, že se s koktajícím králem roztrhl na českých jevištích pytel. A to pardubické nevyjímaje.

 

Zákulisí královské rodiny bylo, je a bude pro obyčejné smrtelníky vždy lákavé a ve většině případů i zapovězené. O to víc se pak odhalení pikantní královské aférky těší širokého zájmu veřejnosti. Mnozí ze čtenářů těchto bulvárních článků si zřídka uvědomí, že se ani samotným členům královské rodiny nevyhýbají též obyčejná lidská neštěstí.

KralovaRec2

Druhá světová válka je na spadnutí a Velká Británie potřebuje ve svém čele silnou osobnost, která bude vést vítězné tažení proti Hitlerovi a zároveň dodá rozpolcenému národu potřebnou podporu a jednotu. Avšak po smrti krále Jiřího V. otřásá královskou rodinou jeden skandál za druhým, za kterými ve většině případů stojí vztah korunního prince Eduarda s dvakrát rozvedenou Američankou Wallace Simpsonovou. Proto veškeré válečné břímě nakonec padá spolu s královskou korunou na hlavu Eduardova mladšího bratra Alberta (později Jiřího VI.). Jenomže ani Bertie není kvůli svému handicapu zrovna vhodným kandidátem na monarchu, a tudíž se musí podrobit svérázné léčbě, která ho má zbavit vady řeči.

KralovaRec1

David Seidler napsal jedno z nejpůsobivějších dramat 21. století. I přesto, že je příběh zabalen do přitažlivého královského pozlátka, ty nejdůležitější prvky (čisté přátelství, lidskost, láska, statečnost, odvaha a nezaměnitelný britský humor) v něm dokáží samostatně fungovat a zároveň si také získat divákovu maximální pozornost. Z předchozích řádků tedy může vyplývat, že přínos režiséra do inscenace je minimální. Opak je ale pravdou, neboť režisér Petr Novotný dokázal Seidlerovu hru dovést téměř k dokonalosti. Inscenace v Novotného rukou jenom kvete, ale současně si dokáže držet svižné tempo vyprávění. Další zásluhu na brilantně propracované vizuální složce představení mají i kostýmy Romana Šolce a scéna Ivo Žídka.

KralovaRec3

Ani hereckým výkonům se nedá nic upřít. Martin Mejzlík dokáže velice citlivě obnažit křehkou psychiku zakomplexovaného krále, která si nese šrámy z dětství, a zároveň se opřít do náhlých a nekontrolovatelných výbuchů vzteku.

Přestože logopeda Lionela Loguea v podání Jiřího Kalužného trápí jeden neúspěšný herecký casting za druhým, dokáže ustát nátlak vyvíjený ze strany Myrtle (Dagmar Novotná) pro návrat do Austrálie, aby mohl svým bezprostředním chováním a dlouholetou úspěšnou praxí pomoci králi i národu. Ačkoliv jsou Bertie a Lionel diametrálně odlišné osobnosti, dokáží jejich představitelé mezi nimi vytvořit velmi silné přátelské pouto postavené na důvěře, jež je okořeněná typickým suchým humorem.

Kralovarec5

Alžběta Petry Janečkové sice působí napovrch chladně a neustále se snaží klást důraz na zachování královské etikety, ve skrytu duše však svého manžela velice miluje a je mu nepostradatelnou oporou.

Se svými postavami si velmi dobře poradili také Pavel Novotný (Eduard) a Alexandr Postler, který s naprostou věrohodností ztvárnil ministerského předsedu Winstona Churchilla.

Představení Králova řeč šlape jako dobře promazaný stroj, který dokáže vyburcovat diváka k slzám i k neutuchajícímu aplausu. Na závěr tedy musím už jen konstatovat, že ve Východočeském divadle Pardubice vznikla další mistrně provedená inscenace, která filmovou verzi strčí hravě do kapsy.

KralovaRec

Králova řeč
Uvádí: Východočeské divadlo Pardubice
Režie: Petr Novotný
Autor textu: David Seidler
Hrají: Martin Mejzlík, Jiří Kalužný, Petra Janečková, Dagmar Novotná, František Švihlík j. h., Alexandr Poster, Pavel Novotný, Jan Hyhlík, Petr Dohnal, Václav Dušek, Martina Mejzlíková, Vladimír Chmelař, David Šimůnek
Premiéra: 26. a 27. dubna 2014
Hodnocení: 93 %

Foto: www.vcd.cz, Josef Vostárek

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...


Literatura

Rozpuštění - konec jednoho kláštera za vlády Jindřicha VIII.
ImageNa pulty knihkupectví se v paperbackové podobě vrací úspěšný detektivní román Rozpuštění, jehož autorem je britský spisovatel C.J.Sansom. Hlavní hrdina románu, který se odehrává v Anglii v roce 1537, refo...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Mezi vlky – zima je zpátky!
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky...