Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

Tisk

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.



Některé muže snění neopouští ani ve věku, kdy, slovy Boženy Němcové, „dávno dávno již tomu“, co odrostli chlapeckým střevícům. Tito snílci jsou schopni pro splnění svých tužeb podstoupit cokoli, třeba se i vydat do Ameriky, země zaslíbené, s dcerou na krku. Kromě dcery Káči se snílek Josef Maršálek do země zaslíbené táhne i s hrncem zlata, které hodlá v úrodné půdě Štědré doliny rozmnožit. To ale netuší, že se mu, a především Káči, do života přimotá místní bohém Woody Richtarik, vodník Čochtan bude vážit cestu až z Čech jen aby zachránil zlato v divotvorném hrnci, a senátor Randal jim taky bude nepříjemně šlapat na paty.

div

Muzikál jako žánr představuje skládanku, jejíž jednotlivé dílky tanec, zpěv, činohra musí do sebe, když ne dokonale, tak alespoň velmi dobře zapadat. A najít herce, kteří nebudou výrazně pokulhávat v žádné z výše zmíněných disciplín, to je někdy pěkná fuška. Netuším, jak moc se musela režisérka Hana Mikolášková snažit, aby zpěv, herecké výkony i zvládnutí choreografie ze svých oveček vydolovala. Rozhodně je však dokázala přimět k výkonům, za které by se nemusely stydět profláklé muzikálové hvězdy z Prahy, a potlesk po každém pěveckém a tanečním výkonu byl toho důkazem.

Výkon Petry a Radovana Králových nelze komentovat jinak než v superlativech, oni své role nehrají, oni je intenzivně prožívají. Zdeněk Julina předvádí v roli Josefa Maršálka bravurní herectví, i díky němu mi občas slzely oči od smíchu a padala brada údivem nad tím, co tento herec dokáže. Voskovecko-werichovský model vodníka přijal za svůj i Jan Leflík, což zajistilo jeho postavě sympatie publika. Ač byla v Divotvorném hrnci upozaděna Hana Briešťanská, snad díky mému obdivu za výkony v jiných inscenacích, vždy jsem si ji v chumlu našla a obdivovala její herecké umění. Prostě mi nesplynula s davem.

div1

Burton Lane kdysi vyplodil mistrovské dílo, krásnou romantickou pohádku pro dospělé. Známá dvojka Werich + Voskovec ji zdařile překopali tak, aby se dílko chytalo v českých poměrech. No a ve finále si na úpravě mákli Hana Mikolášková a Miroslav Ondra, kteří dodali zlínské verzi šmrnc, zaručeně fungující vtípky a současně se oprostili od laciného povrchního humoru. Všichni výše zmínění spolutvůrci konali v jiné době a na jiném místě, všem je však nutnou vyseknout poklonu za dobře odvedenou práci.

Zpočátku jsem pociťovala mírné rozpaky až nechápavost z přílišné barevnosti, přeplácanosti a svým způsobem chaosu na jevišti. Ale během první půlhodiny představení si vše sedlo a zapadlo do sebe a následně nepůsobilo nepatřičně. I když při tom množství vizuálních podnětů na jevišti mohl být nejeden divák záhy vysílen neustálou snahou zvládnout sledovat vše najednou.

Skoro se až stydím, že jsem měla pevně zafixované spojení „muzikál – známé firmy Bílá, Hůlka, Machálková…“. Tak nějak jsem si nedokázala představit, že by se mohl po všech stránkách podařený a divácky úspěšný muzikál zrodit třeba na východní výspě naší republiky. Můj velký dík patří celému realizačnímu týmu za to, že mě připravili o zcela nesmyslný předsudek.

Vyhlášení výsledků ankety Aplaus
Po skončení premiéry Divotvorného hrnce se uskutečnilo malé ohlédnutí za loňskou divadelní sezónou, a to prostřednictvím vyhlášení výsledků ankety Aplaus. Z hereček diváci nejvíce hlasovali pro Hanu Briešťanskou, která se výborně zhostila role Vdovy v muzikálu Řek Zorba, slečny Hany v inscenaci Vzpoura nevěst nebo role Heleny a Lva v Shakespearově Snu noci svatojánské. Již pošesté si skleněnou sošku převzal Radovan Král, který exceloval například jako George ve Steinbeckově románu O myších a lidech, jako poťouchlý Puk ve Snu noci svatojánské nebo třeba jako tygr v pohádkovém přestavení O človíčkovi. Divokou kartu, kategorii, která zahrnovala herce, který nebyl nominován odoborníky, bral zlatý retriever Merlin, který zazářil v inscenaci O myších a lidech. Jeho dvounohý herecký kolega Ivan Řehák prohlásil, že lepšího parťáka v životě neměl. Absolutní vítězkou ankety se stala Hana Briešťanská, která od diváků obdržela 1700 bodů.

 div2

Název představení: Divotvorný hrnec
Žánr: muzikál
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Hana Mikolášková
Český scénář a texty písní: Jiří Voskovec a Jan Werich
Hrají:
Josef Maršálek – Zdeněk Julina
Káča Maršálková – Petra Králová nebo Markéta Kalužíková
Woddy Richtarik – Radovan Král
Susan Richtarikova – Jana Drgová
Vodník Čochtan – Jan Leflík nebo Gustav Řezníček
Senátor Randall – Rostislav Marek
Buzz Collins - Zdeněk Lambor
Šerif – Pavel Leicman
Harold – Roman Blumaier
Obyvatelé Štědré doliny:
Tom, klaun – Josef Koller
Bellinda, bývalá vrhačka nožů – Helena Čermáková
Jerzy, silák – Tomáš David
Brownie sister:
Honey – Hana Briešťanská
Mary – Marie Vančurová
Maggie – Marta Bačíková
Daisy – Eva Daňková
Lou – Romana Julinová
Studentky a studenti Zlínské vyšší odborné školy umění

Premiéra: 21. 9. 2013
Hodnocení: 92%

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

rudi200Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto velkého jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnos...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...


Literatura

Mistrovství světa ve famfrpále aneb je Harry Potter zpět?

potter 200Všichni si jistě vzpomínáte na oblíbenou postavu obrýleného čaroděje s jizvou ve tvaru blesku na čele. Chtěli byste se dozvědět, co dělá Harry Potter a jeho přátelé z Brumbálovy armády v roce 2014? Výstřední novinářka Rita Holoubkov...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Future gate festival scifi filmů letos proběhl ve znamení něžného pohlaví

futuregatefest perexMilovníci scifi filmů si i letos přišli na své. V pražském kině Lucerna probíhal festival scifi filmů z let minulých i ze současnosti. Tématem letošního ročníku byly ženy ve scifi.

...