Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Tisk

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci oslav majálesu 9. dubna v brněnském Kabinetu Múz kontroverzní divadelní představení s názvem Minifemini.

 

Text této odvážné divadelní alternativy pochází z pera brněnské autorky Jiřiny Příč a snaží se divákům přiblížit životní příběh malé Alenky, ze které se stane zásluhou mužů a výchovy postupem času velká feministka. V rolích Alenek se vystřídá postupně hned pět různých hereček a celá inscenace je podkreslena hudebním doprovodem Zdeňka Filipce.

Nakolik je hra inspirována skutečným životem Jiřiny Příč a nakolik je fikcí, zůstává pro nás všechny záhadou. Příč k tomu pouze s humorem sdělila, že období, kdy byla zneužívána v pasťáku dvojicí vychovatelů, považuje proti spolupráci se sdružením Napříč za veselejší období svého života.

Minifemini 1

Hra Minifemini nás provádí životem Alenky a děj je zároveň prokládaný útržky z jejího deníku. Postupně nám jsou představovány výjevy ze života, a to od Alenčina raného dětství – od první menstruace přes úspěšné pěstování feminismu při studiu genderových studií na vysoké škole až po Alenku – skutečnou a vytříbenou feministku, která si svého muže vodí (doslova) na vodítku.

Celá hra o tom, jak vlastně Alenka k feminismu přišla, staví na břitkém až morbidním humoru, nevyhýbá se vulgaritě a nebojí se se silnou nadsázkou předvést muže jen jako pouhý materiál, jako chybu v evoluci.

Minifemini 2

Z počátku se může zdát, že se inscenace snaží jen prvoplánově šokovat, opak je ale pravdou, nechybí jí humor, sebeironie i nadsázka a dokáže si získat diváky. I přes počáteční rozpaky mohu přiznat, že sarkastická hodinka feminismu mě upřímně pobavila a dostala si mě svou nekonvenčností.

Hrou Minifemini divadlo Napříč.cz zahájilo novou sezónu s názvem Pokrytci do krytu. Další představení z tohoto cyklu, tentokrát hru Romance lehká perverze, můžete navštívit v pondělí 29. dubna opět v Kabinetu Múz.

Minifemini 3

Zdroj foto: Napříč.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Literatura

Nudíte se? Místo pořízení mývala si zahrajte nějakou hru

hry-proti-nude 200Příhodně v době, kdy je spousta lidí doma, vyšla v nakladatelství Kazda kniha Hry proti nudě obsahující 101 her, se kterými bude všední den o něco veselejší.

 

...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Největší přehlídka srbského filmu ve Vsetíně

altEvropské filmy se těší velké oblibě a v rámci filmových festivalů jsou horkým kandidátem na zaručený způsob zahnání případné nudy a zajímavým kulturním zážitkem. Specialitou jsou pak festivaly zaměřené pouze jedním směrem. Tedy tím zeměpisným. A právě takov...