Setkání 2013 Stretnutie: Ve Zlíně se zrodí divadelní Československo

Setkání 2013 Stretnutie: Ve Zlíně se zrodí divadelní Československo

Tisk

setkani200Pomyslné plnoletosti letos dosáhne festival Setkání/ Stretnutie, který se bude konat nejen v Městském divadle Zlín ve dnech 23. až 25. května. Určen je nejen pro studenty divadelních oborů a divadelníky, ale i pro široké publikum. Patronem letošního ročníku budou herecké ikony Božidara Turzonovová a Ivan Trojan, držitel osmi filmových Českých lvů a čerstvě i prestižní divadelní Ceny Alfréda Radoka 2012. Do Zlína zavítají také Miroslav Krobot, Zdeňka Žádníková, Jaroslav Plesl, Stanislav Štepka a další.

Do osmnáctého ročníku vstupuje májová akce založená na žánrové pestrosti s řadou inovací a obměn. Z původních pěti dní se z finančních důvodů zkracuje na tři, ale na programu to nebude příliš znát, jelikož nabídne mnohé.

V dramaturgii festivalu původně zaměřené na země Visegrádu se u příležitosti výročí 20 let od rozdělení Československa stává prioritou právě "československá stopa". Na toulky minulostí se divadelníci s autory vydají i v sérii inscenovaných čtení. "Inscenace procházejí přísným výběrem, při němž je rozhodující originalita, objevnost a novost," uvedl ředitel divadla Petr Michálek. Dramaturg Vladimír Fekar k tomu s úsměvem dodává: „Je paradoxem, že se jedná o autory spjaté s Česloslovenskem, ale dnes jsou považování za zahraniční autory.“

Šéfka úseku vnějších vztahů Vladimíra Dvořáková se těší: "Opět vzdáme hold tomu nejlepšímu, co se na česko-slovenském dramatickém poli urodilo a ponoříme se do nostalgie. Na tři dny se ve Zlíně zrodí divadelní Československo, ve kterém by nám všem mělo být dobře."

stretnuti racek

A co nás všechno čeká? Přijedou oblíbení Radošinci s tragikomedií Polooblačno. Letošními Radoky ověnčené Dejvické divadlo představí novinku Racek. Slovenské národné divadlo Bratislava přiveze inscenaci Pohania. Do Zlína zavítá i Komorní scéna Aréna Ostrava s původní oceňovanou inscenací S nadějí i bez a nejen děti jistě potěší Dášenka Husy na provázku.

Na divadelním nádvoří opět vyroste festivalové šapitó, kde se uskuteční velká část doprovodných akcí včetně zajímavých česko-slovenských koncertů. Ke zklidnění i nostalgii poslouží kavárna Česlovensko, ve kterém najdete občerstvení i příjemnou náladu.

stretnuti pohania

Chybět nebude ani tradiční festivalový průvod ulicemi Zlína s divadelní kapelou Proužkovaní. Tu doplní i účastníci takzvaného Předsetkání, které se uskuteční ve středu a bude určeno pro studenty odborných škol a konzervatoří. Právě ti mohou v rámci průvodu prezentovat, co se naučili během workshopů. „Tématem bude Guliver v našem městě.“ Doplňuje Vladimír Fekar.

Vstupenky na jednotlivá představení hlavního programu je možné rezervovat od 4. dubna (předplatitelé mohou už 2. dubna). Doprovodný program včetně koncertů bude pro všechny zdarma.

PROGRAM:

STŘEDA 22. KVĚTNA

DÍLNA 9472
20.00 FRANC ALPA - ZAHŘÍVACÍ KONCERT PRO STUDENTY

ČTVRTEK 23. KVĚTNA

VELKÝ SÁL
10.30 O ČLOVÍČKOVI
23. 19.30 POLOOBLAČNO/ RADOŠINSKÉ NAIVNÉ DIVADLO

STUDIO Z
23. 10.30 PES (PRÍ)TULÁK/ DIVADLO PIKI PEZINOK
23. 18.00 VEČER ČESKOSLOVENSKÉHO MODERNÍHO TANCE/ TD MAXIMUS A BRALEN

DÍLNA 9472
9.30 INSCENOVANÉ ČTENÍ NA TÉMA ČESKOSLOVENSKO – Ľ. FELDEK: STALIN V NAŠEM MĚSTĚ
22.00 INSCENOVANÉ ČTENÍ NA TÉMA ČESKOSLOVENSKO– B. KURAS: NIKDY NEKONČÍ

ŠAPITÓ + NÁDVOŘÍ
15.00 OTHELLO/ BÁBKOVÉ DIVADLO ŽILINA off program
17.00 PETER LIPA BAND - ZAHAJOVACÍ KONCERT off program

PÁTEK 24. KVĚTNA

VELKÝ SÁL
10.30 PALUBNÍ DENÍK HANZELKY A ZIKMUNDA

STUDIO Z
9.30 DÁŠENKA/ HUSA NA PROVÁZKU
20.00 S NADĚJÍ I BEZ NÍ/ KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA OSTRAVA

DÍLNA 9472
9.30 INSCENOVANÉ ČTENÍ NA TÉMA ČESKOSLOVENSKO – J. CHADWICK: HRA

ŠAPITÓ + NÁDVOŘÍ
15.00 TRPASLIČÍ POHÁDKA/ DAMÚZA off program
17.00 BLUESTATION KONCERT off program
21.00 TULÁK PO HVĚZDÁCH/ DIVADLO PLYŠOVÉHO MEDVÍDKA off program
22.30 PLYŠOVÉ PORNO/ DIVADLO DNO off program
23.00 SENdvič/ DIVADLO DNO off program

MALÁ SCÉNA
16.30 RACEK/ DEJVICKÉ DIVADLO

ULICE MĚSTA A NÁMĚSTÍ MÍRU
14.00 FESTIVALOVÝ PRŮVOD off program

SOBOTA 25. KVĚTNA

VELKÝ SÁL
19.00 POHANIA/ SLOVENSKÉ NÁRODNÉ DIVADLO

STUDIO Z
16.30 7 DNÍ DO POHREBU/ KD MARTIN

DÍLNA 9472
9.30 INSCENOVANÉ ČTENÍ NA TÉMA ČESKOSLOVENSKO – V. KLIMÁČEK: LÁSKA JEST CHEMIE
23.30 AFTERPARTY S DJ off program

ŠAPITÓ + NÁDVOŘÍ

11.30 PIDIVADLO PRAHA off program
13.00 SOĹ NAD ZLATO/ HARRYTEATER off program
14.00 KEJKLE, ŽONGLOVÁNÍ, BUBNY... off program
15.00 DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ/ POLÁRKA off program
17.30 POSLEDNÍ PŘÍPAD SHERLOCKA HOLMESE/ DIVADLO TRAMTARIE off program
22.00 JAKUB URSINY A PROVISORIUM - ZÁVĚREČNÝ KONCERT off program
24.00 OHŇOVÁ SHOW off program

V sobotu 25. 5. ožije nádvoří divadla i přilehlá Divadelní ulice nejen programem pro rodiny s dětmi, ale také stánky s farmářskými produkty z regionu a ze Slovenska, připraveny budou různé dílny, žonglování atd.

Zdroj foto: divadlo.zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...


Literatura

Harlan Coben tentokrát poodhalí zločiny z prostředí šlechtické rodiny

Říkejte mi Win 200Harlan Coben se během let stal jedním z nejoblíbenějších autorů kriminálních románů nejen u nás. V jeho nejnověji česky přeloženém přírůstku s názvem Říkejte mi Win budete opět svědky napínavé zápletky s možná nečekaným koncem.

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...