I nadšencům patří prkna

I nadšencům patří prkna

Tisk

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve svém repertoáru mají například Wildeovo Strašidlo Cantervillské, Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka, Podfuk, Brouka v hlavě nebo pohádky Kráska a zvíře, Jak rozesmát princeznu nebo Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert.

Ve Vizovicích se rozhodli předvést ruskou klasiku Ženitba od Gogola. Hned první scénou jsme se dostali do Ruska 19. století, kde se rozpoutá boj o jednu nevěstu. Ženit by se chtěl každý a nevěsta je jen jedna. Tím se rouzpoutává poutavá a především vtipná fraška. Potenciální ženichové mají každý svá pro a proti. Nebo spíše to proti. Jeden je krásný, ale moc nemluví, druhý je tlustý, ale bohatý, třetí je z armády, a mluví naopak zas až moc. Čtvrtý je přehnaně galantní a úslužný a ze všeho nejvíce touží po ženě znalé francouzštiny. Agatja je pak příjemně nerozhodná a rozpustilá.

zenitba tyjatr1

Za pochvalu určitě stojí navození ruské atmosféry, a to především honosnými kostýmy. Dlouhé šaty, zdobené uniformy a dlouhé prokládané kabáty udělaly skvělý efekt. A vodka, kterou téměř všichni popíjeli či do ní stavěli květiny, byla pomyslnou třešničkou na dortu.

zenitba tyjatr2

Hra byla vtipná sama o sobě, ale na reakcích publika hodně udělal i fakt, že se jednalo o herecké nadšence a ne ostřílené profesionály. Ti by asi ustáli každou scénu a nevybuchovali smíchy. Především představitel jednoho z ženichů v jedné chvíli zadržoval smích tak, až celý zrudl a nakonec se srdečně rozesmál, až nemohl přestat. Tato situace se několikrát opakovala, až nešlo poznat, kdy herci improvizují a kdy hrají podle scénáře. Smích byl však tak nakažlivý a upřímný, že jim nešlo nic vyčítat, a naopak se také zasmát a ze všech sil zatleskat.

zenitba tyjatr3

Co bylo však hodně rušivé a s herci nemělo nic společného, bylo chování některých diváků. Jednalo se sice o představení v kulturním domě malého města, kde nikdo neočekával vymóděné róby a chování na vyšší úrovni, ale přeci jenom slušnost je slušnost. To, že se na řečnické otázky znějící z pódia neodpovídá, by měly vědět už děti na základní škole. A smát se tak nepřiměřeně, že není slyšet herce? Možná jsem moc prudérní, ale podle mě do divadla takové chování nepatří.

Herci Tyjátru se navzdory všemu smíchu s Gogolovou fraškou pěkně poprali a vysloužili si dlouhý a zasloužený potlesk.

zenitba tyjatr4

Nikolaj Vasiljevič Gogol: Ženitba
Divadlo Tyjátr, Otrokovice
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Tomáš Ševčík http://foto.vyzj-art.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stepař Igor Bezdieniezhnykh: „Step je tanec, který nejen vidíte, ale také slyšíte.“

Igorek 200Čeští stepaři patří mezi nejlepší stepaře světa a jedním z nich je i mistr světa Igor Bezdieniezhnykh. Ten se do „ťukání nohama“ zamiloval hned, jak ho uviděl na vystoupení, a hned druhý den se na něj přihlásil. Věnoval mu mnoho úsilí a po třech měsících byl jedním z nejlepší...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....


Literatura

Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

hrad ve skotsku200V listopadu jsme se dočkali již devátého dílu série Romantické útěky autorky Julie Caplinové, tentokráte s až pohádkovým názvem Hrad ve Skotsku. Malebná obálka s lákavými slovy „kouzelná slova, vůně vanilky a hřejivá objetí“ mluví za vš...

Divadlo

Inscenace Porcie Coughlanová je působivá svou magií, napětím a prvotřídním herectvím

Porcei 200Nejnovější titul, který uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav v pátek 16. června, přináší nejen magickou atmosféru, ale je i další pozoruhodný kamínek do žánrového záběru této scény. Chytré vedení a dramaturgie si všímá her i talentových tvůrců, kteř...