Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Tisk

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejich rodičů bylo tolik, že divadlo mohlo hlásit „plný dům“.

 

 

Sluníčko mělo náročnou šichtu, než se mu podařilo spáče Rákosníčka probudit. Ale když už se to podařilo, začaly se dít v rybníčku Brčálníku věci. Úplně nejdřív ze všeho bylo nutné uklidnit fňukající vílu Jůlinku, které pachatel ukradl perly. Sherlock Holmes by mohl jít na stáž k Rákosníčkovi kvůli jeho vyšetřovacím metodám a trpělivosti při vyslýchání kapra Vendelína. Nicméně se nakonec podařilo zjistit, že zlodějem je rak, a trestu neunikl. Peripetie připravila Rákosníčkovi rybka závojnatka, která kvůli své parádivosti a marnivosti málem skončila v čapím žaludku. Do prekérní situace přivedl Rákosníčka pulec, a to když jej Rákosníček považoval za chodící rybu, rybu s nohama. Takže možná tak trošku za vysvobození považoval Rákosníček vítr, který byl předzvěstí blížící se zimy a sladkého dlouhého spánku.

Dětský divák je komunikativní divák, divák komunikaci s herci vyžadující, proto je pro zdar představení nutné navázat s ním kontakt pokud možná co nejdříve. Sluníčko v podání Jana Janči tento úkol splnilo na jedničku, děti v hledišti mu podstatně „píchly“ s buzením Rákosníčka ospalce. A podle hlasitosti buzení lze usoudit, že děti pociťovaly nadšení, že byly do děje pohádky vtaženy. S nadšením pak sledovaly hemžení na jevišti a občas se v nich probudilo nutkání dění komentovat či výkřiky usměrňovat Rákosníčka, vílu Jůlinku, Sluníčko nebo kapra Vendelína. Jako osvědčený způsob, jak pobavit a rozesmát, se ukázal starý a otřepaný, nicméně neustále fungující, trik, kdy někdo předstírá spánek a pak vybafne na někoho. Jak prosté a přitom to nezklame.

Rakosnicek 2

Co se míry „stravitelnosti“ informací a dění na jevišti pro dětského diváka týče, podařilo se scénáristovi i hercům vyhmátnout přesně tu správnou míru, kdy se třeba i tříleté dítě chytalo a nečinilo mu problémy pochopit „vo co gou“. Divácký divadelní potěr ve školkovém věku neměl problémy ani s délkou představení, ba naopak. Představení tak nadchlo a pohltilo, že z úst tříletého diváka vylétlo postesknutí „To už je tak brzo konec? Já ještě nechci domů.“

V mých očích hercům jednoznačně vévodil Jan Janča v roli Sluníčka, raka zloděje a především kapra Vendelína. Jeho odzbrojující „ééé“, které vypouštěl z úst kapr Vendelín, když byl vyslýchán Rákosníčkem, diváky značně pobavilo a kapr si v tu chvíli získal sympatie jakožto roztomilý nekňuba. Že však Jan Janča umí i v jiných charakterech, dokázal v „serióznější“ roli, třeba jako Sluníčko. Naopak Barbora Hrubá dávala do role víly Jůlinky až moc. Především v okamžicích, kdy Jůlinkou cloumaly negativní emoce jako pohrdání, nazlobenost nebo netrpělivost, to její představitelka značně přeháněla. Pro dětského diváka tak bylo její rozpoložení více než dobře čitelné, na některé rodiče však mohla působit jako afektovaná fiflena. To Petr Hoffmann dokázal do puntíku přesně vystihnout Rákosníčka jako „skřítka neposedu, zvědavého jak opička“, prostě přesně to 3D ztvárnění, jaké jsem si představovala.

Rakosnicek 1

Je více než patrné, že všichni, kdo jsou pod inscenací Rákosníček podepsáni, mají s tvorbou představení pro děti zkušenosti a především mají pro dětského diváka cit. Docela přesným barometrem úspěšnosti představení bývá kromě síly potlesku i intenzita dětského štěbetání a míra nepozornosti pro zhruba půlhodině hry. Musím konstatovat, že tentokrát hodnoty na pomyslném barometru poukazovaly na to, že se dílo povedlo nadmíru dobře.

Rakosnicek 3

Název představení: Rákosníček a jeho rybník
Žánr: pohádka
Uvádí: Divadlo Scéna, Zlín
Režie: Janka Ryšánek-Schmiedtová
Scénář: Jaromír Kincl
Hrají: Rákosníček - Petr Hoffmann j.h. nebo Václav Hanzl j.h.
Víla Jůlinka, Závojnatka, Žabička, Vítr - Barbora Hrubá
Sluníčko, Rak Loupežník, Kapři - Jan Janča nebo Petr Ťopek
Premiéra: 16. 9. 2012
Hodnocení: 80 %

Zdroj fotografií: Divadlo Scéna


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotím moc ráda a téměř všechno. Je to pro mě relax a koníček zároveň, říká Jana Zaorálková

jana200Aktuální výstava fotografky Jany Zaorálkové nese název PRÁZDNINOVÝ PEL-MEL a můžete ji v těchto dnech vidět ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Prostějovská autorka představuje barevné fotografie z poslední doby, přičemž se prezentuje snímky z přírody neb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...


Literatura

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Gianlucova dobrodruzstvi perex

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam ...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Richard Gere zahájil Karlovarský filmový festival

vary200Dne 3.7 začalo ve Velkém sále hotelu Thermal po osmnácté hodině slavnostní zahájení 50. Mezinárodního filmového festivalu. Před hotelem Thermal se za velkého aplausu diváků prošly po červeném koberci známé osobnosti, mezi které patří ředitel festivalu ...