KoresponDance 2012

KoresponDance 2012

Tisk

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a až do 4. prosince si všichni milovníci tanečního divadla budou moci vychutnat mnohá představení. Co je nachystáno na letošní ročník?

 

Dramaturgové si každý ročník pokládají tématickou otázku, na kterou nějakým způsobem odpovídají všechna odehraná představení. Letos je hlavním tématem vliv historických kořenů z období baroka a postmoderního tance na současnou tvorbu a hned v úvodním večeru se budou moci zájemci dozvědět více. Nachystána je totiž interaktivní přednáška o Post Modern Dance od jedné z účastnic a především na slovo vzaté odbornice Marthy Moore. Tato Američanka se podělí s kýmkoliv o své názory a zkušenosti (pozor, akce bude v angličtině).
Mimo přednášky Marthy Moore bude ale zařazený i další doprovodný program. Pro širokou veřejnost je nachystána konference na téma „kultura a společenská odpovědnost, společnost a odpovědnost kultury“ či projekce filmu o průkopnici současného tance z USA Anně Halprin.

KoresponDance 2012

Pořadatelé letos zvolili celkem jedenáct choreografií v šesti festivalových večerech. Návštěvníci budou moci okusit ladné umění choreografů z USA, Francie i tuzemských autorů. Českou republiku zastupují tvůrci ženy, a to Bára Látová a Andrea Miltnerová, která se představí rovnou se čtyřmi choreografiemi. Interpretka v angažmá Národního divadla se zaměřuje především na barokní tanec, spolupracovala s největšími osobnostmi tohoto žánru a za své představení Barokní tělo odhaleno získala před třemi lety nebývalé uznání. Vedle tohoto českého talentu ještě rozhodně stojí za zmínku Béatrice Massin, která je v oblasti tance u nás už známou osobností. I ona se zaměřuje na barokní tanec, připravuje pro české studenty stáže a dlouhodobě se věnuje i barokním rekonstrukcím. Zajímalo by vás více? Po skončení každého představení bude následovat moderovaná diskuze umělců s publikem. I díky tomuto festival snadno stírá hranice mezi podiem a hledištěm. Teď už jen zbývá pečlivě vybrat, na kterou choreografii se vypravit!

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012
Pořadatel festivalu: Centrum choreografického rozvoje SE S.TA
Ředitelka festivalu: Marie Kinsky
Spoluorganizátor festivalu: Ewan McLaren
Místa konání: Divadlo Archa, Divadlo Alfred ve Dvoře, Wannieck Gallery Brno
Přesný program najdete ZDE

Zdroj foto: korespondance.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Merlin Jahodová: „Malování mě zachránilo!“

mer 200Říká, že ve své tvorbě se ráda vyjadřuje spontánně, rychle a podle momentálního rozpoložení. I když se u ní odmala projevoval výtvarný talent, k malování se dostala oklikou – až ve chvíli, kdy se jejímu synovi proměnil život. O to víc si váží daru, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...


Literatura

Povídky plné krve, napětí i humoru

hruby pytel hruba zaplata 200V Radioservise vyšla povídková kniha Petra Hudského s názvem Hrubý pytel, hrubá záplata. Ačkoliv o tom v knize není nikde zmínka, toto dílo vyšlo už v roce 2006 v nakladatelství Kvarta a také jako e-kniha v roc...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Když může být láska k vaření také záchranou před vyhoštěním. Francouzská komedie A do kuchyně! se dotýká problémů migrace dospívajících

A do kuchyne200Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou j...