Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

Tisk

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové sezoně také řadu dalších možností, jak trávit volný čas, těšit se můžou např. na Večery pro nezadané, Vánoční festival, Velikonoční workshop a Den dětí. Novinkou budou Interaktivní zákulisní prohlídky nebo Herecké kurzy pro neherce. Na konci srpna Městská divadla pražská spustila nové webové stránky, čímž ukončila kompletní proměnu vizuální prezentace divadla.

 

V Divadle ABC se již začala zkoušet adaptace Turgeněvova Rváče, povídky o milostném trojúhelníku, která bude mít premiéru 17. listopadu. Na březen se chystá slavná Shakespearova komedie Sen čarovné noci v novém překladu Jiřího Joska a poslední – světovou – premiérou v Divadle ABC bude v červnu hra Drž mě pevně, miluj mě zlehka, adaptace nejnovějšího románu slavného spisovatele Roberta Fulghuma, který dokonce přislíbil svoji účast na premiéře.

Divadlo Rokoko připravuje na 10. listopad světově první divadelní uvedení kultovního seriálu BBC Kancl, Jevištní úpravy se ujala osvědčená dvojice tvůrců Petr Svojtka a Jiří Janků. V únoru bude následovat italská tragikomedie Úsměv Dafné v režii Viktorie Čermákové, hned v březnu pak svérázná adaptace Čapkových povídek pod názvem Věštkyně, vraždy a jasnovidci, kterou pro Divadlo ABC nastuduje Arnošt Goldflam. Poslední premiérou sezony bude psychologické drama Molly Sweeney v režii Ondřeje Zajíce.

divadlo rokoko konecne stastna


Městská divadla pražská rozšíří v nové sezóně i další aktivity pro pražské i mimopražské diváky, jak trávit volný čas a třeba se i naučit něco nového o divadle. Svobodné dámy a pánové se mohou těšit na dnes již tradiční Večery pro nezadané. Rodiny s dětmi zase potěší druhý ročník Vánočního festivalu, Velikonoční workshop nebo Den dětí. Na základě úspěchu prohlídek zákulisí divadel ABC a Rokoko po představeních, které Městská divadla pražská zařadila do nabídky v minulé sezoně, nabídnou zájemcům nově tzv. Interaktivní zákulisní prohlídky, během nichž si účastníci nejen prohlédnou divadlo a zákulisí, ale vyzkouší si různé divadelní profese od režiséra, herce přes zvukaře, osvětlovače až po maskérku a společně nakonec nazkouší a odehrají krátkou scénku. Dále budou Městská divadla pražská nabízet Herecké kurzy pro neherce, jednodenní workshopy zakončené návštěvou vybraného představení divadel ABC a Rokoko.

divadlo rokoko shirley valentine

Na konci srpna Městská divadla pražská spustila nové webové stránky, v souvislosti s tím též rozvíjí aktivitu na sociálních sítích. Zajímavostí je rozšíření profilu na Facebooku o nejdůležitější a nejzajímavější události v šedesátileté historii Městských divadel pražských. Nově najdou divadla ABC a Rokoko návštěvníci na Twitteru.


Zdroj foto: m-d-p.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ABRAXAS VÁS SVÝM KLIDEM V KLIDU NENECHAJÍ

ABRAXAS200Kapela Abraxas přichází s novým studiovým albem. Jmenuje se Klid! Opravdu s vykřičníkem. Je plné energie, skvělých melodií i textů. A samozřejmě i vtipu. Jak jsme na to ostatně u Abraxas zvyklí. Kromě toho skupina ostošest koncertuje – vloni odehrá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...


Literatura

Stalinova dcera se nepokládala za mučednici. Její dramatický život na 574 stránkách!

stalinova dcera perexVýjimečný a bouřlivý život Světlany Allilujevové. Takový podtitul nese kniha Rosemary Sullivanové Stalinova dcera.

 

...

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

Vyšla kniha o Zdivočelé zemi

zdivocela zeme pilatSeriál Zdivočelá země (1996-2012), jehož čtvrtou řadu nyní vysílá Česká televize, pokrývá celé poválečné období, některé jeho postavy v průběhu děje zestárnou bezmála o půl století. Vypráví ...