Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

Tisk

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou Mezinárodního visegrádského fondu.

 

 

V představení Power Power Dance vystupují taneční skupiny Debris Company ze Slovenska a VerTeDance z České republiky, Polsko zastupuje performerka Anna Steller. Vedení inscenace, jejímž tématem se stala energetická bezpečnost, se ujal slovenský skladatel, muzikant, performer a režisér Jozef Vlk - držitel ocenění DOSKY 2008 za nejlepší hudbu k inscenaci se kromě divadelní činnosti věnuje také elektronické hudbě.

Power Power Dance otevře v Divadle K3 Uměleckého centra UP (bývalý jezuitský konvikt) jeden ze tří programových bloků Flory, věnovaný právě visegrádskému tanečnímu umění. „Projekt Power of the Visegrad Dance bude od roku 2012 svébytnou součástí festivalu. V této dramaturgické linii chceme sledovat umění spadající do oblasti tzv. performing arts. Nalezneme zde představení s rysy alternativního a experimentujícího divadla, tance, projekty překračující k výtvarné performanci či multimediální projekty z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska,“ představuje koncepci dramaturg Jan Žůrek.

alt

Podle jeho slov je do budoucna ambicí Divadelní Flory vytvořit stálou platformu pro prezentaci nejvýraznějších inscenačních projektů tzv. alternativního divadla ze zemí V4, ale také aktivně podporovat vznik nové tvorby, mobilitu umělců a mezinárodní spolupráci.

Letos tak festivalové návštěvníky okouzlí maďarská choreografka Anna Réti nebo zmiňovaní Debris Company, VerTeDance a Anna Steller. „Alternativní a experimentující divadlo si u olomouckého publika našlo své stálé příznivce a pohled na tvorbu v zemích V4 bude cenným příspěvkem k tomu, jak vypadá scéna performing arts v našem regionu,“ doplňuje Žůrek.

alt

Tanečním programem však přehlídka zdaleka nekončí. Činoherní produkce čekají diváky už od soboty, kdy na scénu Moravského divadla Olomouc zavítají přední české soubory s inscenacemi talentovaného režiséra Jana Mikuláška (Gottland, Europeana aj.), a v průběhu příštího týdne se do Olomouce přesune pražské Divadlo Komedie. Nabídne výběr svých nejlepších inscenací, v nichž se mj. představí herecké hvězdy jako Boleslav Polívka s Martinem Fingerem (Podzemní blues), Ivana Uhlířová (Víra, láska, naděje), Roman Zach či Marek Daniel (Srdce temnoty).

Vstupenky na většinu produkcí jsou stále k mání v předprodeji na pokladně Moravského divadla Olomouc (tel. 585 500 500, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ), objednávat je můžete i online. Více informací o přehlídce a jejím programu najdete na webu www.divadelniflora.cz.


Festival je pořádán za finanční podpory Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Mezinárodního visegrádského fondu.

Zdroj foto: Divadelní Flora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...


Literatura

Lepší svět v České kotlině? Čirá utopie!

LepsiSvet perexPojďme si chvíli dělat iluze a představme si, že máme k dispozici takřka nevyčerpatelný zdroj finančních prostředků. My sami už nic nepotřebujeme, jsme se svým životem spokojení a jedinou naší touhou je ješ...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...