Lvov - město originálních kaváren - pokračování

Lvov - město originálních kaváren - pokračování

Tisk

lvov200V posledních letech ukrajinský Lvov zažívá turistický boom. Nedalo mi to a taky jsem musela na vlastní kůži prožít, proč se jméno největšího města na západu země skloňuje v hovorech tak často. Uznávám, že Lvov má co nabídnout a pokud jste kavárenští povaleči - je to pro vás město zaslíbené. Pokračování první části.

 

 

Různě po městě můžete narazit na trhy rozličného typu. Někdy je trh oficiálního rázu, jindy sedí starší dámy na okrajích silnic a prodávají, co zahrádka urodila. V létě většinou maliny, jahody, borůvky, ostružiny, hrášek a samozřejmě květiny.

 

lvov 1

Tradiční jsou obchůdky s kávou, mýdlárny a hlavně čokoláda. V centru najdete vyhlášenou čtyřpatrovou čokoládovnu, někdy nazývanou jako muzeum čokolády, ovšem v horních patrech můžete posedět jako v běžné kavárně, v nižších patrech nakoupíte z mnoha druhů čokolády. Muzeum spočívá zřejmě v tom, že se můžete proskleným úsekem dívat, jak se čokoláda připravuje, ale jelikož je toto místo v uličce, kudy neustále proudí davy lidí, je celkem nepravděpodobné, že se dočkáme více než pár vteřinového zážitku. Rozhodně zde ale máte šanci nakoupit chutné a krásně balené dárky. Jiným místem, kde se dají koupit sladkosti je prodejna firmy Roshen.

 

lvov 6

Není možné zapomenout na griotkové bary, které najdete téměř na každém rohu. Každý má svou originální atmosféru. Třeba ten u budovy opery, příhodně vytvořen ze starého piána a kolem krásné slunečníky s postavami tanečnic.

 

 lvov opr

Ve městě najdete mnoho kostelů, obyvatelé vyznávají různé víry a co mají společné, tak to, že kostely různých věr jsou stále plné věřících. Pokud si tedy chcete prohlédnout interiéry, určitě dbejte na to, abyste nikoho nerušili. Ve většině kostelů je také zákaz fotografování.

lvov 4

 

V muzeích jsem narazila obvykle na to, že bylo zavřeno nebo na neochotu se domluvit. Navštívila jsem tedy pouze Muzeum skla, které by spíš mělo být nazýváno galerií. O historii skla je zde jeden panel, jeden film a zbytek exponátů jsou díla aktuálních studentů uměleckoprůmyslové školy. Vstupné pro dospělé je však pouhých 20 hřiven, takže za zkoušku to určitě stojí (na obrázku dětský pokojíček ze skla).

lvov8

 

Pokud cestujete s malými dětmi, věřte, že v mnoha podnicích na ně pamatují a mají připravený dětský koutek.

Unikátním zážitkem je jízda tramvají. Jezdí ne moc často, řídí je obvykle ženy, nenosí se uniformy a často se kupují lístky až přímo ve voze u řidičky. Jak jsem psala - moc často nejezdí, takže je vůz obvykle přeplněn, ale cestující jsou poctiví a tak posílají po ostatních dopředu k řidičce peníze a nazpět se předávají jízdenky a věřte, že doputují tam, kam mají (v Česku asi celkem nemyslitelný systém). Pokud stojíte daleko od přístroje, kterým si jízdenky označíte, někdo z cestujících to udělá za vás, ochota zde není sprosté slovo.

lvov 2

 

Ceny za ubytování se pohybují různě, ale pořád je to pro českého cestovatele dost levná záležitost - v některých ubytovacích zařízeních vás to vyjde klidně na pouhých 160 Kč za noc. Cena jídla je také velmi nízká, takže není problém si na všechna jídla během dne zajít do restaurace, i pro mě to byl hlavně jeden velký gastro zážitek proložený průzkumem města.

 

lvov 5

Pokud se rádi touláte bezcílně po městě, Lvov je určitě ideální místo. Všude okolo jsou parky, krásné, i když trochu zanedbané historické domy. Co mě překvapilo, je to, že v historických budovách měli obyvatelé moderní plastová okna - to by v našich podmínkách přes památkáře zřejmě neprošlo. A kdyby náhodou počasí nepřálo, máte bezpočet možností, kam se schovat.

lvov 7

 

Předchozí část zde: http://kultura21.cz/component/content/article/73-cestovani/18570-lvov-ukrajina-prvni-cast


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvoření s Pipasikem

Pipasik perexZuzana Šuleková a Jitka Musilová jsou kamarádky, povoláním architektky, které se zároveň starají o své malé děti. Společně založily značku Pipasik. Pod touto značkou vymýšlejí pro děti smysluplné činnosti spojené s tvořením a dávají dětem ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...


Literatura

Michael Crichton na stopě zločinu: Velká vlaková loupež

velka vlakova loupe 200Kniha Zlín vydala v červnu klasický román Michaela Crichtona Velká vlaková loupež, který popisuje jeden z největších zločinů v dějinách. Dáte popisnému příběhu z viktoriánského období šanci?

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...