Pravda po francouzsku

Pravda po francouzsku

Tisk

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toho jsou důkazem.

 

 

„Kdyby si lidi ze dne na den přestali lhát, nezbyl by na Zemi jedinej pár. Vlastně by to byl konec civilizace.”

Michel (Marek Taclík) a Alice (Iva Pazderková) spolu mají šest měsíců poměr. To by snad ani nebyl problém, kdyby oba nebyli zadaní. A kdyby navzájem neznali partnery toho druhého. Jak se v tak malém kruhu dá utajit hrozné tajemství?

Oba milenci  mají rozpor v tom, zda se svým oficiálním partnerům přiznat nebo ne a každý k případu přistupuje po svém. Léčky jsou nakladeny, pasti postupně zaklapnou.

Scéna se během hry mnoho nemění. Její variabilita spočívá především ve změnách malých rekvizit, na stálost uspořádání je během hry dokonce upozorněno samotnými herci. Nejdůležitější součástí hry je nekončící dialog na jevišti, který v divácích vyvolává téměř nekončící smích.

I když se jedná v podstatě o velmi dramatickou životní situaci, která se nemusí vyhnout nikomu z nás, autor hry si hraje s dialogy takovým způsobem, že pavučina lží nabývá opravdu komediálního ducha. V Česku jsme vychovávání pravidlem „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, ale do francouzského prostředí tato zásadní poučka zřejmě nedošla.

Když máte pocit, že se kruh pravdy uzavřel, ukáže se, že je přece jenom ještě něco dalšího, co je třeba odhalit. Vztahy, zvlášť ty dlouhodobé, jsou opravdovým labyrintem a výzvou. Až vás napadne – není lepší být singl?

Pravda

 

Pravda – Florian Zeller
Režie: Mikoláš Tyc
Překlad: Michal Zahálka
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Paulina Bočková
Hudba: Mario Buzzi

Osoby a obsazení
Michel: Marek Taclík
Alice: Iva Pazderková
Laurence: Martina Šťastná
Paul: David Hák
Premiéra: 18. dubna 2018
Hodnocení: 90 %
Foto: www.fidlovacka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Mužík: V Austrálii mi šlo dvakrát o život

muzik200Jeden z nejúspěšnějších českých atletů tohoto tisíciletí si v dětství nemusel lámat hlavu s tím, co z něj jednou bude. Jiří Mužík (39) měl vzor ve svém otci, který byl skokanem do dálky s osobním rekordem 775 cm. Když viděl jeho medaile a diplomy, by...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...


Literatura

Křehkosti - tvé jméno je žena

setkavani 200V záplavě vzpomínkových knih na význačné (ale i „význačné“) osobnosti naší civilizace, které zahlcují každé průměrné knihkupectví, jsem objevila na pultech něco mimořádného. Dcera jedné z předních hereček druhé poloviny minulého století Ireny...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Robotická figurka sjednává pořádek

altRobocop je člověk, který byl po těžkém zranění voperován do úplně nového mechanického těla. Při té příležitosti z něj udělali kulkámvzdorného, disciplinovaného… perfektního policistu, který jezdí ulicemi a zajišťuje zákon a pořádek.