Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

Tisk

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudební dílo bylo velmi inovátorské a jejíž životní styl neznal ne a překážky.

 

 

 

Poslouchám Klavírní koncert, který Vitka napsala ve svých dvaceti letech. Je to naprosto neuvěřitelně propracovaná a úchvatná hudba a musím myslet na to, kolik další hudební krásy mohla přinést, kdyby její život neukončila nemoc v jejích pouhých pětadvaceti letech.

Hudbu měla v krvi, po otci skladateli a matce pěvkyni. Jako první žena byla přijatá ke studiu kompozice a dirigování na brněnské konzervatoři. Jako první žena dirigovala Českou filharmonii, těleso plné mužů-hudebníků, ale i londýnský orchestr BBC. Divoká povaha a neústupnost dělaly vrásky učitelům, dlouhému zástupu obdivovatelů, někdy i rodičům, ale nepopiratelný talent si svou cestu našel.

Nestudovala pouze v Brně, ale také v Paříži, kde si ji pod ochranná křídla vzal samotný Bohuslav Martinů. Byl jejím hudebním nadáním, mládím a energií tak uchvácen, že se do Vitky zamiloval, i přesto, že byl ženatý s jinou ženou. Oba milenci svůj vztah dlouho tajili, komponovali společně, opravovali si navzájem své skladby. Neustále se ujišťovali o tom, že spolu budou moci žít i oficiálně, bez schovávání. Nakonec se však Vitka stala ženou Jiřího Muchy, ale jejich svazek po dvou měsících ukončila skladatelčina smrt.

Těm, kteří se chtějí blíže seznámit s osudem Vitky Kaprálové a nemají možnost zhlédnout hru v divadle, doporučuji si přečíst scénář hry doplněný o komentář autorky a Miloše Štědroně. Kateřina Tučková opět pracovala s mnoha prameny, setkávala se s pamětníky či jejich potomky, a tak můžeme věřit, že složila obraz Vítězslavy Kaprálové v té nejjasnější podobě a vykreslila skladatelku v co nejpřesnějších konturách.

 

vitka

Název: Vitka
Autor: Kateřina Tučková
Žánr: česká beletrie, divadelní scénář
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Host
Počet stran: 176
Hodnocení: 100 %
Foto: www.hostbrno.cz

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/vitka-1434


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...


Literatura

Právě vypukl Měsíc autorského čtení v Brně, Košicích, Ostravě a Wrocławi

mesic autorskeho cteni 200V pondělí 1. července 2013 byl v Brně zahájen již 14. ročník tradičního literárního festivalu Měsíc autorského čtení. Jednotlivá autorská čtení českých i zahraničních autorů budou probíhat denně v ...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...