Vynahraďte si klidnou chvíli na Stručnou historii času

Vynahraďte si klidnou chvíli na Stručnou historii času

Tisk

strucna-historie-casu 200Bookmedia pod značkou Audiotéka přineslo do ledových dní populárně naučný titul Stručná historie času od slavného vědce Stephena Williama Hawkinga určený pro širokou veřejnost.



Stephen William Hawking je britský teoretický fyzik, matematik a astrofyzik, který se narodil 8. ledna v Oxfordu. Ještě před maturitou si podal žádost o přijetí na Oxfordskou univerzitu, kam byl přijat a dostal i studijní stipendium. Tam nemohl studovat matematiku, tak se začal věnovat fyzice. V jednadvaceti letech mu byla po pádu ze schodů diagnostikována amyotrofická laterální skleróza s tím, že mu zbývají dva roky života. Tato prognóza se však naštěstí nevyplnila a Stephen Hawking významně přispěl zejména k různým oborům kosmologie a kvantové gravitace. Kromě vyučování a bádání napsal mnoho knih, například Černé díry a budoucnost vesmíru, Vesmír v kostce nebo Ilustrovanou teorii všeho.

Stručná historie času se točí kolem spousty otázek jak kolem prostoru a času, tak vesmíru samotného. Nejedná se o žádnou suchou teorii z nudných učebnic, Stephen Hawking se snažil o srozumitelnou formu a dozvíte se díky němu i různé zajímavosti jako třeba, co se stane astronautovi v černé díře. Ostatně právě černým dírám je věnována podstatná část knihy. Jednotlivé kapitoly pak jsou: Náš obraz vesmíru, Čas a prostor, Rozpínající se vesmír, Princip neurčitosti, Elementární částice a síly v přírodě, Černé díry, Vznik a osud vesmíru, Šipka času, Sjednocení fyziky a po Závěru velmi zajímavá kapitola o dalších vědcích s názvem Co nebývá v životopisech.

S poslechem audioknihy jsem se dlouho zdráhala, nevěděla jsem, jestli na mě nebude moc odborná, ale nakonec jsem si řekla, že to zkusím. Povzbuzovalo mě, že mě vždy bavila fyzika, mám ráda seriál The Big Bang Theory a taky se pohybuju v okolí plném kluků s velkým všeobecným přehledem. Váhání však bylo na místě, protože audiokniha Stručná historie času je opravdu hodně náročná na poslech a vyžaduje naprosté soustředění. Na mé klasické poslouchání při vaření nebo uklízení to opravdu není, protože stačila chvilka nepozornosti a vůbec jsem nevěděla, o čem je řeč. Ani nemělo smysl pořád se vracet zpět. Ačkoliv jsem se snažila přesvědčovat, že je to krátké dílo a obsah jako takový je zajímavý, tak to nešlo. Přiznávám, že je také moje chyba, že jsem čekala více fyziky (než astrofyziky) a že mě v závěru ten vesmír nudil.

Audiokniha jako taková je skvělá, není ani příliš dlouhá a Filip Švarc je skvělý a trpělivý vysvětlovatel s příjemným projevem. Navíc je to profesionál, hlas jej už dlouho živí a v jeho práci tak není žádného zaváhání. Nicméně já musím uznat, že moc nevím, o čem to celé bylo, 6 hodin mi někam uteklo a nezanechalo na mě hlubšího dojmu. Vy se však nenechte odradit, vynahraďte si na Stručnou historii času nějakou klidnou chvíli a udělejte si názor sami. Já věřím, že toto dílo uvítá spousta nadšenců nejen do fyziky, ale i vědy obecně, ale pro mě to zkrátka nebylo.

strucna-historie-casu

Stručná historie času
Autor: Stephen Hawking
Interpret: Filip Švarc
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 6 hodin 16 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 65 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/strucna-historie-casu

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...


Literatura

Coco Chanel poodhalená

coco 200Módní značka proslulá elegancí, jednoduchostí, důrazem na perfektní vypracování, používáním kvalitních materiálů, pohodlností. Kdo by neznal „malé černé“ nebo parfém s číslem 5! Coco Chanel, značka, mýtus. Ale hlavně ona sama, výjimečná žena.

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...