Užijte si olomoucké Modré stíny

Užijte si olomoucké Modré stíny

Tisk

modre stiny 200Další audioknihou, kterou vydali OneHotBook, jsou Modré stíny od spisovatele Michala Sýkory. Jedná se o detektivku z olomouckého prostředí z pera samotného vyučujícího na Univerzitě Palackého. Interpreti jsou tentokrát dva – Petr Kubes a Simona Postlerová.

 

Kniha je druhým dílem z trilogie, jež  je předlohou televizní série Detektivové od Nejsvětější trojice běžící na České televizi. Modré stíny se točí kolem kvestora a různých vztahů na Univerzitě Palackého. Jednoho listopadového rána najde uklízečka docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně a tím se roztáčí všechna kolečka. Co věděl, co mělo být ukryto a kdo měl na všem jaký zájem? Chvíli na to se stane druhá vražda a vyšetřovatelům má co vrtat hlavou. Hlavní postavou je komisařka Výrová přezdívaná "Velká Sova" a doplňují ji mladší kolegové Pavel Edelweiss a Kristýna Horová. Děj je velmi aktuální, zaměřuje se na korupci, prospěchářství a politikaření, ale nechybí v něm i různé osobní roviny.

Modré stíny jsou k audioknižnímu zpracování jako stvořené – kniha je kritizována za obsáhlost a nadbytečné pasáže, které při poslechu nejsou patrné. Děj se odehrává v rozmezí 4 měsíců, ale díky skvělé práci interpretů máte pocit, že se s nimi znáte mnohem déle. Audioknihu mají na starosti dva interpreti, muž a žena, což je skvělým prvkem. Petr Kubes dokáže věci podat trochu jinak než Simona Postlerová. Oba však dokážou skvěle navodit pocity, ať už jde o napětí, nejistotu, nervozitu nebo také opatrovnictví a něhu. Navíc se zde nehraje na striktní dělení rolí, ale každý popisuje a mluví vždy jednotlivý part. Obdiv si zde zaslouží také režisér, Olomoučák  Michal Bureš, který měl na starosti právě dělení a korigování tohoto střídání.

V Modrých stínech skvěle funguje genius loci Olomouce – prostředí tohoto univerzitního města prostupuje celým dílem a posluchač se tak nechává vodit jak konviktem, tak různými uličkami. Mnohdy s tím dokonale koresponduje také předělová hudba mezi kapitolami – především v podobě dusavých kroků, které jen umocňují tíživou atmosféru vyšetřování. Také pianové party stojí za to a nejlepší je pak finální jingle obsahující zvuk olomouckého zvonu protkaný výstřelem…

Modré stíny jsou zdařilým dílem, audiokniha utíká plynule a největším pozitivem je, že vrah není hned jasný. Cesta k rozhřešení je trnitá a klasicky plná myšlenkových pochodů. V závěru není vše vysvětleno, což autorovi nahazuje můstek na další díl, tak nezbývá než doufat, že se také dočká audiopodoby, a to ve stejném obsazení.

modre stiny 2

Petr Kubes se narodil v roce 1972 právě v Olomouci. Po gymnáziu vystudoval divadelní fakultu AMU v Praze, jeho prvním angažmá bylo divadlo v Mladé Boleslavi, pak se přesunul do Městských divadel Pražských (Divadlo Rokoko) a současně hostoval v Národním divadle v Praze, Divadle v Řeznické nebo v Divadle Minor. Vedle své divadelní práce si cení spolupráce s Českým rozhlasem a  katedrou bohemistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Aktuálně ho lze vidět na jevištích v Olomouci, Brně a Praze a z hlediska audioknih má za sebou dílo Joa Nesboa Syn (2015).

Simona Postlerová  vystudovala herectví na DAMU a už během studia hostovala v Národním divadle, kde od roku 1987 získala stálé angažmá. Poté vystupovala na několika dalších scénách a od roku 1992 je členkou uměleckého souboru v Divadle na Vinohradech. Televizní diváci ji mohou znát ze seriálů Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Ordinace v růžové zahradě, Poslední sezona a dalších… Hojně se věnuje i dabingu, její hlas je spjatý s postavami jako Lorelai Gilmoreová (Gilmorova děvčata), Annie Hackerová (Jistě, pane ministře) nebo Holiday Golightlyová (Snídaně u Tiffanyho).

modre stiny 1

Modré stíny
Autor: Michal Sýkora
Interpreti: Petr Kubes, Simona Postlerová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka:  11 hodin 37 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení:  90 %

Zdroj foto: OneHotBook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Transformace Daniela Landy. Kouzelník Žito maluje čáry a věci se dějí.

LandaZpěvák, skladatel, scénárista, producent... Daniel Landa je navenek úspěšným mužem, v jehož práci se snoubí mnoho uměleckých profesí tvořících harmonický celek. Výsledkem je spousta písničkových hitů, několik ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...


Literatura

Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Zapomeňte na neděliZvláštní lidi se setkávají se zvláštními lidmi. Bizarní a nevšední zážitek vám tato kniha přinese. Každý tu má nějakou libůstku, podivné chování, zvláštní radosti a nakonec je to vše podané úžasným vyprávěcím stylem Valerie Perrin.<...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...