Hurvínek slaví narozeniny v Chrudimi

Hurvínek slaví narozeniny v Chrudimi

Tisk

hurvinek 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi dvěma výstavami připomíná 90. narozeniny nejslavnější a nejoblíbenější české loutky Hurvínka. Jedná se o výstavu Hurvínek má narozeniny!, kterou připravilo a do muzea zapůjčilo Divadlo Spejbla a Hurvínka, a o výstavu Spejbl a Hurvínek na poličce, která představuje obě loutky jako sběratelský fenomén.


Výstava Spejbl a Hurvínek na poličce je koncipována jako volná parafráze „sběratelova pokoje“ s jeho poličkami a vitrínami plnými drobných loutek, skleněných i dřevěných figurek, gramodesek i pohlednic a novinových článků. Návštěvník se tak seznámí nejen se samotným Divadlem Spejbla a Hurvínka, ale i rozličnou průmyslovou produkcí zabývající se loutkami a figurkami. Určitou exkluzivní záležitostí byly skleněné figurky, které od roku 1943 vznikaly v železnobrodské Státní sklářské škole v dílně Jaroslava Brychty. Oproti tomu v nepřeberném množství se na svět vykulili soustružení Hurvínci, Spejblové a Máničky firmy Schowanek(pozdější TOFA), sestaveni do mnoha podob z dřevěných kuliček. Pro děti je připravená detektivní soutěž, při níž pátrají po Hurvínkovi, který utekl ze své poličky a schoval se někde v muzeu.

Výstava Hurvínek má narozeniny!  seznámí malé i velké návštěvníky  s historií obou postaviček, s osudy jejich tvůrců, loutkoherců a „dabérů“ i s jejich cestami po celém světě. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jak loutky přišly ke svým jménům i proč byly za války zavřené v trezoru na úřadovně gestapa v Plzni.

hurvinek 2

O původu Hurvínkova jména existuje několik teorií. V jednom rozhovoru pan profesor Skupa uvedl, že jméno Hurvín, zdrobněle Hurvínek, vybral ze starého kalendáře, ale v žádném kalendáři dosud objeveno nebylo. Pikantní vzpomínku nabídl Hurvínkův řezbář Gustav Nosek. Prý za Skupou přišel jednou do divadla malíř Doležal, a když mu Skupa hrdě ukazoval novou loutku, malíř Doležal si prý uplivl a řekl: “No nazdar, Skupo, co to tu máš za potvoru, to je úplný, s prominutím Kurvínek.“ Prý tak loutce říkali mezi sebou, až pak jednou paní Skupovou napadlo, proč by se jí nemohlo říkat Hurvínek.  Děti si mohou vyzkoušet různé kvízy a hádanky, povodit si loutky, převléknout Hurvínka do kostýmů nebo navštívit Žeryka v jeho psí boudě.

hurvinek 3

Muzeum navíc připravuje pro Hurvínka narozeninové překvapení. Kniha, nazvaná stejně jako výstava, "Hurvínek má narozeniny!" s ilustracemi Tomáše Chluda, textem Denisy Kirschnerové a především tolik oblíbenými trojrozměrnými papírovými vyklápěcími obrázky, určitě potěší i ty nejmenší hurvínkology.

hurvinek 5

Hurvínek má narozeniny!
Místo: Muzeum loutkářských kultur, Břetislavova 74, Chrudim
Datum: od 2.5. do 23.10. 2016
Otevřeno: denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin

(Foto: autorka)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rodina Homolkových se vrací! Švandovo divadlo uvede současnou adaptaci kultovní filmové komedie

ecce homo 200Babi Homolková, děda Homolka, Heduš, Ludva i nezbedná dvojčata se vrací! Osmapadesát let od natočení slavného filmu Ecce homo Homolka Jaroslava Papouška se hašteřivá rodinka poprvé objeví na divadelní scéně. Inscenace Ecce homo Homolka v režii m...


Literatura

Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

dna yrsa200V nakladatelství Metafora nedávno vyšla další kniha od Yrsy Sigurdardóttir, královny islandské krimi. Toto nakladatelství vydává hodně jejich knih a také ji několikrát pozvalo do Prahy, aby se potkala s českými čtenáři. Kniha DNA je prvním dílem ...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...