Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

Tisk

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky inscenacím Kdo je tady ředitel?, Krása na scéně či Sen noci svatojánské.

Úplné zatmění je dílem Christophera Hamptoa, anglického dramatika, scenáristy a překladatele, které bylo poprvé uvedeno v roce 1968. Přeneseme se díky němu do doby prokletých básníků, do Francie voňavé absintem a plné tvůrčí inspirace. Paul Verlaine a Arthur Rimbauld – dvě velké osobnosti a hlavně dvě hledající se duše.

„Někdy jsme přece byli šťastní!“
„Ne, někdy jsme nebyli smutní…“

Paul Verlaine má 27 let, spokojené manželství a syna na cestě, když za ním přijíždí mladičký Arthur Rimbaud. Okolí jej nepřímá, ale Verlaina skutečně zaujme a tím se rozjíždí jejich společný bohémský život. Každý má svá negativa a své vnitřní boje. Rimbaud zde vystupuje jako pokušitel – jako ďáblík vysmívající se normálnímu životu a hodnotám a Verlaine má zase problémy s ovládáním hněvu. Šli životem spolu až do doby, kdy nemohli být spolu, ale ani bez sebe.

uplne zatmeni 1

Nebe se skvělo, rostla naděje!
Je po naději, nebe temné je.

Jako Verlaine se představil Petr Mikeska, který za tuto roli získal Cenu Thálie 2013. Není divu, protože mu nebylo co vytknout. Působil tak šíleně a zároveň i zranitelně. Z pódia téměř nezmizel – ležel na něm zhrzený už v před začátkem a ani o přestávce si moc neodpočinul. Arthura Rimbauda dokonale ztvárnil Matouš Ruml působící mnohdy jako bohémský spratek. Ale věřím, že přesně takoví tito prokletí básníci byli - „Já jsem básník, kdo je víc…“ Z jeho smíchu mrazilo a člověk musel mnohdy uznat, že má pravdu. Moc se mi také líbilo, jak dokázal Ruml oproti Mikeskovi působit maličký.

uplne zatmeni scena

Skvěle navržena byla také divadelní scéna, která vypadala na první pohled minimalisticky, ale byla plně funkční. Po konstrukci se dalo chodit a její stěny působily jako zrcadlo nebo jako tabule, na kterou se daly psát různé texty plně korespondující s představením. Vše dotvářela také práce se světly – mnohdy byla až nepříjemně ostrá, jindy jen jako přítmí nebo ponořilo divadlo do zeleného absintového oparu.

Hra Úplné zatmění není jednoduchou bohémskou fraškou pro pobavení, právě naopak. Jde o vážný, ale velmi kvalitní kousek, který v diváku musí chvíli doznít a rozhodně mu dodá chuť si přečíst nějaké básně nebo memoáry z této doby.

uplne zatmeni verlaine

Název představení: Úplné zatmění
Žánr: drama
Uvádí: Městské divadlo Mladá Boleslav
Režie a úprava: Pavel Khek
Hrají: Petr Mikeska, Matouš Ruml, Eva Reiterová, Svatava Milková, Petr Bucháček, Ivo Theimer, Petr Prokeš, Václav Šanda, Petr Bucháček a další
Premiéra: 12. 4. 2013
Hodnocení:  95 %

www.mdmb.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Ivanna Benešová: "Točím o tématech, která mně osobně přijdou zajímavá."

ivana benesova200Režisérka Ivanna Benešová je známá pro svůj zájem o netradiční témata, jakými jsou například porno nebo týrání. Její vstup do dokumentární filmařiny se datuje někde až do roku 2008. Krátkometrážní snímek Jak se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...


Literatura

Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

francouzska kuchyne200Příhody z vesnic na vinicích a recepty na excelentní jídla, která z jedné poloviny chutnají díky kvalitním a vyzrálým surovinám, a z druhé poloviny díky nadšeným lidem, kteří je s láskou a vášní připravují. Všechno v samot...

Divadlo

Teror. Dechberoucí soudní proces v divadle Reduta v Brně

brno perexFerdinand von Schirach (narozen v roce 1964) je berlínský advokát, spisovatel  a dramatik. Jeho romány „Pád Collini“ a „Tabu“ jsou prodávány v milionech, jsou to dnes už mezinárodní bestsellery, publikované ve více než 40 z...

Film

Jak došlo ke zrození kinematografického času

zrozeni kinematograf casu perexPlynutím času ve filmu se v minulosti zabývala řada tuzemských badatelů: neznámější je rozhodně úvaha Jana Mukařovského, napsaná ve 30. letech, z pozdějších lze zmínit aspoň studie Stanislava Ulve...