Začněte s japonštinou zábavnou formou, nebude to pro vás španělská vesnice

Začněte s japonštinou zábavnou formou, nebude to pro vás španělská vesnice

Tisk

Japonstina perexFascinuje vás japonská kultura, ale také jí zatím moc nerozumíte? Nakladatelství Edika nachystalo japonský slabikář pro všechny, kdo by se rádi pustili do japonštiny, ale poněkud je děsí složité obrázkové písmo. Díky útlé brožurce Začínáme s japonštinou dostávají zájemci šanci poodhalit tajemství japonské kultury, tím pádem bude pro ně snazší naučit se základy jazyka, od kterých se potom mohou odpíchnout dále.

 

 

Ve dvaceti lekcích probíhá postupné seznamování se dvěma základními slabičnými systémy, abecedami hiraganou a katakanou. Vzpomínáte si, jak jme museli v první třídě malovat do linkovaného sešitu čárky, smyčky a vlnovky, jednu za druhou? Někomu to nejprve moc nešlo, ale postupně nastávalo zlepšení a nakonec jsme se naučili spojovat písmenka a slova až do celých vět. No tak sláva! Takhle nějak podobně to bude i s písmem japonským. Jen si místo pera nachystáme štětce, tuš (nebo tužku) a velkou dávku trpělivosti.

A aby nám mozkové závity navíjely znalosti v souvislostech, obsahují jednotlivé kapitoly základní slovíčka a úvod do japonské etikety, která je diametrálně odlišná od té naší. Velkou roli zde hrají gesta, pohledy, délka úklony, na druhou stranu nevadí když posmrkáváte či srkáte. Zato si dejte pozor na děravé ponožky, speciální pantofle na záchod a na tatami se vydejte, jedině a pouze, naboso!

Japonstina

 

Origami, gejši, sumo, japonská bojová umění, bonsaje, čajový obřad, manga (japonský komiks), to jsou některá z dalších témat, se kterými se v učebnici setkáte. Jsou to sice jen střípky, ale díky nim dostává zájemce o japonskou kulturu větší šanci pomalu skládat mozaiku poznání. Pár slovíček, fotografie a obrázky, zajímavosti o Japonsku a jeho obyvatelích, okénko do země vycházejícího slunce – to vše nám může doslova otevřít dveře k dalšímu fascinujícímu poznání.

Kniha Začínáme s japonštinou obsahuje více než 100 her a cvičení, takže se zábavnou formou můžeme poměrně snadno naučit vyslovovat a psát základní slova. Bez trpělivosti a tréninku to ovšem nepůjde – koneckonců, i to je jedna z věcí, kterou bychom se měli od Japonců naučit – vytrvalost, touha po harmonii a zenový klid.

japonstina 1

 

Začínáme s japonštinou, přeloženo z francouzského originálu Démarrez le japonais
Editions Larousse
Žánr: jazykové učebnice
Překlad: Alena Polická
Odborná korektura: Koshi Hirayama
Nakladatelství: Edika, ve společnosti Albatros Media a.s., 1. vydání
Počet stran: 48
Hodnocení: 100%

Zdroj foto: www.edika.cz


http://www.edika.cz/zaciname-s-japonstinou/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Literatura

Živí mrtví vám ukousnou čas již po čtrnácté

zivi mrtvi perexNakladatelství Crew nám přináší fanoušky oblíbenou komiksovou sérii Živí mrtví již se čtrnáctým titulem, jenž se honosí názvem Není úniku. Dočkáme se nelítostné řežby, nečekaného párování i filozofických...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

3Kino ve virtuálním prostoru září jako Supernova

3kINO-FEST perexLeckteré přehlídky, když se nemohly konat v kinech, buď byly zrušeny (např. karlovarský festival) nebo naopak byly přesunuty do virtuálního prostoru. To se týká rovněž festivalu 3KINO, pořádaného letos již po sedmé. Stejně jako v m...