Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

Tisk

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Premiéru měla teprve v únoru tohoto roku a na režii se podílela zlínská umělecká šéfka Hana Mikolášková, čímž bylo spojení těchto národů dáno za dost.

 

 

Už název této satirické hry dává tušit, že nepůjde o žádné nudné historické drama plné faktografických údajů. S „Dolfím“ se seznamujeme na košickém nádraží, kdy je pln ideálů a nadšení – jede totiž prezentovat své malířské umění do Vídně a také se zde potkává se Stalinem a společně plánují budoucnost světa. O pár okamžiků dál už Adolf sedí s jeho milou Evou Braunovou u kávy a vychutnává si „bábovku od hodných strýců z SS“. Hitler je vykreslen jako obyčejný člověk a v rámci vyprávění se divák setká s mnoha historickými osobnostmi – s manžely Goebbelsovými, Jozefem Tisem, Heinrichem Himmlerem nebo Hermannem Göringem.

Nelehké role Hitlera se ujal Stanislav Pitoňák, který si s ním výborně poradil. Uměl působit vtipně i autoritativně a bylo vidět, že přípravě věnoval hodně práce. „Byly to Vánoce s Hitlerem. Žádná Popelka, ale Hitler,“ poznamenal s úsměvem při besedě po představení. Odkoukal tak spousty gest, grimas a celkové rétoriky spojené s vůdcem.

doma u hitlera

 

Hra chvílemi působila jako kabaret – její součástí byly hudební vsuvky a první řada byla VIP - diváci seděli u kavárenských stolečků a zasloužili si i sklenku vína. Za interakci s publikem rozhodně palec nahoru – jednou diváci i dostali mávátka, jindy příležitost přidat se k refrénu a celkově k nim bylo často promlouváno (nejen o stavu hokeje).

První půlka inscenace skvěle odsýpala – divák byl ihned vtržen do děje a napjatě sledoval, co se bude dít. Ta druhá oproti ní pokulhávala a zdála se i dost natažená. A konec? Ten byl vskutku nečekaný a také rozjásaný.

doma u hitlera2

 

Doma u Hitlera bylo uvedeno v Košicích s tím, že jde o jakousi poctu k začátku první světové války a konce druhé světové války, přičemž zaměření přímo na Košice je pro toto město reflexí. Také se dotýká kontroverzního chování Slovenska za války a jde o první takový počin. „Báli jsme se, aby nás nezažalovali. Ale jde o výsměch zlu, aby se už nestalo. Jsme přece svobodní a už se tomu můžeme smát. Rozhodně je třeba si to připomínat,“ dodala na toto téma režisérka inscenace Hana Mikolášková.

doma u hitlera 3

 

Název představení: Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně
Žánr: satira
Uvádí (kde a které divadlo): Štátne divadlo Košice
Režie a úprava: Hana Mikolášková
Hrají: Stanislav Pitoňák, Tatiana Poláková, Henrieta Kecerová, Peter Cibula, František Balog, Peter Čižmár, Gabriel Grac, Peter Borza
Premiéra: 20. února 2015
Hodnocení:  85 %

Zdroj foto: Štátne divadlo Košice


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Lihač: K21 je pro mě nástrojem, kterým bych rád zúročil své zkušenosti a využil je pro dobrou věc

Lihac perexV redakci internetového magazínu Kultura21, který si klade za cíl přinášet co největší objem kvalitních informací z kulturní sféry, se za dobu jeho trvání vystřídalo již mnoho redaktorů. Ti skalní zůstávají věrni kme...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...


Literatura

Hororový příběh od islandské královny krimi

yrsa200Yrsa Sigurdardóttir jednoznačně patří mezi nejlepší severské autory současnosti. Islandská mistryně krimi nedávno přišla s novinkou Pamatuji si vás všechny. Tentokrát se sice musíte obejít bez právničky Tóry, ale to rozhodně neubírá knize na kvalitě. Spíš...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...