Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

Tisk

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravných muzikálů, ale i projekty jakými je Cena facky aneb Gottwaldovy boty, či originálním ztvárněním Brechtovy Svatby v provedení Talentem roku Annou Petrželovou. Ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti věří, že podobně silnou inscenací bude i Deník Anne Frankové v režii Zoji Mikotová. Premiéra je ohlášena na sobotu 28. března.

„Deníkem Anne Frankové chceme připomenout blížící se sedmdesáté výročí konce druhé světové války, ale rádi bychom také upozornili na osudy prostých lidí, kterých se válečné konflikty a že jich je v poslední době kolem nás víc než dost, velmi dotýkají. Na obyčejné lidi by se nemělo zapomínat,“ říká ředitel Slováckého divadla Igor Stránský a připomíná, že tvůrci vycházejí z deníkových zápisků židovské dívky Anne Frankové ukrývající se před nacistickým běsněním. Z nich se po skončení druhé světové války stala jedna z nejpřekládanějších a nejčtenějších knih světa.

denik 1

A jak se nesnadného úkolu převést deníkové záznamy na jeviště tvůrci ujali? "Nejprve jsme s paní režisérkou Mikotovou vybraly pro nás nejdůležitější pasáže z Deníku, sestavily pracovní scénář, s nímž jsme potom nadále pracovali s herci na zkouškách," říká k inscenaci dramaturgyně Iva Šulajová.

denik 2

"Diváky na jevišti tak čeká koláž deníkových záznamů, nikoliv dramatizace, šlo nám o zachování autenticity zápisků, samozřejmě s tím, že mnohé situace budou pojednány dramaticky," dodává Iva Šulajová.

denik 3

Zajímavostí je, že inscenace nemá jedinou představitelku Anny Frankové. Podle dramaturgyně je to tím, že jí může být kdykoliv kdokoliv z nás. Na jevišti se tak představí pětice hereček Jitka Josková, Anna Pospíchalová, Jaroslava Tihelková, Alžběta Kynclová a Monika Horká doplněná o Štěpána Goiše.

denik 4

Zatímco výprava nové inscenace je dílem Marie Jiráskové, jímavou hudbu napsal Zdeněk Král.

Premiéra inscenace, v níž se představí pětice hereček a jeden herec, proběhne v sobotu 28. března od 19 hodin ve Slováckém divadle.

www.slovackedivadlo.cz

Foto: Marek Malůšek

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K Magdaleně Trajerové nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Trajerova200Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku. Po třech singlech vydala debutové album s názvem "TO ONY", o kterém se více dozvíte v tomto rozhovoru.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...


Literatura

James F. Twyman: Láska, duše a francouzská kuchyně

Laska duse a francouzska kuchyne 200„Michele mě mohla opustit kdekoliv, ale vybrala si jediné místo, kde se mě osvícený francouzský kuchař ptá na všechno, čemu nechci čelit…“

...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...