Panovníci českých zemí – recenze audioknihy

Panovníci českých zemí – recenze audioknihy

Tisk

Panovnici ceskych zemi 200Historia magistra vitae. Historie je učitelkou života. A proto bychom se o věcech minulých měli učit již od nejútlejšího věku. Není tedy divu, že nakladatelství Fragment do své edice pro děti zařadilo i audioknihu Panovníci českých zemí, která vznikla podle stejnojmenné knihy Martina Pitra. O osobách, pod jejichž vládou se v průběhu staletí měnilo naše území, vypráví svým příjemným hlasem herec a dabér Vladimír Brabec.

 


    
Výkon pana Brabce je prakticky bezchybný, mnozí učitelé dějepisu by se mohli od jeho práce s hlasem učit. Dramatické zesílení hlasu při líčení bitev je střídáno zjemněním při líčení rodinného života panovníků.

Skvělou práci odvedl i Jan Neckář, který měl na starosti hudbu a hudební režii. Hudba mezi medailonky jednotlivých panovníků odpovídá době, ve které vládli – od středověkých melodií se přes renesanci, barokní zdobnost a klasicistní jednoduchost dostáváme až k instrumentální verzi oblíbené lidové písně Tomáše Garrigue Masaryka, Ach, synku, synku, která povídáním o prvním československém prezidentovi provází.

Panovnici ceskych zemi brabec

Na této nahrávce je představeno 25 významných panovníků naší historie, počínaje Sámem, jenž prý založil první státní útvar na našem území, konče Tomášem Garrigue Masarykem a vznikem samostatné Československé republiky. Knížat i králů se na trůně vystřídalo mnoho a dvě hodiny jsou krátká doba na zmínění všech jmen. Nicméně považuji za chybné vynechat zmínku o prvním doloženém českém panovníku Bořivojovi či Václavu III., jehož vraždou vymřel rod Přemyslovců po meči. Zároveň jsem postrádala v souvislosti se sv. Václavem zmínku o mučednické smrti jeho babičky svaté Ludmily.

Medailonky kromě života panovníků představují i historický kontext doby, ve které vládl. Vzhledem k tomu, že audiokniha je určena dětem, je zde nadbytek letopočtů, které si děti stejně nemohou zapamatovat. Naopak zde není vůbec zmíněn rok 1774, kdy Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, což je dle mého názoru datum velmi důležité.

Panovnici ceskych zemi

Pokud rodiče Panovníky českých zemí koupí, rozhodně neudělají chybu. Poslech této audioknihy bude pro děti jistě příjemným i poučným zážitkem.

foto: www.fragment.cz, www.serialzone.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...