Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

Tisk

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace módní přehlídky se zhostil David Prachař, který působí rovněž i v činohře Národního divadla ve hře „Othello“.

 

Národní divadlo přichystalo na sezonu 2014/2015 23 premiér a desítky repertoárových titulů v budovách Národního divadla, Státní opery, Stavovského divadla a Nové scény, která se stává jednou z domovských scén činohry. Spolu s tím si Národní divadlo připomene výročí sametové revoluce v podobě hry „Po sametu“ v rámci projektu „BOUDA“ , rozporuplnost francouzské revoluce naopak v podobě hry „1789“. Výročí pádu Berlínské zdi si připomene Stavovské divadlo hrou „Kámen“ . Výročí narození velikána Richarda Strausse oslaví Státní opera hrou „Salome“ - 23. A 26. 10. 2014 , díky které letos vstoupí do koprodukce s Národní operou Velkého divadla ve Varšavě. Stavovské divadlo zahájí 5. A 7.2 2015 nadcházející sezonu operou „Kouzelná flétna“ v originální německé verzi. Nová scéna představí „EXEKUTORY“ a „ČEZ“ v rámci jevištních experimentů, naopak pro nejmenší diváky nachystala vzdělávací cykly „Opera nás baví“. Pro děti předškolního věku a žáků prvního stupně pokračuje Státní opera v podpoře projektu „Hurá do opery“. Balet Národního divadla přichází se třemi novými inscenacemi.

nd 1

 

Ve Státní opeře v rámci druhé premiéry sezony z celkem tří nových inscenací, se představí 5.3. 2015 baletní triptych „Ballettissimo“. Večer bude zahájen choreografií na 1.symfonii Gustava Mahlera, kterou stvořil umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska v roce 2010, se kterou poprvé vystoupil na výstavě EXPO v čínské Šanghaji. „V rytmu swingu buší srdce mé“ představí režisér, herec, zpěvák a dirigent Ondřej Havelka projekt reflektující originálním způsobem pohnuté dějiny Československa. Na Nové scéně se rovněž setkáme s premiérami „Strasti života“ a „Zemětřesení v Londýně“ .

LATERNA MAGIKA se může pochlubit 55 letým výročím svého působení v Praze. V nadcházející sezoně je naplánována premiéra 19.2. 2015 v podobě inscenace „Podivuhodné cesty Julese Verna.“ Inscenace režisérského dua SKUTR „Human Locomotion“ je naopak mezníkem alternativní činohry a tanečního divadla. Se svými již 6300 premiérami se nám představí „ Kouzelný cirkus“. „Legendy magické Prahy“ ocení rodiny s dětmi bezesporu i díky své navazující tradici multimediálního představení. Pro nejmenší je na programu inscenace Marie Procházkové „Vidím nevidím.“ Na motivy sbírky experimentální poezie Václava Havla z let šedesátých se představí stejnojmenná vizuálně – pohybová inscenace pracující s interaktivními technologiemi. „Cocktail 012 – The Best of“ představí divákům svá úspěšná čísla z repertoáru minulého i současného.

nd 2

 

Národní divadlo uvede 9. a 10. 10. 2014 mimojiné poslední operu Zdeňka Fibicha „Pád Arkuna“ jakožto evokaci střetu dvou světů nulové tolerance . „Nová země“, jakožto další z příspěvků k „Roku české hudby“, uvede svou premiéru 12.12.2014, je kontroverzním odrazem vzniku kolchozů v SSSR. 26. a 29.3. 2015 se můžeme těšit na premiéru „Borise Godunova“ M.P. Musorgského . Vedení Národního divadla připravuje změny, týkající se postů uměleckých šéfů Baletu a Činohry – ředitel Jan Burian rozhodl o prodloužení o dva roky Petru Zuskovi. Michal Dočekal se rozhodl již ve funkci nepokračovat. Mezi mimoumělecké plány nové divadelní sezony patří dokončení rekonstrukce historické budovy a její fasády, rovněž se zahájením architektonické soutěže rekonstrukce Nové scény ND. Mecenášský klub Národního divadla se může pochlubit čtvrtými narozeninami. Za rok 2013 činily výnosy klubu 864 127 Kč. Do finále se blíží přípravy rekonstrukce Státní opery plánované na rok 2016. Jan Burian předložil s Garanční radou ministru kultury koncepci dalšího rozvoje Národního divadla.

nd 3

 

Zahájení se zúčastnili – šéf baletu Národního divadla - Petr Zuska , ředitel Národního divadla – doc. MgA. Jan Burian, umělecký šéf činohry Národního divadla – Michal Dočekal, umělecký šéf Laterna Magiky – Zdeněk Prokeš, ředitelka opery Národní divadla a Státní opery – Silvia Hroncová, umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery – Petr Kofroň.

Prachař neopomněl zmínit úspěšnou funkci na postu ředitele ND – Jana Buriana: „Honza Burian je v podstatě pilot boeingu Praha – New York.“ „Snažím se, aby to letadlo nespadlo, což se podařilo i loňskou sezónu. Snažím se, aby doletělo, kam má, což je do srdcí diváků.“ dodal Burian.

nd 4

 

„Přeji tanečníkům, aby měli krásnou, zdravou sezónu a přeji našim třem premiérám, aby se povedly.“ vyjádřil se umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska.

V samém závěru přehlídky neopomněl Prachař poděkovat švadlenám za jejich mistrovské výtvory.

nd 5

 

„Švadlenám na Floře přeji to nejlepší. Díky nim tak hezky vypadáme.“ dodal Prachař.

 www.narodni-divadlo.cz

Zdroj foto: www.ceskenoviny.cz


 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...


Literatura

Ďábel je taky jenom člověk

Dabel je clovek perex
Představte si, že máte před sebou dílo člověka, který psaní miluje a je tak trochu kancelářský nomád, tu pracuje doma, tu někde ve sdílené kanceláři a všude s sebou nosí psychoterapeuta Jakoba Jakobiho a jeho smlouvu s ď...

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

Yves Saint Laurent - recenze

200filmNa plátna českých kin vstupuje nový snímek ve Francii známého herce a režiséra Jalila Lesperta. Předlohou mu byl život jednoho z nejslavnějších módních návrhářů dvacátého století, Yves Saint Laurenta. Toho herecky věrohod...