Sídla českých panovníků

Sídla českých panovníků

Tisk

sidla ceskych panovniku 200V červnu vyšla u nakladatelství Grada nádherná kniha pro děti Sídla českých panovníků od české autorky Stanislavy Jarolímkové, doprovázeno poutavými ilustracemi Jiřího Filípka. Pokud chcete dětem přiblížit naše dějiny, tato kniha je pro to jak stvořená!



Stanislava Jarolímková

Po absolvování Fakulty žurnalistiky UK u své profese zůstala do roku 1978 a opět se k ní vrátila v roce 1991. Spolupracuje jako novinář na volné noze s předními pražskými deníky a časopisy, s televizí a rozhlasem, jimž nabízí zejména méně známé zajímavosti z řady oborů – od medicíny a techniky přes flóru a faunu až po historii. Knihy začala psát v roce 1999. Dosud publikovala 22 titulů, např. Co v průvodcích nebývá, Zajímavosti ze světových dějin, Slavní Češi a jejich blízcí.

Co v knize najdeme

Kniha je rozdělena na dvě hlavní části: Nejprve si povídejme s podkapitolkami Jak to všechno začalo, Představují se knížecí hradiště a Představují se královské hrady a část druhá Vydejme se na procházky s podkapitolkami Významná knížecí hradiště (např. Levý Hradec, Vyšehrad), Významné královské hrady (samozřejmostí je Pražský hrad, Křivoklát a spoustu dalších), Významné císařské zámky (např. Benátky nad Jizerou, Lány). Nechybí Úvod, Literatura a navíc zde máme i seznam Velkomoravští a čeští panovníci v letech 830 – 1918.

Co se dozvíme

Nejdřív se dozvíme spoustu informací o panovnických sídlech, ale taky o životě lidí v minulosti, nemusí to být zrovna hody či turnaje, ale třeba o něco o jejich hygienických návycích. Poté nás autorka zavede na procházku těmi nejvýznamnějšími českými sídly a k nim nám vždy prozradí perličky, legendy nebo jiné zajímavosti.

Co na knihu říkám

Autorka se do nás snaží nacpat šílené kvantum informací, proto nevím, jak se s tím poperou mladší čtenáři, jelikož kniha je doporučena pro děti od 11 let. Nemusí se bát odborných textů, ale termínů je tady spousta. Na druhou stranu to odlehčují nádherné ilustrace Jiřího Filípka, které působí jednoduše kouzelně. Knihu bych doporučila jako doplňkové čtení pro mladší žáky, aby se dozvěděli fakta i zajímavosti z historie, nebo jako dodatek k učivu dějepisu, ale neuškodí, když si budou číst s rodiči a společně se třeba něčemu přiučí. Rozhodně se pobaví!

sidla ceskych panovniku

Název: Sídla českých panovníků
Autor: Stanislava Jarolímková
Ilustrace: Jiří Filípek
Žánr: naučná literatura pro děti a mládež
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 136
Hodnocení: 95 %

Odkaz na web: https://www.grada.cz/sidla-ceskych-panovniku-9927/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vladimír Kafka: Život naživo

zivot200Jak spletité a nesmírně těžké mohou být životní křižovatky? O strachu ve chvíli, kdy nás dožene nepřízeň osudu, ohrožení života a úzkost z každého dalšího dne. Autor je spisovatel, malíř a léčitel a především velmi moudrý muž, který má dar vyprávět. Kni...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...