Časopedie potěší nejen milovníky časových os

Časopedie potěší nejen milovníky časových os

Tisk

casopedie 200V nakladatelství Slovart vyšla v loni skvělá encyklopedie pro mladší i starší čtenáře nazvaná Časopedie. Pojďte do ní nahlédnout!



Časové osy na stovky způsobů

Jak název napovídá, tak Časopedie je zaměřena na časové osy. Ty se netýkají jen významných událostí z dějin, jak by se nabízelo, ale také nejrůznějších objevů, náboženství, hnutí a mnoho dalšího. Osy se vždy „táhnou“ na dané dvojstraně a jsou doplněny krátkými popisy. Moc se mi líbí jejich kreativní ztvárnění – žádná osa není stejná a často je navíc tematická – je v podobě dominových kostek, kola nebo nějakého sloupu.

Popisy obsahují jen pár vět, ale díky tomu je jich na stránkách hodně a čtenář navíc nemá potřebu je přeskakovat a naopak si je všechny přečte. Krátkou délkou navíc vůbec netrpí – obsahují přesně tolik, aby popsali danou událost nebo věc.

casopedie 1

 Co v knize najdete?

Kniha je rozdělena na prehistorii, starověký svět, středověký svět, věk zámořských objevů, věk revolucí a moderní svět. Prehistorie sahá do roku 3000 př. n. l. a seznamuje čtenáře například se vznikem vesmíru, životem na Zemi nebo s předky člověka. Starověký svět je pak přenese do Mezopotámie, Starověkého Řecka nebo Egypta a zabývá se vývojem zábavy a her nebo měření času.

V kapitole o středověku se dočtete o vikinzích, samurajích, ale také o morových ránách a epidemiích. Ve věku zámořských objevů mapující roky 1450 až 1750 se píše o lodích, renesanci, astronomii, otroctví v USA nebo velkých bitvách. Věk revolucí nabídne například téma automobily, biologie, britské impérium, příběh hudby a mnoho dalšího. Moderní svět po roce 1914 připomene nedávné války, ale také shrne šedesátá léta a popíše vznik internetu nebo robotiky.

Plno informací pro malé i velké

Časopedie přináší velkou spoustu zajímavých informací. Některé má člověk v povědomí, tak si je díky ní oživí, jiné pro něj mohou být naprosto nové. Mně například zaujaly dějiny špionáže nebo vznik přístrojů do domácnosti. Vůbec jsem třeba netušila o zařízení Teasmade kombinující konvici na čaj s budíkem ze 70. let.

Pro děti se mi kniha zdá skvělá k dělání referátů nebo zkrátka k doplnění učiva probíraného ve škole. Nachází se zde totiž tolik témat, že se zaručeně musí potkat, a to jak na základní, tak střední škole. Nebo může jít o skvělý odrazový můstek k dalšímu bádání o nějakém tématu.

Více takových knih

Časopedii hodnotím opravdu pozitivně, přečetla jsem ji s velkým zájmem a přála bych si, aby existovalo více takových encyklopedií. V dnešní internetové době to s nimi možná není jednoduché, ale takové ucelené časové osy se hledají špatně a tady jsou na jednom místě.

casopedie

Časopedie
Od dinosaurů po umělou inteligenci
Autor: kolektiv
Překlad: Petr Somogyi
Žánr: naučná pro děti
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Počet stran: 320
Hodnocení: 93 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/casopedie


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nazdar, vitamíne je tragický i komický příběh

Vitamine nazdar200Jsou romány, které si přečteme jednou a nezanechají v nás žádný velký dojem. A naopak vycházejí romány, které se nám úspěšně vryjí pod kůži. Takovým románem je prvotina Rachel Khongové Nazdar vitamíne, který u nás letos vydalo nakla...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...