Plavba se vydařila, u kormidla stál Marek Dusil

Plavba se vydařila, u kormidla stál Marek Dusil

Tisk

marekdusilblend-ocean perexNěkterá alba nevznikají lehce. O to větší je však pravděpodobnost, že se záhy po vydání neutopí v zapomnění. Ocean z autorské dílny Marka Dusila může mít tuto ambici. Přinejmenším je skromným důkazem o existenci poctivého muzikantství.

 


Pro nezasvěcené čtenáře a posluchače je nutné předeslat, že jedenáct písní této nahrávky není uzamčeno v jedné žánrové krabičce. Hudba vyrostlá z folkových kořenů je dochucena vlivy blues, rocku i country. Pokud jste někdy rádi posluchali například kapelu Dire Straits a nepohrdnete Bobem Dylanem, mohlo by vám být toto album jaksi povědomé.

„Marně čeká na pocit osvobození/ už má přeci křídla volný, nevlévá se do žil/ uspokojení, jenom marnost mizejících dní…“ (Zatopené lomy).

Není to stoprocentně horká novinka, na trhu se objevila už koncem loňského roku v digitálních obchodech. Do podoby klasického CD se zhmotnila letos v březnu. Je to přesně ten typ nahrávky, která pozvolna zraje. Jakoby se nehodila do brutálně těkavé doby, kde často platí rychlé hodnocení „okamžitě beru-neberu, miluji-odmítám…“

Protagonista se obklopil zdatnými spoluhráči a připravený autorský materiál nahrál s akustickou formací Marek Dusil Blend. Výrazným způsobem se na realizaci projektu podílel Štěpán Smetáček – tentokrát nejen bubeník, ale především producent. I na několikátý poslech se citlivé uši mohou těšit z muzikantské radosti, jejímž výsledkem jsou detailní hráčské vychytávky.

Skutečnost, že některé písně jsou opatřeny anglickými texty, si můžeme vykládat tušeným příklonem Marka Dusila k ostrovní a americké muzice. Pozoruhodné je, že M.D. čerpá i z tvorby velikánů tuzemské poezie – na albu najdete dvě zhudebněné básně Karla Hynka Máchy a Františka Halase. Právě v  halasovské Baladě jsou slyšet příbuzní, tedy sestra Lenka a matka Irena. Zmíněná píseň pochází z období rodinné folkové kapely (1988-1991).

O zaujetí „věci dotahovat“ svědčí booklet. Nejenže obsahuje písňové texty a potřebné informace, ale navozuje zvláštní atmosféru – což způsobuje použití obrázků oceněné britské výtvarnice Sarah Jarrett. Nic moc veselého, spíše existenciální tíha, stíny, tajemná zákoutí. Obal je předvěstí toho, co lze najít v Dusilových textech. Žádná velká legrace. Nejasná zpráva o tom, jak původně svobodomyslná duše bojuje s nánosem životních zkušeností.

„Plamen svíce, pod ní horkej oceán/ chtěl by více, ale ke knotu je připoután/ pod ním leží stará, zaprášená kniha/ nikdo ji neotřel/ nikdo listy nerozvírá…“ (Bouřlivá noc).

Marek Dusil je zjevně poučený romantik, který zná své limity stejně jako omezení prostoru, v němž se pohybuje. I proto si zasluhuje pozornost. To pochopí každý, kdo se snadno identifikuje s pocitovým laděním jeho nejnovějšího alba.

Příjemnou plavbu!

Ocean

marekdusilblend-ocean BOOKLET

Interpret: Marek Dusil Blend
Žánr: Folk/rock
Skladby: 1/ Pod oblohou, 2/ Bouřlivá noc, 3/ Píseň II., 4/ Zatopené lomy, 5/ Máj v Sherwoodu, 6/ Ocean, 7/ Alone, 8/ More stones, 9/ Icommunication, 10/ Balada, 11/ Letní noční ulice
Stopáž: 37:11
Vydáno vlastním nákladem, 2013/2014
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto /obálka:  www.bandzone.cz/marekdusilblend

( 3 hlasů )


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Odložené případy nedávají vyšetřovatelům spát

Odlozene pripady 200Nakladatelství Jota zařadilo do svých edičních plánů severskou krimi inspirovanou nevyřešenými případy od Tiny Frennstedt. Druhý díl ze série Odložené případy nese název Silnice č. 9.

 

...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...