Oni nevědí, co činí: Audiokniha, která donutí k zamyšlení

Oni nevědí, co činí: Audiokniha, která donutí k zamyšlení

Tisk

oni-nevedi-co-cini 200V Audiotéce zabrousili do světové literatury, konkrétně do sci-fi thrilleru s názvem Oni nevědi, co činí od finského spisovatele Jussiho Valtonena, který měl podle anotace potěšit všechny fanoušky severské detektivky.

 



Jussi Valtonen je finský spisovatel, který se věnuje také vědeckému výzkumu. Jeho obory jsou psychologie a neuropsychologie, které studoval na Univerzitě v Helsinkách a v Baltimoru. Za svůj první román Balancování získal cenu J. H. Erkka pro mladé spisovatele, jeho druhý román se dostal na nejvyšší příčky v hodnocení kritiky i blogery a Oni nevědí, co činí (He eivät tiedä mitä tekevät, 2014) je jeho třetí počin. Získal za něj prestižní cenu Finlandia a stal se finským bestsellerem s desítkami tisíc prodaných výtisků.

Děj audioknihy seznamuje čtenáře s úspěšným neurovědcem Joem Chayefskim a jeho rodinou. A to jak současnou, tak bývalou – manželku a syna Samuela nechává ve Finsku, zatímco má nový život v Americe. Součástí jeho práce jsou laboratorní pokusy na zvířatech, což se nelíbí neznámým aktivistům a posléze také jeho synovi bojující právě proti takovým lidem. K této zápletce se přidává také nejmodernější přístroj nové generace, léky na zvýšení oblíbenosti pro teenagery, starosti běžného života, nebo třeba kulturní rozdíly mezi životem ve Finsku a Americe.

Oni nevědí co činí představuje společenský román odehrávající se v blízké budoucnosti. Prvků sci-fi tak příliš nemá, ale námět je velmi zajímavý a opravdu se zaryje pod kůži a donutí k zamyšlení. Z hlediska thrilleru se autorovi podařilo přenést na čtenáře (a posluchače) zvláštní pocit spojený s nevědomostí, nejistotou a takovým svíravým dojmem. Podle mě v žádném případě nejde o severskou krimi ani detektivku, ale o moc zajímavé dílo, kde nebudete mít nic předem naservírováno.

Audioknihu má na starosti interpret Filip Švarc. Jsem na něj zvyklá z jiných žánrů – buď z odlehčených a humorných příběhů, nebo naopak odbornějších počinů jako je Stručná historie času nebo To nemyslíte vážně, pane Feynmane. Tady se mi zdál jiný, takový vážnější, ale přesto naprosto přirozený. Tedy až na pauzy v promluvě, kterých bylo docela hodně, i když mnohdy byly opodstatněné a dodávaly příběhu napětí.

Ani mi nějak nepřišlo, že jsem s interpretem (i když přerušovaně) strávila celý den. Audiokniha je opravdu dlouhá a z tohoto hlediska je škoda, že neobsahuje výrazné předěly mezi kapitolami. Ale to je jen detail, obsahově je podle mě opravdu skvělá. Akorát má kniha slabý začátek a než se to vše rozjede připomíná spíše nějaký milostný román. To je od autora velké zakolísání, protože celek stojí za to a přináší mnoho témat k zamyšlení.

Pokud hledáte nějaké netradiční dílo plné aktuálních problémů, rozhodně po této audioknize sáhněte a nedejte se odradit délkou nebo jejím začátkem!

oni-nevedi-co-cini

Oni nevědí, co činí
Autor: Jussi Valtonen
Interpret: Filip Švarc
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 24 hodin 5 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 96 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/oni-nevedi-co-cini

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Aleš Cibulka v pyžamu zabloudil na houbách - ukázka z knihy.

200litHoubařská sezóna je téměř u konce. Přesto bychom ji o trochu prodloužili ukázkou z fejetonu Aleše Cibulky z knihy Cibulka v pyžamu, která vyšla k 300. Toboganu moderátora vloni v listopadu. Aleš Cibulka totiž rád houbaří. Jen ho jeho partner Michal Jagelka...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...