Turistický seriál K21: Muzeum oskoruší

Turistický seriál K21: Muzeum oskoruší

Tisk

200 oskoruseMilí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

Muzeum oskoruší se nachází v Tvarožné Lhotě nedaleko Strážnice.

Vaše muzeum je muzeum oskoruší. Řekněte nám v úvodu něco o tomto jedinečném stromu.

Oskoruše je obří ovocný strom dožívající se i přes 500 let. Právě pro svou velikost se stal nepřítelem  velkoplošnému hospodaření v krajině a  byl na pokraji vyhynutí. Proto jsme oskoruši vytvořili muzeum s naučnou stezkou.

osknej07

S muzeem je spojena i oskorušová stezka. Proč by se na ni měl návštěvník vydat?

Na stezce uvidí velikány i přes 400 let staré a může ochutnat na podzim i jejich plody.

Popište prosím vaše muzeum. V čem je speciální? Co je nejunikátnější exponát ve vašem muzeu? Jak o něj pečujete?

Muzeum představuje strom ve své kráse i užitnosti. Vitríny jsou vytvořeny z pevného a krásného dřeva oskoruší.  Ve vitrínách je zobrazen krajinářský, lesnický i potravinářský význam stromu. Největším unikátem je snad 8 kg vážící putovní oskorušový pohár, na který se zapisují vítězové v koštu pálenek. Zajímavá je také fotografická výstava „Oskoruše nejkrásnější“, kde můžou návštěvníci hlasovat pro záchranu stromů v krajině.

Mohou si návštěvníci z muzea něco odnést? Nějaký suvenýr či výrobek? Co je nejžádanějším  zbožím?

Dnes už znovu umíme  vyrobit delikátní výrobky z oskoruší –  sirupy, marmelády, likéry či pálenku. Největší zájem je ovšem o sušené plody v oskorušovém čaji. Všechny výrobky jsou nejen chutné, ale příznivě upravují i trávení. Ve všech výrobcích je oskorušová vitalita obřích stromů...

Oskorusobr+degustde05

Co se vám za dosavadní provoz muzea nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

Nejvíce si ceníme zájmu lidí o oskorušové stromečky. Máme v nabídce malé i velké, s plody jablíčkovými i hruštičkovými. A pravda je že plodí  trochu později, po 7 – 10 letech, ale plodí stovky let.

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

Muzeum je živá expozice. Průvodci jsou vesměs mladí vysokoškoláci, kteří poskytují výklad, případně provedou po stezce.  Někdy je složité zaškolovat další lidi, neb fluktuace je vysoká, ale v mladých lidech informace zůstanou a šíří je dál ve svém životě. Náročné je někdy otvírat na požádání v neděli po obědě ….

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Děláte něco pro propagaci muzea?

Návštěvnost je okolo 3000 lidí, většinou přicházejí už lidé, kteří mají zájem o vzácné ovocné stromy, což je příjemné. Propagace je vesměs nekomerční a šíří se především pořádáním doplňkových akcí jarní Slavnost oskoruší či podzimní Oskorušobraní.

P4100042

Můžete čtenářům něco říct i o akcích konaných v Tvarožné Lhotě a okolí? Myslím především slavnosti oskoruší, košty, ...

Jarní Slavnost oskoruší  je velké kulturní  pozdvižení  po dlouhé zimě, vždy první týden po Velikonocích. Akce má velký košt pálenek, kde se sejde více jak 100 vzorků oskorušových pálenek, jsou pořádány výstavy a semináře. Bohatý je doprovodný kulturní program folklorních souborů a tržnice tradičních výrobků.

P4100052

Podzimní Oskorušobraní je  taková zahradní slavnost oskoruší na salaši Travičná, kde se chutnají oskoruše ve všech skupenství. Je zde výstava tradičního ovoce, ochutnávky tradičních ovocných receptů a jarmark výrobků. Akce je v době burčáků,  které trávení rozhání…. a ochutnání oskoruší shání. :-)

Foto: archiv muzea; Monika Jarošová


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Slyšíš, jak mluví stromy? Nádherná kniha pro malé i velké milovníky lesa

slysis jak mluvi stromy 200V nakladatelství Kazda nedávno vyšla kniha Petera Wohllebena určena malým čtenářům, s názvem Slyšíš, jak mluví stromy?. Nenechte se odradit, i dospělý si tuto knihu opravdu užije!

...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...