Turistický seriál K21: Ranč Gallop

Turistický seriál K21: Ranč Gallop

Tisk

ranc gallop 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!


O ranči nám více pověděl pan Jiří Votava:

Představte nám v úvodu váš rodinný ranč Gallop. Co vše tam návštěvníky čeká? Proč by měli strávit dovolenou právě u vás?

Návštěvníky čekají nevšední zážitky v tichém a klidném, přírodou obklopeném místě. Náš ranch nabízí dovolenou v trochu jiném duchu, vzpomenete si zde na poklidnější život, který jsme kdysi vedli. Daleko od všech starostí dnešního uspěchaného světa. Myšlenky vás zavedou jinam.

Na ranči máte 31 koní. Jsou na ježdění vhodní i pro naprosté začátečníky či přivítáte spíše pokročilé jezdce? A jak je to s výběrem koní? Podle čeho návštěvníci vybírají, na kterém pojedou? Máte nějakého „miláčka publika“?

Koně k projížďce vybíráme sami, dle zkušeností a dovedností jezdce. Přednost dáváme jezdcům s alespoň základními zkušenostmi, ale jezdíme i se začátečníky. Pravidelní hosté si samozřejmě mohou vybrat svého oblíbence, nejčastěji je to kůň jménem Shaggy.

ranc gallop 1

Nabízíte projížďky po okolí volnou přírodou – co vše mohou návštěvníci ze sedla vidět v blízkém okolí ranče?

Během projížďky mohou hosté zahlédnout větší počet lesní zvěře, projíždí se řekou, potokem, kolem skal, skrze lesy a po loukách Jestřebích hor.

Chováte také bizony. Co je nejdůležitější při péči o ně? Nemáte z takových velkých zvířat strach?

Nejdůležitější je prostor a dostatečné množství pastvy. Dříve indiáni a bizoni patřili neodlučitelně k sobě, indiáni je uctívali a byli pro ně posvátní, zajišťovali jim zdroj potravy a veškeré ošacení, doplňky a ozdoby. My obdivujeme indiány dodnes, a proto také chováme bizony.

ranc gallop 2 bizoni

Popište nám vaši nabídku ubytování ve stylu Divokého Západu. Je něco, na co by se měli návštěvníci připravit?

Ubytování je ve stylových srubech, kde uléháte na matrace s dekou a polštářem, srub je vybaven kamínky s plotnou a základním nádobím k vaření a stolování. Venku je suché WC (kadibudka) a venkovní mytí ve vaně za plentou, kde se voda ohřívá nad ohněm. Máme zde i saunu s jezírkem.

ranc gallop 4 koupelna

Na ranči si sami vyrábíte westernová sedla i další nezbytné věci typu bičů, uzd a brašen. Kde jste se tuto dovednost naučili? Je po těchto výrobcích velká poptávka?

Tuto dovednost jsem se naučil sám z knih, fotografií a originálů, které jsem viděl na mé cestě po USA a také z vlastních zkušeností při běžné každodenní práci s koňmi.

Jaké indiánské věci si u vás mohou návštěvníci prohlédnout? Kde jste tyto exempláře obstarali?

Veškeré indiánské věci a doplňky, které máme, jsme si vyrobili sami, dle obrázků či fotografií z muzeí a knih. K nahlédnutí jsou tyto věci v „Mandanském domě“ indiánském obydlí, které stojí poblíž srubů – např. čelenky z orlích per, bizoní čapky, toulce s luky a šípy, válečnické tomahawky, kopí, oděvy a další ozdoby.

ranc gallop 3 mandan

Jak vás napadlo založit si takový ranč? Kdy jste se zamilovali do koní a westernu?

Již od útlého věku mě přitahoval takovýto styl života, být obklopen přírodou, koňmi, bizony, indiány, a vše s tím spojené.

Jak vypadá váš běžný den? Co vše máte na starosti? Kolik personálu pracuje na bezproblémovém chodu ranče?

Každé ráno zkontroluji koně a bizony, jestli jsou na svém místě, mají dostatek pastvy a zdali nejsou někde potrhaná lanka – ohradníky. Poté, když zrovna nesedím na koni s návštěvníky, tak dodělávám resty, na které nemám jindy čas. Pracuji sám s dcerou.

Kde mohou naši čtenáři najít více informací o ranči?

Více info na www.ranchgallop.com nebo na tel. 608 262 861, 723 411 157
S přátelským pozdravem

Ranch Gallop – dovolená v sedle
Vápenka 20


549 36 Stárkovranc gallop 5


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Muž jako evoluční inovace?

muz jako evolucni inovace200Mužský úděl uprostřed měnících se poměrů, kdy se prosazují feministická hnutí a genderová studia, jako by se vytratil ze zřetele badatelů - proto musím ocenit Stanislava Komárka, vysokoškolského pe...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor St...