Perla saské renesance, to je Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí

Perla saské renesance, to je Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí

Tisk

benesov 200Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí připravil nejen na dobu letních prázdnin i prohlídkové trasy pro děti či dětské kolektivy, vítáni jsou samozřejmě i návštěvníci z řad dospělých.

 

 

„V letošním roce mají návštěvníci navíc možnost vyhrát celodenní výlet Pragou Picollo, benešovský zámek je totiž jeden ze 129 objektů zapojených do věrnostního programu Národního památkového ústavu,“ připomíná kastelán Státního zámku Benešov nad Ploučnicí Zdeněk Henig. Princip věrnostních pasů je podobný jako v minulých letech. Návštěvníci nejen benešovského zámku, ale všech památek ve správě NPÚ a jeho partnerů získají ke vstupence prohlídkový pas a do něj první razítko, při nasbírání celkem pěti různých razítek má návštěvník nárok na šestý vstup zdarma.

Návštěvou Státního zámku v Benešově nad Ploučnicí můžete navíc prospět dobré věci, peníze ze vstupného pomohou objektům, kterým se nevyhnuly letošní povodně. Povodní byly nejvíce zasaženy Státní zámek Kratochvíle, Ratibořice a Veltrusy. Peníze ze vstupného totiž putují do jedné společné pokladny.

benesov

V Benešově nad Ploučnicí si můžete prohlédnout hned dva zámky, a to Dolní a Horní. Dolní zámek je koncipován jako šlechtické sídlo. „Lidé se tedy mohou těšit na návštěvu slavnostní a hodovní síně, černé kuchyně, zbrojnice a mnoho dalšího. Seznámí se s tím, jak šlechta na zámku žila a jaké měla zvyky,“ poznamenal kastelán.

V Horním zámku se mohou turisté podrobně seznámit s rodem Thunů, konkrétně s kláštereckou větví tohoto rodu. Thunové měli zámek v držení po dobu 300 let, a to až do roku 1926. Unikátní obrazová galerii představuje jednotlivé členy rodu. K vidění jsou také původní renesanční malby a stropy.

V době letních prázdnin nachystal zámek v Benešově nad Ploučnicí i oblíbené Noční prohlídky kouzelného zámku. Těšit se můžete na noční prohlídku v doprovodu průvodců v dobových kostýmech, chybět nebudou ani strašidla a Bílá paní.

Noční prohlídky se během letních prázdnin uskuteční hned čtyři, a to 6. a 20. července a 3. a 17. srpna, první prohlídka začíná vždy ve 20:00 a vzhledem k velkému zájmu je třeba se telefonicky či elektronicky objednat.

benesov 2

Aktuální informace z dění na zámku naleznete na oficiálních internetových stránkách www.zamek-benesov.cz

Vstupné na zámek:

Základní vstupné:
I. okruh – Dolní zámek (historické interiéry) 70,- Kč
II. okruh – Horní zámek + sezónní výstavy 60,- Kč
I. a II. Okruh – Dolní zámek 60,-, Horní zámek 50,- 110,- Kč
Děti 3-6 let v doprovodu rodičů 5,- Kč
Děti do 6 let v hromadné výpravě s doprovodem 10,- Kč

Rodinné vstupné (tj. 2 dospělé osoby a max. 3 děti do 15 let)
I. okruh – Dolní zámek 180,- Kč
II. okruh – Horní zámek 150,- Kč
I. a II. Okruh – Dolní zámek 150,- , Horní zámek 120,- 270,- Kč

Snížené vstupné
I. okruh – Dolní zámek 50,- Kč
II. okruh – Horní zámek 40,- Kč
I. a II. Okruh – Dolní zámek 40,-, Horní zámek 30,- 70,- Kč

1) Snížené vstupné mají pouze:
- děti od 6 do 15 let
- studenti do 26 let po předložení platného dokladu o studiu
- držitelé studentské karty mládeže EURO<26
- držitelé karty ISIC
- invalidé po předložení průkazů ZTP a ZTP/P
- senioři na 65 let věku
- Členové Klubu českých turistů
- držitelé průkazu Fondu ohrožených dětí
- Držitelé Hostel karty

Slevy neplatí mimo návštěvní dobu a mimo sezónu. Slevy nelze vzájemně kombinovat.

Volný vstup mají:
- zaměstnanci NPÚ + max. 3 rodinní příslušníci
- členové klubu Čtyřlístek
- držitelé karty ICOMOS, ICOM
- držitelé průkazu Asociace muzeí a galerií ČR
- doprovod skupiny větší než 20 osob
- průvodce ZTP/P

Poplatek za zapůjčení cizojazyčného textu 20,- Kč
Poplatek za fotografování 500,- Kč
Poplatek za filmování 1 000,- Kč

Otevírací doba:

Duben: So, Ne a svátky 10-16
Květen: Út - Ne 10 – 17
Červen:- Út - Ne 10 – 18
Červenec: Út - Ne 10 – 18
Srpen: Út - Ne 10 – 18
Září: Út – Ne 10 - 17
Říjen: So, Ne a svátky 10 – 16

Pro objednané skupiny větší než 10 osob je vstup možný i mimo vyhrazené hodiny, zejména v okrajových měsících, kdy je provoz pouze o sobotách, nedělích a svátcích.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Bílá paní na hlídání – večerníček v knížce

200litVezměme to pěkně popořádku: nejdřív byla kniha Pavla Brycze s ilustracemi Evy Sýkorové-Pekárkové. Úspěšná kniha. Odborníky ceněná, čtenáři oblíbená. Z knihy pan autor osobně vytvořil scénář, pan výtvarník VHRSTI vytvořil obrázky a pan režisér Petr Friedl p...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Surrealisté včera i dnes

sileni perexNakladatelství Academia přichází velice záslužně s překlady zahraničních děl, která se dotýkají kultury v Česku (či spíše v socialistickém Československu). Nejprve se mohli zájemci seznámit se spi...