Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové aneb labužníkův ráj v Litomyšli

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové aneb labužníkův ráj v Litomyšli

Tisk

gastroslavnosti 2000Od 13. do 19. května v Litomyšli probíhá druhý ročník gastronomických slavností, pořádaných k poctě a oslavě nejslavnější české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, která v čase národního obrození povýšila vaření nad rámec kulinářského díla jako výraz osobnosti a národní hrdosti. Hospodyňky učila, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i estetické. Snažila se též přimět zkušené kuchařky, aby nepodléhaly stereotypu a experimentovaly. Tyto stále moderní požadavky provázejí i letošní slavnosti.

 

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli jsou týdenní akcí pro laickou i odbornou veřejnost s vyvrcholením ve formě gastrofestivalu pod širým nebem na litomyšlském Smetanově náměstí. Zúčastní se jí hotelové školy Pardubického kraje, přední kuchařští odborníci z celé republiky a nejlepší restaurace regionu. Prezentovány budou zejména regionální výrobky a česká kuchyně, doplňkem bude mezinárodní účast z partnerských měst ze Slovenska, Nizozemí a Japonska. Tváří slavností jsou Filip Sajler a Ondřej Slanina, oblíbení kuchaři z televizního pořadu Kluci v akci. Pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR a vedení Pardubického kraje slavnosti pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. ve spolupráci s Městem Litomyšl a SOŠ a SOU Polička. Partnerem akce je Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. Prezidentem slavností je Václav Šmerda, předseda pobočky Východní Čechy Asociace Kuchařů a cukrářů České republiky.

Vyvrcholení festivalu se odehraje v sobotu 19.května, kdy mimo jiné proběhne soutěž o nejlepší domácí bábovku, burza rodinných receptů, oblastní kolo Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkového guláše, školička vaření a pečení pro děti a večerní koncert s tancem.

gastroslavnosti kotlikovy gulas

Výběr z programu:

pátek 17.5. Sajler na pivě aneb „Kluk v akci“ vaří s plzeňským Prazdrojem (sál hotelu Zlatá hvězda od 18 hodin)
sobota 18.5. Pocta Magdaleně Dobromile Rettigové (od 10 hod 30 min) poklona kuchařů u hrobu M.D. Rettigové, vystoupení sboru Paní a dívek, průvod na Smetanovo náměstí

Gastrofestival na Smetanově náměstí (od 11 hodin) program na pódiu - Filip Sajler a Ondřej Slanina, stánková prezentace vybraných restaurací se soutěží O nejlepší svíčkovou, soutěž dvoučlenných družstev hotelových škol Pardubického kraje, prezentace hotelových škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích, prezentace výrobců potravin, nápojů a gastro vybavení, prodej místních produktů a regionálních potravin, škola carvingu – dekorativní vyřezávání ovoce, škola otevírání ústřic (stánek Asociace kuchařů a cukrářů), Slovenská kuchyně (Salaš u Franka, partnerské město Levoča), Holandské sýry (partnerské město Roden), Japonská kuchyně (příprava a ochutnávka japonských pokrmů s prodejem tradičních výrobků, partnerské město Matsumoto), Ukrajinská kuchyně (restaurace U Kolji), Hudební vstupy zajišťuje hudební skupina Vencaband a Lidová hudba Matúša Ondruša z Levoči neděle 19.5. Sousedská husička na Smetanově náměstí od 11 hodin (společný oběd Litomyšlanů a příznivců Litomyšle- pečená husí stehna se zelím a variací knedlíků, plzeňské pivo) Den otevřených dveří v zámeckém pivovaru a jízdárně (14.00, 15.00, 16.00) - součástí prohlídek je ochutnávka piva z okolních minipivovarů. Sraz je v zámeckém infocentru.

gastroslavnosti 1

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové
Místo a čas konání: Litomyšl od 13.do 19.5. 2013
Pořadatel: Smetanova Litomyšl, o.p.s.

Zdroj informací a fotografií: gastroslavnosti.cz, autor: František Renza


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Yonmi Parková: Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje

abych200Je těžké o této knize říct něco víc, než pouze to, že je silná a dojemná. Možná je to jedna z mála zpovědí, která doopravdy říká, jak to chodí v Severní Koreji, pohlíží na to očima malého děvčátka, že kterého se díky okolnostem stala předčasně dospělá že...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...