Cesta nejen do historie: Tajemná místa pohanů

Cesta nejen do historie: Tajemná místa pohanů

Tisk

tajemna mista pohanu 200Cestopis a historie dohromady, to je netradiční cestovatelská příručka od manželské dvojice Milana a Pavlíny Plchových. Tajemná místa pohanů vyšla v červnu u nakladatelství CPress a nabídne nám jak cestování historií, tak i po celé naší zemi a výlety jsou to opravdu zajímavé!

 

 

O autorech jsem toho bohužel moc nezjistila, ale aspoň něco o mužské polovičce manželského páru: Milan Plch (* 1962) je publicista a železniční nadšenec, autor informačních materiálů a turistických průvodců. Absolvoval VUT, obor pozemní stavby. Na kontě už má pár zajímavých cestopisných knih, například Kam za vojenskými památkami, Za vlaky a vláčky, Záhada slavkovského pokladu, Kam za pivem v Čechách a na Moravě.

Když se řekne pohané, vyvstává před námi velmi dlouhé časové období od našich prvních předků až ke starým Slovanům. A to vše je v knize zaznamenáno, dokonce zde máme rozpis popisovaných období (pravěk a raný středověk) spolu s danými kulturami. V knize najdeme přehled těch nejznámějších, ale i opomíjených či zapomenutých míst, která jsou spojená s pohanským obdobím na našem území. Chybět nesmí popisky a zajímavosti nebo i medailonky osobností, které nějakým způsobem ovlivnily vnímání historie; dále barevné fotografie a základní informace o místech (adresa, GPS, jak se tam dostat, zorientovat se, případně webové stránky).

Kniha je přehledně členěna na Obsah, Úvod, Popisovaná období a pak následuje popis míst podle geografických celků (kapitoly Praha a střední Čechy, Jižní Čechy, Západní Čechy, Severní Čechy, Východní Čechy, Jižní Morava, Severní Morava) a na závěr nechybí potřebný Slovníček pojmů. Líbí se mi přístup autorů, kdy už v úvodu říkají: Hlavní a nejdůležitější je ovšem vyrazit, žádná kniha ani monitor vám nikdy nemůže nahradit přímý zážitek. A v tom s nimi naprosto souhlasím!

Tajemná místa pohanů s podtitulem Fascinující místa české historie může vypadat jako kniha pro úzce profilovanou skupinu lidí, které baví historie a rádi se dozvědí něco nového o místech naší země, které ovlivnila kultura pohanů. Tuto knihu však můžeme vnímat i jako cestopisnou příručku na netradiční místa, nezvyklé procházky s ohlédnutím do historie. Tipů na výlet je zde opravdu hodně a už se těším, jak se někam vydám a vám doporučuji totéž!

tajemna mista pohanu

Název: Tajemná místa pohanů
Autor: Milan Plch, Pavlína Plchová
Žánr: literatura faktu, cestopis
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperback
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49966728/tajemna-mista-pohanu/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

život v kleci 200Život v kleci popisuje Daniel Barták, jeden z trenérů MMA a sportovní novinář Libor Kalous. Věnují se v současné době jednomu z nejoblíbenějších sportů v České republice, jehož popularita vzrostla zejména v posledních letech.

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...